Szja bevallás és külföldi munkavégzés


Antibes # 2016.02.25. 20:39

Szép estét!
Szeretnék segítséget kérni, ki tud állástfoglalni ebben a kérdésben:
Amennyiben külföldön (Franciaországban) több éves munkaviszony és kinttartózkodás során a munkahelytől kapott befektetés, amely Franciaországban adómentesen hozzáférhető bizonyos törvénybe iktatott feltételek teljesítése esetén (pl meghatározott idő eltelte, ingatlanba fektetés, házasságkötés stb) kézhezvétele már akkor töténik, amikor az összeg tulajdonosa életvitelszerűen Magyarországon él, ez a bevétel részét kell-e képezze a magyaroroszági adóbevallásnak? Vagy mivel a francia törvények értelmében ez a jövedelem ott adómentes, ez a mentesség alkalmazható-e ebben az esetben?
Köszönöm!

medbali # 2016.02.10. 17:28

Sziasztok,
Olyan kérdésem lenne hogy Szaúd Arábiában végzett munka hová tartozik adózás szempontjából abban az esetben ha a kinttartózkodás a 183 napot meghaladná?
A munkáltató amerikai lenne.
Előre is köszi a válaszokat.

Rexor # 2016.02.10. 14:44

Tehát nem tudod melyik országba fizettél adót, azt sem tudod, hogy jogosan fizettél e adót, de azért szeretnél visszaigényelni. Nem rossz kiindulópont :)

Rexor # 2016.02.10. 13:27

Ja értem, ez hiba volt. Majd a bevallásban rendezzétek (a magyar szja-t kell visszaigényelnetek).

year07 # 2016.02.10. 13:22

Igen, de a Norvégiában kapott jövedelmet itt leadóztuk Magyarországon.

Rexor # 2016.02.10. 13:08

Nem jól tudod, vagy valamit nem jól mondtál. Ha norvég munkáltatótól Norvégiában kaptál jövedelmet, akkor ő utánad biztos nem fizetett Magyarországon sem adót sem járulékot, de nem is kellett neki.

year07 # 2016.02.10. 12:20

Kedves Rexor!

De mivel a norvég fizetés utáni járulékok itthon és kint is meglettek fizetve és mivel magyar adóügyi illetőségű személyről van szó, ezért csak a magyar adókat kell fizetni, és a norvég munkáltató által befizetett adókat vissza lehet igényelni a kettős adóztatás elkerülés egyezmény alapján.

Nem jól tudom?

Rexor # 2016.02.10. 08:23

Bea: igen, előfordul az ilyen. Lehet hogy furcsán hangzik, de egy norvég munkáltató Norvégiában végzett tevékenység után nem a magyar adóhatóságnak fizet adót :)

Bea1 # 2016.02.09. 16:02

két országba is be lett fizetve az adó?

Rexor # 2016.02.09. 15:03

Nem lehet és nem is kell visszaigényelned, csak a norvég jövedelmet a magyar bevallásban fel kell tüntetned a kettős adóztatási egyzemény alapján.

year07 # 2016.02.09. 13:34

Üdv!

A kérdésem a következő: magyar állampolgár Norvégiában vállal munkát. 183 napot nem haladja meg a kint tartózkodása, ezért magyar adóügyi illetőségű és itt fizeti az adót, amit meg is tett, de a norvég munkáltató is megfizette az adót. Ezt az adót a gyakorlatban hogy lehet visszaigényelni, milyen formanyomtatvány, hová kell küldeni stb. ?

A válaszokat előre is köszönöm!

Gabesz_86 # 2015.08.09. 07:19

Sziasztok,

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy multicégen keresztül Dubai-ba kezdtem el dolgozni, itt ugyebár nincs adó, itteni szerződésem van tehát nem kiküldetés. Ilyenkor kell-e adót fizetnem Magyarországra vagy egyáltatán adóbevallást késziteni? (Mondjuk jövő évtől mert még az idén otthon dolgozott hónapokért nyilván kell).

