Szja bevallás és külföldi munkavégzés


Flexfree # 2021.03.26. 12:20

Kedves Fórumozók!

Lehetőségem van egy Németországi székhelyű cégnél távmunkában (freelancer-ként) megbízásos szerződéssel, mint természetes személy. Az előszerződés alapján a Német cég semmilyen adót nem fizet utánam sem Németországban, sem pedig itthon Magyarországon. Nincs Magyarországon telephelye.

A fentiekre tekintettel, van-e adófizetési kötelezettségem valamelyik országban, és mik azok, hány %?

Kell-e kapnom a kifizetésekről igazolást a német cégtől.

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

Rexor # 2021.02.22. 09:19

Alapkérdés, hogy hol van az adóügyi illetőséged, de feltételezem, hogy UK-ben. Igen, vonatkozik rád a 183 napos szabály, és ha adófizetési kötelezettséged keletkezik Magyarországin azt neked kell rendezned a NAV irányába, és persze a munkáltatódat is tájékoztatnod kell erről. Hogy ki mikor fog szagot az nem igazán jogi természetű kérdés :)

krixi # 2021.02.08. 10:48

Kedves forumozok,
Segitsegeteket szeretnem kerni az alabbiakban, hasonlo a fenti problemahoz, de egy kicsit megis mas. Angliaban elek es tobb eve ott dolgozom, ami utan ott adozom. A COVID-helyzet es otthoni (online) munkavegzes lehetosege miatt azonban par honapra hazatelepultem Magyarorszagra es innen vegzem angliai munkamat. Termeszetesen celom, hogy a virushelyzet vegezte utan visszaterek Angliaba, azonban erdekelne, hogy a 183 napos limit vonatjozik-e ram? A magyar-angliai kettos adozas elkeruleserol szolo rendelkezes ervenyben van ugyan, igy (elmeletileg) 6 honapig nem tartozom adotartozassal a NAV fele, de 6 honap utan van-e barmi adobejelentesem felejuk? A kinti angliai adohivatalnak termeszetesen semmit nem jelentettem be (de a cegemnek sem hivatalosan), hogy otthnrol fogok dolgozni, igy az a naiv kerdesem, hogy mennyire nezik komolyan (akar kint akar itthon), hogy ket adot vallok -e be? Egyaltalan kell-e itthon is a NAV fele beszamolnom errol? Proaktivan nem tervezem amugy, de kiderulhet-e valaha, ha mondjuk 6 honapnal is hosszabb idot toltok itthon, es tovabbra is csak a hivatalos angliai munkam utan adozom? Ha a kinti munkahelyem nem jegyzi ezt, a kinti adohivatal fele sem jelentettem be es itthon sem, akkor megis kell-e aggodnom, hogy a NAV 'szagot fog'?

drbjozsef # 2021.01.31. 10:24

prtudi,

Nem pontosan értem, milyen szabályról beszélsz, és mit fizettetek hova (bár gondolom az 500e huf az egészségpénztár, hogy onnan is jöjjön adókedvezménye).

Mindenesetre :

Ha valaki adó és járulék után is jogosult kedvezményre (=több kedvezmény jár neki, mint csak az adója), akkor előbb az adóból, aztán a jarulékból kell érvényesíteni.

De ez megosztásnál NEM feltétel.

Ha te a nagy részét érvényesíted, és csak a maradékot a párod, akkor te érvényesítheted a járulékokból is. De a párodnak is az adóból kell először vonni (szakszerűbben : a családi kedvezmény az adóalap kedvezmény, az eü pénztár pedig adókedvezmény), és minden más adókedvezmény ez után jön.

Nem értem miért utasítanák el az adóbevallását (ilyen nincs is, hogy elutasítás, legfeljebb rosszul töltitek ki, és szabálytalanul vesztek fel esetleg nem járó kedvezményt), de szerintem esetetekben nem lesz gond.

