Szja bevallás és külföldi munkavégzés

DzzD # 2018.02.08. 14:26

Tiszteletem minden fórumozónak!
Az lenne a kérdésem, hogy az Ománban, ománi cégtől kapott jövedelem után itthon milyen adókat kell fizetni?
A neten találtam egy államok közötti egyezményt, de nekem kissé homályos a dolog.
Ha 182 munkanapot tölt kint, és 182 nap után kap kint fizetést a delikvens, akkor kis hazánkban milyen adó vonzata lesz a fizetésének?
Illetőleg mennyiben változik az, ha átlépi valaki a 183 napot?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Zoli

Dr.Attika # 2018.01.08. 10:19

Rexor bizonyosan jártasabb nálam nemzetközi adójogi kérdésekben,de szerény véleményem szerint USA felségjel alatti hajó esetében az USA adójogi szabályai érvényesülnek. A magyar adójog akkor jöhetne szóba, ha van magyarországi jövedelem is.

hupikektorpikek # 2018.01.08. 09:04

Elnézést Rexor!:)

hupikektorpikek # 2018.01.08. 09:03

Kedves Razor,

Kitudná fejteni kicsit bövebben mit èrtünk pontosan magyar illetétöség alatt? Valamint Mi történik abban az esetben ha 183 napnal kevesebb a tartozkodas MO-on?

Rexor # 2018.01.05. 09:23

Ha magyar adózási illetőségű vagy, akkor igen, a teljes jövedelmed Magyarországon fog adózni.

hupikektorpikek # 2018.01.04. 22:38

Üdvözlöm,

ÈRdeklôdnèk hogy ócean jaró hajón (amerikai ceg,nemzetközi vizeken) megszerzett jövedelem utan kell e adòzni magyarorszagon vagy van e barmi fèle bejelenteni való kötelezettseg?

Segîtségét köszönöm,

vasvaritomi # 2017.04.30. 12:41

Üdvözlöm!
Nyugdíjasként elvállaltam a társas-házunkban a képviselői tevékenységet,a kérdésem,
hogy milyen fizetési kötelezettségeim vannak NAV-nak( tételesen), és hova kell utalnom?
Havonta vagy megegyezés szerint kifizetés alkalmával.
Kell-e ezt az összeget számfejteni vagy elegendő a képviselői díj átutalása a ház számlájáról az én számlámra.
( 10 lakásos társasházról van szó)
Köszönettel várom válaszukat.

Rexor # 2017.04.27. 06:59

Minden jövedelmet fel kell tüntetni a bevallásban.

drbjozsef # 2017.04.27. 06:52

pbodi,

ez kevesse jogi kerdes, ha jar erre konyvelo, vagy adotanacsado talan tud valaszolni. En nem tudok, de ajanlom pl. az index adozos topikjait, ott hozzaertok (is) vannak.

Dorcsa6 # 2017.04.24. 20:28

Üdvözlet!
Az SZJA bevallással kapcsolatban volna egy kérdésem: 2016-ban 3 hónapot az USA-ban dolgoztam, amerikai cégnél, s ott levonták az adót. A magyar adóbevallásban hogyan kell ezt feltüntetni? Kell itthon is adóznom a kinti leadózott jövedelmem után?

köszönettel!

Kabukabu # 2017.04.23. 21:43

Üdvözlet!

A következő prolémával szembesültem. Tavaly itthon is volt bejelentett munkahelyem, majd felmondás után a év hátralévő részében Ausztriában dolgoztam. Ugye az itthoni munkavégzés miatt kell a NAV felé adóbevallást tennem, és mivel az adott évben külföldi munkám is volt, - melyről Ausztriában adóztam is - a kinti bevételemet is meg kell adnom a NAV-nak.
Közben elkészítette a NAV számomra a 2016-os SZJA tervezetet, és az a kérdésem, hogy ezen tervezen belül az 57. sor/pont/akármi az, ahova meg kell adnom a bevételt? Csakis itt, igaz?

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv,
Kabukabu

Rexor # 2017.04.20. 12:02

Az ehot se felejtsd el.

Rexor # 2017.04.20. 12:02

Önálló tevékenységből származó jövedelem.

kristóf23 # 2017.04.17. 12:57

Kedves fórumozók!

Írtam egy könyvet egy külföldi kiadónak. A kiadó külföldön terjeszti ezt a könyvet. A könyv eladásából származó bevételnek bizonyos százalékát szerzői jog címén kapom meg. Ez a én bevételem.

Most, az Szja bevallásban melyik sorban kell ezt bevállanom:

7. Önnálló tevékenységból származó jövedelem

vagy

185. Egyéb külföldről származó forrásadós jövedelmnek és ezel adója

vagy esetleg valahol másho?

Köszönöm előre is.

Gyufitothi # 2017.03.19. 11:33

És ez biztos?? :)

Gyufitothi # 2017.03.19. 10:51

Aza helyzet ezen a munkahelyen magyar cég által magyarok dolgoznak kint!! És a magyar céget elzavarták átvette egy svájci cég.De eddig a magyar cégen keresztül úgy lehetett csak kimenni dolgozni az a feltétel volt hogy a magyarországi munkahelyről felmondva az utolsó nap amit a papírra írnak az a pénteki nap legyen és már vasárnap menni kellett ki hogy ne legyen üres nap,megszakítás.Ezért kérdeztem hogy ez csak a magyar cég kitétele lehetett e ? Oda készülök énis már több volt munkatársam kint dolgozik.Csak még a cégtől nem szóltak vissza énmeg addig mondom érdeklődök ezügyben hátha vmi érdemleges infót kapok.

