Adójóváírás, családi adókedvezmény


Ildi90 # 2019.08.24. 11:28

Tiszteletem!

Szeretném megtudni , hogy férjem 111 ezres illetve én 133 ezres bruttó bérrel érvényesìteni tudjuk e majd a jövő évben akár közösen elosztva 2 gyermek után a teljes családi adókedvezmény összegét egyösszegben ?
Ha igen akkor ezt hogyan jobb intézni, ha a Nav elkészìti az adótervezetet majd határidőig belejavítunk és ìgy igényeljük vagy jobb magunk csináltatni helyettük és úgy beadni?

Előre is köszönöm!
Üdv: K. Ildikó

drbjozsef # 2019.08.24. 19:29

Ildi90,

Ha más kedvezményt nem vesztek igénybe (önsegélyző pénztár, nyugdíjcélú megtakarítás, stb), akkor igen, a két gyerek után vissza fogjátok tudni igényelni a teljes családi kedvezményt.
(244.000.- össz bruttóból havi 36.600 SZJA jön, a két gyerek után pedig (adóalap kedvezményként) 40.000. Ft kedvezmény jár. A különbözetet, 3400 Ft-ot járulékkedvezményként érvényesíthetitek)

A hogyanja szerintem mindegy, ha kifejezetten utólag kéritek, úgyis nektek kell megcsinálni. Ha hamar akarjátok megkapni, akkor rögtön januárban megcsinálhatjátok (amint megvannak a munkáltatói igazolások), egy hónap múlva át is utalják. Ha ráér, akkor megvárhatjátok, míg a NAV megcsinálja a tervezetet, és akkor csak bele kell javítgatni.

Egyébként egy ügyfélkapuval, és az új, webes felületű bevallással elég egyszerű megcsinálni, mert szinte mindent kiszámol és ellenőriz menet közben. A régi ÁNYK-telepítős ehhez képest rémálom volt.

Ildi90 # 2019.08.25. 13:57

Mert eddig is egy gyerek után egyösszegben igényeltem , mert ìgy nekünk jobban jön csak nem tudom még hogy 2 gyermeknél elég lesz e csak az én bejelentett jövedelmem és gondoltam addig itt megkérdezem.

Ildi90 # 2019.08.25. 13:58

drbjozsef köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2019.08.25. 19:33

Ildi90,

Csak a Tied nem lesz elég, de ha a bevallásban megosztjátok, akkor jó lesz.

mcatis0311 # 2019.10.29. 16:57

Sziasztok!

Családi adókedvezményt párom igényelte a munkáltatójánál a magzat 91. napjától kezdve, havonta. (Nyilatkoztam én is a II-es blokkban, hogy tudomásul veszem hogy párom igényli 100%-ban.)

Időközben összeházasodtunk, így én férjként is jogosult lettem a kedvezményre. Most szeretnénk "cserélni", hogy innentől csak én vegyem igénybe 100%-ban, ő pedig egyáltalán nem.

Kérdéseim:

  • Nekem új nyilatkozatot kell leadnom a munkáltatómnál, vagy módosítót? (az én cégem ilyet nem kapott, így én újra tippelnék.)
  • Páromnak kell valami lemondó nyilatkozat, vagy elég szólni cégénél a könyvelésen, hogy innentől lemond róla, és én veszem igénybe az én munkáltatómnál?
  • Van-e valami amire még figyelnünk kell?

Köszönöm előre is a válaszokat!

drbjozsef # 2019.10.29. 18:49

mcatis0311,

Szerintem neked egy újat kell leadnod, párodnak értelemszerűen egy módosítót. Arra kell figyelni, hogy jól töltsétek ki. :)

Ha 100%-ban egyikőtöktől a másikhoz megy át, akkor nem nagyon lehet elrontani. A dátumokat kell jól kitölteni, meg a kódokat, olvasd el a kitöltési útmutatót.

mcatis0311 # 2019.10.29. 19:11

drbjozsef

Köszönöm!
Annyi kérdés, hogy párom mit írjon a módosító nyilatkozatába?
Elvileg nyilatkozni annak kell, aki igénybe veszi. Ő nem veszi igénybe innentől, tehát a módosításnál nem igazán tudom mit lehetne írni.
Nyilatkozni kell, hogy egyedül, vagy közösen veszi igénybe, de olyan rubrika nincs, hogy sehogy sem.
Ha meg nem tölt ki semmit, csak a saját adatait, a többit üresen hagyja, akkor meg semmi értelme a nyilatkozatnak.

Esetleg írja be 5-ös pontba, hogy 0 Ft és 0 fő után kéri, én meg a II-es blokkban vegyem ezt tudomásul? :D
Nincs túl sok értelme szerintem egy ilyen nyilatkozatnak, de sehol nem találtam erről információt, hogy lemondani hogyan kell.