Be kell írnia a maradék családi kedvezményt (ez adókedvezményben 153.000.- Ft, de az adóalaphoz kell írnia "felbruttósítva"), és beírhatja az eü pénztárt is (500e befizetésre asszem 20%, vagyis 100e ft).

Ha volt annyi éves jövedelme tavaly, ami alapján legalább 253.000.- forint adót fizetne (vagyis kb. 150ezer havi bruttója), akkor meg fogjátok kapni mind a kettőt szerintem.

Ha jól értelek egyáltalán.

prtudi # 2021.01.31. 07:54

Amennyiben 3 gyermek után érvényesíteném az egyösszegű adó- és járulékkedvezményt (1.188.000-ből kb.1.035.000-öt), a fennmaradó részt megosztom a párommal, neki marad fizetendő adója, ezek után vehet igénybe (pl egészségpénztár utáni) adókedvezményt? Vagy először a kettőnk adóját kell "nullázni", majd a fennmaradt összeggel lehet csökkenteni a járulékokat (ergo nincs adó, ezzel eg.pénztári támogatás sem).

(Együtt élünk (11 éve), 3 gyermekre én kapom a csp-t, nem egyedülállóként (a két kicsi közös).Amikor beadom a bevallásomat, mindig megjelölöm a párom, közös érvényesítésre, ezzel eddig nem is volt gond.)

Szerintetek elutasítják a bevallását az adójóváírás miatt? Gondolom, max ezt bukjuk (csak nem tudtam erről a szabályról, befizettünk rá 500.000 ft-ot, úgy néz ki, hiába). Szerintetek?

pandi75 # 2020.10.15. 13:25

Meg szeretném kérdezni, hogy SZJA családi adókedvezmény önellenőrizhető-e? Sajnos 3 gyerekes kedvezményt én vettem igénybe év közben és elfogadtuk a NAV bevallástervezetét. Csak 290 FT adóm keletkezett,és nem tudtam, hogy csak annyit fognak utalni az Önkéntes pénztárba. Ha a tervezetbe megosztottam volna, akkor már rá is utalták volna az
Önkéntes pénztári számlára a 117000 FT-ot. Nem mindegy ekkora összegnél.
A párommal, ha megosztom a csalási kedvezményt, akkor lett volna adóm, amit persze befizettem volna és akkor jóvá írták volna az egészségpénztári számlámon és a párom meg igénybe tudta venni az családi adókedvezményt.
Önellőrizhető a családi kedvezmény megosztása? Köszönettel

vcarter # 2020.09.28. 14:14

Megneztem az adofolyoszamlat es teljesen ures.
Akkor nincs mas, mint folytatni az egyeztetest veluk.

Koszonom az informaciot!

drbjozsef # 2020.09.28. 13:51

Ellenőrzést? Nem mindegy, milyen alapon, ha elrendelik?

Nem ismerem a támogatói eljárást, de ahogy nézem érdemes élni vele :

https://ado.hu/…to-eljarasa/

Levelezd le velük, hogy adóztál Angliában, nincs Magyarországon adóköteles jövedelmed. Ha nem értenek egyet, meglátod.

Egyébként, ha van ügyfélkapud, meg tudod nézni az adófolyószámládat. Azon szokott látszani a problémás tétel, és az is, hogy mi a jogcíme.

vcarter # 2020.09.28. 13:08

Igen, egesz evben. Ezert nem is ertem miert hianyoljak a magyar adobevallast kulfoldi bevetelre hivatkozva.
Koteles vagyok igazolni nekik? Mi alapjan tortenik ez az egesz tamogato eljaras?

Egy reszlet a levelbol:
"Tájékoztatom, hogy az Art. 139. § (2) bekezdése értelmében a támogató eljárásban való
részvétel önkéntes, az eljárás keretében rendezett anomáliák miatt szankcionálásnak nincs
helye, ugyanakkor az Art. 139. § (4) bekezdése alapján a támogató eljárás eredménytelensége
esetén az adóhatóság ellenőrzést rendelhet el Önnél."