Gyufitothi # 2017.03.19. 10:36

Üdvözlet!!!
Nekem olyan kérdésem lenne németországi munkával kapcsolatban hogy kötelező magyarországi munkahelyről megszakított nap nélkül megkezdeni a kint munkát vagy ez csak cég függő e?? Mármint magyarországi cégen keresztül van e?? Én német céghez megyek magyar cég segítsége nélkül!! Előre is Köszönöm az információkat!!!

Rexor # 2017.02.27. 08:09

Illetőségről:

Ha az állandó lakóhelye Németországban van, akkor ott van az adózási illetősége. Ha Magyarországon és Németországban is van állandó lakóhelye, akkor jöhet szóba a létérdekek központja. Ha ez sem egyértelmű (szerintem önmagában egy barátnő még nem jelenti ezt), akkor a szokásos tartózkodási hely az irányadó. Tehát a leírtak alapján én a német adózási illetőséget tartom valószínűbbnek.

Adózásról:

Még ha magyar illetőségű lenne, akkor sem kellene Magyarországon adót fizetnie, mivel a jövedelme egy német társaságtól származik úgy hogy a tevékenységet is Németországban látja el. max. egy adóbevallást kell benyújtani Magyarországon (nulla adóval).

Citrom1 # 2017.02.25. 18:59

Kedves Rexor.
Fiam határozatlan idejű szerződéssel hosszabb időre (évekre) Németországba megy dolgozni.Tulajdonképpen név szerint, ugyan ahhoz a céghez megy dolgozni ahol most van, de Magyarországon fel kellett mondania és Németországban egy teljesen új szerződést írt alá.Viszont a cégnek itthon és ott is ua. a cég csinálja az adóbevallását. Fiamnak nincs Magyarországon bejelentett lakása,nincs felesége sem élettársa.Viszont itthon volt barátnője.Az adóbevallást készítő cég azt állítja, hogy ezért nem csak Németországban hanem Magyarországon is adót kell fizetnie mivel barátnője itthon marad. Egészen addig amíg ö is ki nem megy utána, mivel a létérdek központja Magyarország.Ezt nem értem, mivel életvitel szerűen Németországban tartózkodik, ott bérel lakást oda van bejelentve.Kettős adóztatás? Köszönöm előre is.

kolide # 2017.02.11. 11:15

Tisztelt fórumozók!

Hamarosan külföldre költözöm és munkát is fogok vállani.
Milyen teendőim vannak a NAV felé?

Előre is köszönöm.

Rexor # 2017.01.31. 08:56

Ha magyar adózási illetőségű úgyis fel kell tüntetnie a bevallásban a külföldön szerzett jövedelmet is, tehát nagy titkot nem árulsz el ezzel.

Anca52 # 2017.01.30. 16:16

Kedves fórumozók!
Röviden próbálom összefoglalni amelyben véleményeteket kérném.
Gyerekem külföldön dolgozik. Van magyarországi lakcíme, de itthoni jövedelme nincs. A külföldön szerzett jövedelme után az adott országban adózik. A kinti adóhatóságtól kap adó visszatérítést, miután a NAV igazolást ad ki arról, hogy Magyarországon nem volt jövedelme. Ez idáig rendben is van. Viszont a NAV tavaly ahhoz kötötte az igazolás kiadását, ha megmondja a külföldi jövedelmét. (én intéztem neki, kérdeztem is az ügyintéző hölgyet, hogy mi közük hozzá? Kint kereste, ott adózott is utána) Kérdésem, tényleg kérhetik? (nem kellett pontosan válaszolni, csak úgy "hasraütve" hozzávetőlegesen.... )Van erre valami létező paragrafus, hogy ezt feltétlenül tudniuk kell? Na nem az keresete nagysága miatt zavar, csak maga az elv.
Köszönöm előre is.

Tamas1978 # 2017.01.09. 05:43

Tisztelt fórumozók!

Kèrdèsem: 8 ève Új-Zélandon élek, dolgozom, fizetek adót. Magyarországon is van állandó lakcímem, fizetem a minimális egészségügyi hozzájárulást. Szja bevallást azóta nem adtam be. Kellett volna? Ha kellett volna is, úgy tűnik adót nem kellett volna fizetnem mert kint 33 szjat fizetek. Adjak be utólag bevallást? Megbüntethetnek ha nem adok?
Köszönöm előre is.

Rexor # 2017.01.06. 08:30

Nonolet: kevered a dolgokat. Az első lépés mindig az adózási illetőség meghatározása. A 183 napos szabálynak pedig semmi köze sincs az EU-hoz.

Akoron # 2017.01.05. 17:32

A mai kérdésem a következő
Ki veheti igénybe a családi kedvezményt,ha én külföldön dolgozom?
A párom a gyerekekkel Magyarországon él