Ezer oldal van arról, hogyan lehet igényelni, de egy sincs arról, hogyan lehet lemondani.
Ezért is vagyok bizonytalan ezzel kapcsolatban.

drbjozsef # 2019.10.29. 20:25

mcatis0311,

Írtam, olvasd el a tájékoztatót. Szerintem ez az :

Akkor kell valakit kedvezménybe nem számítóként („0” kóddal) szerepeltetni, ha az eredetileg adott nyilatkozatban őt eltartottként, vagy kedvezményezett eltartottként tüntették fel, azonban olyan változás következik be az eltartotti minőségében, mely alapján őt a családi kedvezmény szempontjából a jövőben nem kell figyelembe venni. Annak érdekében azonban, hogy a munkáltatónak tudomása legyen a valós helyzetről, azaz a kérdéses magánszemély milyen időponttól esik ki az eltartottak közül, a változás időpontját mindenképpen meg kell jelölnie, valamint a kedvezményből kieső személyt is szerepeltetnie kell „0” kóddal a módosított nyilatkozatában.

mcatis0311 # 2019.10.29. 21:22

drbjozsef

Én ezt a részt úgy értelmezem, hogy maga a személy minőségében következik be változás (pl. nagykorú lesz), és ezért nem jogosult utána kedvezményt felvenni.
De ez nem áll fenn esetünkben, ezért a 0-ás kód szerintem nem indokolt.
Jó lenne biztosra menni ez ügyben, de semmi használható infót nem találok sehol...

Joci53 # 2019.12.04. 01:52

Sziasztok!
Kérdezem, családi adókedvezmény témában: 3 gyermek van, a nagyfiu autista, iskoláit befejezte, 22 éves az emelt szintü családi pótlékot saját jogán kapja, viszont már kap rokkantsági járadékot is, de nem dolgozik. Így még eltartottnak számít? Beleszámítható ő is a családi adókedvezménybe?
Köszönöm.
Joci53

drbjozsef # 2019.12.05. 06:48

Joci53,

A saját jogán csp.-ra jogosult és a rokkantsági járadékos személy is nemcsak eltartottnak, hanem kedvezményezett eltartottnak számít, aki saját maga is jogosult személy a kedvezmény igénybevételekor.

De a velük közös háztartásban élő hozzátartozók is jogosultaknak számítanak, ezért szerintem igen, ugyanúgy igénybe vehető utána a kedvezmény, a szülő - ha a másik két gyermek is kedvezményezett eltartott - mind a három gyerek után, a teljes, 660.000.- Ft havi kedvezményt igénybe veheti.

citromzsinor # 2019.12.09. 14:05

Kedves Fórumtagok!

Hamarosan megérkezik 4. gyermekünk is e világra.
Eddig egész egyszerűen a párom érvényesítette a családi kedvezményt 3 gyermek után. Mostantól azonban táppénzen van – a várandósság időszakában, majd eztán CSED és GYED következik.
Azt nem értem, hogy ha ezután megosztva szeretnénk érvényesíteni a családi kedvezményt, pl. úgy, hogy ő érvényesíti 2 gyermek után, jómagam meg 2 gyermek után, akkor ez hogyan fog alakulni?
Ő is csökkentheti az adóalapját 2 x 220.000 Ft-al, és én is ugyanennyivel?

Válaszotokat előre is köszönöm.

drbjozsef # 2019.12.09. 14:19

citromzsinor,

Igen, ha így töltitek mindketten ki az adóelőleges papírt, akkor pontosan így.

Aztán ha egyikőtöknek nem tudják érvényesíteni az összeset, de a másikotoknak még marad év végére, akkor egyszerűen az adóbevallásban utólag érvényesíthetitek még.

Ha kéritek, a járulékokból is érvényesítik, és ha szükség lesz rá, és lesz rá lehetőség, akkor azt is korrigálhatjátok utólag adóbevallásban.

drbjozsef # 2019.12.09. 14:21

(de egyébként gyermekszámon kívül akár konkrét összeget is írhattok bele, teljesen tetszőlegesen oszthatjátok meg.)

citromzsinor # 2019.12.09. 15:03

Köszönöm szépen a gyors választ, egyúttal kompetens szja könyvelő jelentkezését várom privát üzenetben!

evelins # 2019.12.21. 07:20

Sziasztok!
Egy kérdésem lenne, ha valaki tudna segíteni...
Három gyermek édesanyja vagyok, Magyarországon dolgozom, itt van bejelentett munkahelyem, viszont a gyermekeim külföldön járnak általános iskolába. Jogosult-e vagyok a 3 gyermek után adókedvezményre? Az eddigiek során semmilyen kedvezményt nem kaptunk, családi pótlékot sem...
Előre is köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2019.12.21. 09:05

evelins,

A családi pótlék is, és a családi kedvezmény is a saját háztartásban eltartottak után jár. Ha jól értelek, esetedben ez nem áll fent.