Milyen alapon rendelhetnek el ellenorzest?

drbjozsef # 2020.09.28. 12:51

Az után biztosan ott kell adózni.

Ha tudod igazolni, hogy ott kifizetted az adót, akkor itt nem kell. Elvileg bevallás sem, de az legfeljebb a levélből derülhet ki, vagy a NAV-tól kérdezheted meg, hogy pontosan miért gondolják azt, hogy neked kellene csinálnod.

Egész évben angol adóilletőségű voltál abban az évben?

vcarter # 2020.09.28. 12:25

drbjozsef,

Koszonom a valaszt!
Angliarol van szo es 2016-os bevallast hianyolnak. Magyarorszagi jovedelmem egyaltalan nem volt, a hivatkozas kizarolag a kulfoldi bevetelre vonatkozik GBP-ben.

drbjozsef # 2020.09.28. 12:17

vcarter,

Ha nem keletkezik Magyarországon adóköteles jövedelmed, akkor nem.

A külföld olyan ország, amivel van kettős adózást kizáró egyezmény?

Nem lehet, hogy ingatlant adtál el itthon, vagy valamilyen tőkepiaci műveletből lett jövedelmed?

vcarter # 2020.09.28. 10:46

Tisztelt Forumozok!

Abban kernek segitseget, hogy kulfoldon elokent es ott adozva koteles vagyok-e adobevallast kesziteni Magyarorszagon?
Kaptam egy Tamogato eljarasrol szolo levelet a NAV-tol, amelyben erre szolitanak fel (DAC1 adatszolgaltatasra hivatkozva).

Udv,
vcarter

Rexor # 2020.05.27. 08:14

Nagy eséllyel csak Magyarországon, kivéve ha a cégnek van magyar telephelye. Viszont az adózás nem egyszerű, vagy magad intézed (magyar kifizető hiányában), vagy a cég regisztrál Magyarországon, amelyen keresztül megfizeti utánad az adókat és a járulékokat.

dansalgo # 2020.05.26. 12:29

Tisztelt Jogi Fórum,

Új vagyok itt. Abban kérném a segítséget, hogy Magyarországon élek állandó lakcímmel. Ausztriában kaptam állást, viszont távmunkában. Tehát itt élek, oda dolgozom.
Kb. 3 havonta kell majd kimennem Ausztriába 1-2 napra.

Hogyan adózom?
Csak Ausztriába VAGY
Ausztriába és Magyarországra is VAGY
csak Magyarországra?

Köszönöm szépen a segítséget!

kovlin # 2019.07.04. 07:10

Kedves TIBI12!

A munkavégzésből származó jövedelem mindig a munkavégzés helyén adózik. Amennyiben nincsen más jövedelme, úgy Magyarországon nincs adófizetési kötelezettsége.

TiBi12 # 2019.05.24. 11:17

Tisztelt Jogi Fórum,

az alábbi helyzetben szeretném tisztán látni, hogy hol és milyen adókötelezettségem keletkezik:

  • osztrák főállású munkaviszony
  • másodlagos lakcím Bécsben
  • állandó lakcím Magyarországon (család is itt él)
  • heti 3-4 nap munkavégzés Bécsben, 1-2 Budapesten/Prágában/Pozsonyban (regionális pozíció)
  • a hétvégéket általában Magyarországon tölteném.
ggg111 # 2019.02.24. 06:21

Üdvözlöm!

Németországban dolgozom és ott fizetek egészségbiztosítást.
Magyarországon felmondtam a önkéntes nyugdíjpénztáramat.
Kaptam egy papírt a biztosítótól amiben azt írták , hogy az adóbevallásban fel kell tüntetni a jövedelem után egészségbiztosítási járulékot, amit persze be kell majd fizetni.
Én úgy tudom , hogy egyszerre csak egy országban fizethetek egészségbiztosítást. Felhívtam a NAV-ot két különböző fórumon és két különböző választ kaptam ,az egyik azt mondta kell fizetnem a másik meg hogy , nem.
Ebben a témában kérnék segítséget.
Mit kell ilyenkor a tenni ???
Ha nem írom be az adóbevallásba akkor azt a NAV látni fogja , hogy hiányzik. Ha beírom akkor meg fizetnem kell.