Köszönöm!
Gábor

Rexor # 2015.07.14. 06:49

Ez történhet akár Szlovákiában, akár Magyarországon is, így kevés az info. Pl. hol az üzletvezetés helye a szlovák társaságnál (ha Magyarországon, akkor magyar illetőségű lesz, ergo magyar társasági adót, iparűzési adót kell fizetni, és regisztrálni kell Magyarországon)? Hol végzi a tevékenységet a magánszemély (ha Magyarországon és magyar adózási illetőségű, akkor magyar adó és járulékterhet kell fizetni valószinűleg)?

matroz100 # 2015.07.13. 10:03

Üdv!
Magyar magánszemély Szlovákiában alapított céget. A magánszemély hova fizet SZJA-t és a Szlovákiában bejegyzett cége hova fizet társasági adót? Köszönöm.

wers # 2015.06.03. 15:44

nem kell

lalika78 # 2015.06.03. 15:30

Üdv.
A kérdésem a következő lenne:
Be kell e Magyarországon vallanom a Németországban leadózott jövedelmemet? Egy évben 3 hónapot Németországban is dolgozok és adózók,közben Magyarországon 12 hónapot vagyok bejelentve és adózók.
Mi történik ha elfelejtettem beírni hogy van Németországi jövedelmem is? Rá jöhetnek? Ugyanis kaptam vissza a Német NAV-tol adó-visszatérítést.

Apoczi # 2015.05.05. 12:38

Tisztelt Ügyvéd Úr/Asszony !
Kérdésem a következő:Tavaly januárban eladtam egy szántóföldet.A kérdéses ingatlanért több pénzt kaptam, mint a jogerős hagyatékátadó végzésben szereplő összeg (a kérdéses földet 2013.-ban örököltem). Tudomásom szerint, amennyiben a vevő mezőgazdasági őstermelő, illetve mezőgazdasági vállalkozása van (mert ez így van), és ez a vevő (ma már tulajdonos) nyilatkozatot tesz, hogy a kérdéses ingatlant bizonyos ideig nem kívánja eladni stb. akkor nem kell adót fizetnem a hagyatékátadó végzésben szereplő, illetve a pontos vételár közti különbözet után (ez a különbözet egyébként 47.000,- Ft). Ez igaz-e, illetve hogyan kell kinéznie az ilyen nyilatkozatnak, és mi mindennek kell szerepelnie benne.

A választ előre is megköszönöm, további szép napot !

ostyascukor # 2015.04.28. 22:05

köszönöm szépen a gyors választ!

adószámnál egy ilyet találtam:

"Ellenkező esetben fizetni kell a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót, a 10 százalékos nyugdíjjárulékot, és a 7 százalékos egészségbiztosítási járulékot. A munkaerő-piaci járulékot nem kell fizetni. A 16 százalékos személyi jövedelemadó természetesen ebben az esetben is befizetendő."
ez azt jelenti hogy bevétel minusz költségekből levonnak még 60%ot fent nevezett adók címén? durva

nade erről könyvelőt kérdek majd, mert bonyibb lesz ez ennél gondolom

köszi mégegyszer!

alcon # 2015.04.28. 20:00

Tisztelt fórumozók,

A következőkben kérem segítségüket:
3 éve, kettős állampolgárként nem EGT államban élek és dolgozom, nem jelentettem be semmilyen hivatalos szervnél, Magyarországról nem jelentkeztem ki, a minimál TB-t azóta is fizetem itthon, Magyarországon semmilyen jövedelmem nincs. Az elmúlt években semmilyen adóbevallást nem készítettem, hiszen nem volt miről... Kellett volna???

Másik kérdésem:
Ezévben eladtam itthon egy üdülőnek minősített házat, amit 2008-ban vásároltam. Gondolom emiatt viszont mindenképpen köteles leszek a 2015-ös évre adóbevallást készíteni, ugye?

Köszönöm előre is a segítséget!