A családi kedvezmény ráadásul pont a családi pótlékhoz van kötve :

Szja törvény 29/A.§(3)A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult

  1. az a magánszemély, aki a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosult*, továbbá a jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa

Ha nem vagy jogosult családi pótlékra, akkor a családi kedvezményre sem.

Kicsi Sára # 2019.12.28. 20:53

Tisztelt Mindenki!

A négy gyermekes anyák adómentességével kapcsolatban kérdeznék.
Abban az esetben, ha a szülők elváltak és a 4-ből minimum 1 gyereket a bíróság az apának ítélt, akkor már nem jogosult az anya erre a kedvezményre? Vagyis a törvény kizárja az elvált anyákat?

A válaszokat előre is köszönöm mindenkinek.

drbjozsef # 2019.12.29. 15:02

Kicsi Sára,

Az Szja. törvény 2020 január 1-től hatályos változata szerint :

29/D.§.(3) Négy vagy több gyermeket nevelő anyának minősül az a nő, aki vér szerinti vagy örökbefogadó szülőként az általa nevelt gyermekre tekintettel
a) családi pótlékra jogosult, vagy

  1. családi pótlékra már nem jogosult, de jogosultsága legalább 12 éven keresztül fennállt,

és az a) és b) pont szerinti gyermekek száma a négy főt eléri, azzal, hogy a b) pont szerinti gyermekkel esik egy tekintet alá az a gyermek is, aki után a családi pótlékra való jogosultság a gyermek elhunyta miatt szűnt meg.

Ez alapján, a normál családi kedvezményhez hasonlóan az ELTARTOTT kedvezményezettek után jár. Ha 12 éves kora után váltok el, akkor ez alapján járhat. Egyébként szerintem nem.

Az nem kizáró ok, ha házasok/élettársak esetén az apa igényli a családi pótlékot. Mert ettől az anya "jogosult" a családi pótlékra, nekik jár a kedvezmény. De ha a bírósági döntés miatt a szülői felügyeleti jog az apához kerül, ezzel a családi pótlék jogosultság is, akkor nem jár.

De én nem értek hozzá, lehet, hogy tévedek. Eléggé új még ez a dolog, nincs precedens válás esetére. De ha jól értem a szöveget, a szellemisége is az, hogy akkor jár, ha legalább 12 évig a saját háztartásában nevelte a gyereket, akkor utáni is jár tovább.

Én az alábbi link alapján is a fenti értelmezést tartom helyesnek :

https://csalad.hu/…o-mentessege

Castello # 2020.01.03. 22:56

Kedves Fórumozok!

Segítséget szeretnék kérni a családi adókedvezmény nyilatkozatának kitöltéséhez.Jelenleg házasságban élek és én kapom a családi pótlékot. A családi adókedvezményt én szeretném érvényesíteni egyedül. A nyilatkozaton akkor is a közös érvényesítést kell bejelölni és a házastárssal alá kell íratni vagy az egyedül érvényesítést kell bejelölni és a házastársnak nem kell aláírnia?

A válaszokat előre is köszönöm

drbjozsef # 2020.01.04. 10:49

Castello,

Szerintem ha a házastársad nem érvényesít az adóelőlegében családi kedvezményt, akkor az "egyedül" rubrikáját kell beikszelned az I.Blokk 2. pontjában (legalábbis a 2019-esen ez a sor az), DE a második blokkot szerintem ki kell tölteni a párod adataival, és alá kell írnia ilyenkor is.
(Mert hiába te kapod a családi pótlékot, a törvény szerint mint házastársad, ő is jogosultnak számít a családi kedvezményre).
Neki viszont értelemszerűen ugyanilyen papírt egyáltalán nem kell kitöltenie.

M.Zsolt23 # 2020.01.05. 14:39

Kedves fórumozók!
Kérdésem lenne a 4 gyermekes anyák szja adómentességével kapcsolatban.
A feleségem jelenleg gyest kap a harmadik és gyedet a negyedik gyermekünk után.
Ezekből az összegekből vonnak szja-t? Ha igen akkor mostantól nem vonnak?
A bérpapírján adóelőleg szerepel, de nem vagyok biztos benne, hogy az a személyi jövedelem adója.

Köszönöm a válaszokat!

M.Zsolt23 # 2020.01.05. 16:26

Köszönöm a gyors segítséget!

csuri04 # 2020.01.06. 09:22

Tisztelt Forumozok!

Szeretnék tanácsot kérni tőletek a családi adókedvezmény igénybevételével kapcsolatban!.
A feleségemmel 4 gyermekünk van akik általános iskolások, családi pótlékot én kapom.
Bruttó bérem 410.000-ft a feleségem bruttója 82.000-ft.
Eddig mindig én kértem csak az adó kedvezményt, de nem tudom hogy nem lenne-e jobb közösen érvényesíteni? Vagy az éves adó bevallásba úgyis vissza lehet igényelni?
Munkáltatom szerint csak közös érlényesitésre van lehetőség!
Hogy érdemes?
Köszönöm