Üdv.:Gábor

Gabika78 # 2018.08.30. 06:31

bogika777

Még egy. Olyan infót kaptam hogy a bérbeadásból való adót kompenzálhatom arányosan mert Szlovéniában béreljük a lakást. Szerződés,hivatalos bérbeadáskor. EU-n belül.

Üdv
Gábor

Gabika78 # 2018.08.30. 06:12

bogika777
Köszi szépen a hozzászólást.Értem.
Magyarországon adót nem fizetek a Szlovén keresetre. Pillanatnyilag még magyar adóilletőségű vagyok de ez most megváltozik és Szlovén lesz.
Adóvisszaigénylés- nem jól irtam, adókedvezményre gondoltam. Pillanatnyilag nem használom sem Magyarországon sem Szlovéniában az adókedvezményt. Szlovéniában majd csak amikor adólletőségű leszek.
Valójában az a kérdés kell e Szlovéniában is vallanom a magyar bejövetelt?

Köszi

Gábor

bogika777 # 2018.08.29. 17:06

Gabika,
A NAV 2018 márciusában ? elkészíti a bevallás tervezetedet, melyben feltehetően csak azok az adatok szerepelnek, amit a régi céged lejelent a havi járulékbevallásokon. Amikor ezt megtekinted az online szja felületen, akkor beírod a bérbeadásból származó jövedelmedet, és a megfizetett adót, valamint amit szlovéniában kerestél. DE a szlovéniai kereseted után MO-n nem fizetsz adót, adóterhet nem viselő járandóságnak írod be majd a 18SZJA bevallásba. Ha egy teljes adóévet fogsz szlovéniában dolgozni, akkor nem kell majd a magyar adóbevallásban szerepeltetni.

".Adóvisszaigénylést Szlovéniában a fizetésem után szeretném..." ezt nem értem, milyen visszaigénylésre számítassz ???

A Szlovén bevalláshoz nem értek, hátha lesz hozzáértő.

Gabika78 # 2018.08.29. 15:43

Kedves Jogi fórum,
Megpróbálok rövid lenni.

  • Adóügyi illetőség Magyarország. Lakást adok ki és fizetem utánna a 15% adót. Ezen kivük kompenzáció néven a régi cégem fizet 12 hónapig egy összeget (versenytilalom). Fizetik a SZJA utánna.
  • Szlovénia, tartozkodási engedély, 6 hónap elmúlt, egész család ott van , iskolában is. Már adóügyi illetőség Szlovénia lesz. Állandó munkám van, minden járulékot Szlovéniában fizetnek.

Magyarországon hogyan kell adóbevallást tennem, Szlovéniában pedig hogyan? Mindkét helyen minden bejövetelt be kell vallani vagy....Adóvisszaigénylést Szlovéniában a fizetésem után szeretném...
Köszi
Üdv Gábor

Rexor # 2018.02.09. 15:07

Igen, mert rossz helyre írta a számot valószinűleg...

DzzD # 2018.02.09. 12:15

Köszönöm a válaszokat!
Korábban egy ismerősöm járt úgy, hogy dolgozott kint aztán beadta a 0-ás adóbevalláshoz a szükséges papírokat. Aztán befizettették vele az SZJA-t.

Rexor # 2018.02.08. 15:24

Nincs relevanciája a 183 napnak, ha munkaviszonyból származó jövdelemről van szó, akkor Ománban fogsz adózni (ha a kifizető cég is ománi illetőségű). Ez a jövedelem mentes lesz az adó alól Magyarországon.