Rexor # 2015.04.28. 08:32

Véhezheted az ekhós tevékenység mellett. Vagy alapítasz egy társaságot, vagy adószámot kérsz, de ehhez kapcsolódóan minden adót neked kell megfizetned, bevallásokat benyújtanod, stb.

ostyascukor # 2015.04.27. 23:15

jogos:)

úgy értettem hogy én leszámlázom a munkát usa-ban lévő cégnek, azaz számla kibocsájtója magyar, a fogadó pedig usa, és emellett ekho-ban tolom alkalmazotként
kérdés hogy milyen gazdasági alakzatot kell ehhez felvennem :)

elnézést a kavarásért!

Rexor # 2015.04.21. 11:03

Te dolgozol, és még számláznak is neked? Tényleg jól nyomod :)

ostyascukor # 2015.04.20. 12:25

Tisztelt fórumozók!

számlázási, adózási kérdésem a következő:

alkalmazottként ekho-s munkaviszonyom van, és emellett lenne egy olyan hogy külföldre dolgoznék (de itthonról) és a kérdés hogy ahoz hogy mit kell nekem itthon kiváltanom hogy külföld (USA) le tudjon nekem számlázni melót, de úgy hogy emellett az alkalmazotti munkaviszonyomat ne érintse (azaz ekhoval tudjak továbbra is alkalmazottként dolgozni)
egyáltalán lehet ekho mellett külföldi melót elszámolni Magyarországon? azazhogy a számla kibocsátója usa a számla fogadója pedig magyar legyen, ekhos alkalmazott státusz mellett valami számlaképes adózási egységgel

köszönöm szépen a segítséget előre is :)

bogáncs32 # 2015.04.14. 13:51

tisztelt cím.
szeretnék kérdéssel fordulni önökhöz. kaptam egy munkalehetőséget egy ausztriai cégnél mint garázsmester. szabályosan be jelentenének de nem vagyok tisztában a lehetőségeimmel. én szolgálati járandóságot kapok itthon mivel katona voltam és korkedvezményes nyugdíjas lettem. ezáltal nekem van egy munkabér limitem amit nem léphetek át mert akkor megszűnik a nyugdíjam. a kérdésem az volna, hogy hogy ha kint dolgozom és ott kint adózom is akkor ez hogy viszonyul itthon az apeh-nél. bele számít nekem az itthoni adózásba vagy mivel más államban adózom az csak oda tartozik?
kérem segítsenek válaszukkal, köszönöm előre is.
tisztelettel:
Roland

obi73 # 2015.02.27. 18:58

Tisztelt Szakértő!

Több, mint 12 évig folyamatosan megszakítások nélkül a Magyarországon székhellyel rendelkező magyar munkáltatóm külföldi fióktelepén dolgoztam tartós kiküldetésben. A munkáltató az szja esetében végig úgy kezelt és számolt le, mint aki egy éven belül nem dolgozik 183 napnál többet külföldön, vagyis végig Magyarországon fizette be utánam az SZJA-t. A munkaviszonyom alatt többször írásban kértem, hogy a hatályos a fogadó ország (EU tagállam) és Magyarország közötti kettős adózást elkerülő konvenció szerint rendezze az adózási helyzetem. Ezt folyamatosan megtagadatták, például olyan indokkal, hogy mondjuk azt, hogy nem dolgozom 183 napnál többet kint. Holott megszakítások nélkül a magyar cég külföldi fióktelepének vezetőjeként beregisztrálva dolgoztam több, mint 12 évig külföldön.
Járulékok tekintetében kizárólag 2004-2009. közötti időszakra, a maximálisan megkérhető 5 évre kértek a fogadó országtól mentességet az ottani járulékfizetés alól, erre az időszakra kiállitatták nekem az akkori E101-es, most A1-es igazolást. Viszont ennek lejárta után változatlanul Magyarországon fizették tovább a járulékokat munkaviszonyom megszűnéséig.
Életvitelem továbbra is a külföldi országhoz köt, de ott nem vagyok jogosult semmiféle alapvető ellátásra (munkanélküli segély…) mivel nincs rendben a járulék és szja fizetésem a volt munkáltatóm tudatos nem jogkövető magatartása miatt.
Mi tehetek jelen helyzet rendezésére?