Adomány magánszemély részére


Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.22. 08:09

:O)

gerbera317 # 2020.04.22. 07:34

Ez nem munkabér, hanem adomány. Ld. a topik címét. Adománynak viszont nem rossz.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.22. 06:41

.jelenleg 80 ezer ft os fizetésből próbálok megélni
A nettó minimálbér 107 ezer.

luckdo # 2020.04.21. 19:53

Már nem tudom hova fordulhatnék tanácsért vagy segítségért.
26 éves vagyok 5 évvel ezelőtt kiraktak otthonról mert útban voltam édesanyám barátjának.Azóta azzal küzdök, hogy legyen tető a fejem felett,a két kutyámmal együtt.Befogadott egy két ismerős de ugye nem maradhattam a nyakukon.jelenleg 80 ezer ft os fizetésből próbálok megélni amiből albérletet nem bírnék fizetni . Viszont nagyon tervezek egy saját vállalkozást beindítani , de sajnos ahoz saját ház kell. gondolkodtam lakóautón de arra se elég a fizetésem. Egyszerűen tehetetlen vagyok mert így a vállalkozásba se tudok belevágni amivel helyre állhatna az életem.

Nagyon köszönöm ha esetleg tudnak valamit ajánlani.

Bettike1019 # 2020.03.01. 08:09

Nagyon sokat vívódtam mielőtt írni kezdtem.
Végső elkeseredésemben írok.Még ha ezzel most le is járatom magam,de a gyermekeimért mégis megpróbálom.
Én egy Tatabányán élő édesanya vagyok.Férjem 2020.február 14-én elhunyt.Mind össze másfél hónap alatt lezajlott a betegsége. (Rák)
Ezzel óriási űrt és fájdalmat hagyott maga után.2 gyermekemet mostmár egyedül kell nevelnem.Támaszom sajnos nem igazán van,szüleim nem élnek.Egy önkormányzati bérlakásban lakunk,amire sajnos hatalmas hátralék halmozódott fel.(kb. 2 millió ft )Ezzel férjem halála után szembesültem.Tudtam,hogy van valamennyi elmaradásunk,de nem sejtettem,hogy ilyen mértékű.Most kilakoltatás előtt állunk,ha nem tudok egy jelentősebb összeget belefizetni a hátralékba március végéig.Próbáltam hitelt intézni,de sajnos az én jövedelmemre nem adtak.Ingatlanfedezetem nincs.
Nem tudom hova fordulhatnék segítségért.Tanácstalan és elkeseredett vagyok.Utolsó mentsvárként jutott eszembe adományt kérni.
De bármilyen tanácsot elfogadok.
Tényleg csak is a végső elkeseredésem vezérelt.

hovirag76 # 2018.08.14. 12:31

Üdvözletem!

Ha beteg gyermek gyógyítására kap valaki pénzt rokonoktól,ismerősöktől, barátoktól az adóköteles-e?

Köszönöm.

Rexor # 2018.01.15. 10:45

Ebben a formában ez nem gazdaságos, mert mindent le kell adózni. Az "adomány" egyrészt társasági adó köteles bevétel lesz, ezt követően pedig a magánszemélynek történő ingyenes átadás sem olcsó mulatság (piaci érték utány 15% szja-t és 19,5% ehot kell fizetni). Ezért szokták ezt közhasznú cégek, alapítványok végezni.

hangya01 # 2018.01.15. 09:52

Sziasztok!
Kérdésem:
Több kft/Zrt. együtt venne egy tárgyat (Autót), majd történne egy kevés ráfordítás is (kisebb hibák javítása), végül egy rászoruló megkapná azt.

Kérdésem: egy cég gyűjthet adományt más cégektől (vételárat többen adják össze, plusz a számlákat a rendberakásról), majd ennek az eredményét odaadhatja egy magánszemélynek? Vagy ehhez a közhasznúság feltétel?
Milyen adóvonzatai vannak ha működhet?

Köszönöm,
hangya01

cap4 # 2017.11.30. 14:10

Alap szituáció:
Mozgássérült személynek gyűjtöttek külföldön pénzt, majd vettek szintén külföldön egy használt kerekesszékes személy szállítására alkalmas autót, melyet adományként/ajándékként oda szeretnének adni az adott, rászoruló személynek.

Cél:
minél kisebb költséggel zárni az átíratási, regisztrációs procedúrát. (mivel nem véletlenül nem vettünk eddig magunk autót, egyszerűen nincs erre jelenleg anyagi forrásunk)

Kérdések:

. Amennyiben ADOMÁNY jogcímen kerül be az országba a jármű, milyen költségekkel jár? (kintről kapnánk egy adományozási/ajándékozási oklevelet) Lehetséges-e?

. Van e különbség az adományozás illetve ajándékozás között?

. A másik opció, hogy adásvételi szerződést írnánk róla, a regadó, átírási ktg közel 250 ezer lenne, PLUSZ a vagyonszerzési illeték (ha kell. kell?)

. Hogyan tanácsos "okosan" megoldani ezt a kérdést?

Ha valaki építő tanáccsal tudna szolgálni, azt nagyon megköszönném.

Üdv.

genox # 2017.11.01. 17:58

Barátomnak tönkremehetett. Az alaplapja. Jelenleg még megpróbál rajta egy két dolgot. De mivel régi típus ezért már nem tud venni egy másikat. Ha rendelne az meg túl drága lenne. Főleg ha még meg is vámolják.

Jelenleg (és még egy pár hónapig nincs elég pénze, hogy megvegyen egy új alaplapot, CPU és memóriákat.)

Így kitalálta, hogy gofundme oldalon megpróbálna egy kis pluszt össze szedni (kb 50ezer forint kéne).

Az oldalon dollár és euróban lehet adományozni. GYIK-jukban leírták, hogy normál esetben ez után nem kell adozni. De egyes országokban előfordulhat, hogy mást mond a törvény.

Így úgy döntöttem, hogy inkább előbb kérdezek rá. Még mielött később ráfáznánk és ránk tör a NAV (hahaha) :D

Előre is köszönöm a válaszotokat!

Bea1 # 2017.09.30. 10:30

A "környezeted" vállalja magára a nyomtatási költséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.30. 09:34

Te ajándékba adod a könyvet, a megajándékozott meg pénzt ajándékoz neked. Azért nagyon ne csodálkozz, ha adott esetben az adóhatóság ezt adásvételnek minősíti.

kende.h # 2017.09.30. 07:47

A környezetemben volna igény egy adott témájú könyvre, és azok számára, akik ezt igénylik, szeretnék nyomdába adni egy könyvet. A nyomtatási költséget a magam pénzéből fizetném. Mivel nem vagyok vállalkozó, számlát, nyugtát nem tudok adni, ezért a könyvet (vagy ingyen, vagy) tetszőleges adomány ellenében adnám, amit a következő könyv kiadására fordítanék. Nem célom a nyerészkedés, nekem ebből plusz bevételem nem származna.

Teljesen laikus vagyok pénzügyi-jogi dolgokban. Ez jogilag miként oldható meg?

drbjozsef # 2017.09.18. 07:51

Átverés.

Az ügyvédnő kössön az ismerősöddel szerződést, ha elvégezte a munkát, és megérkezett az "adomány", akkor kifizeti a költségeit, munkadíját az ismerősöd.

Persze nincs is ilyen adomány minden bizonnyal.

fületlen # 2017.09.18. 07:19

érdeklődnék de nem nekem szól egy ismerős kért meg hogy írjak egy ügyvédnő meg kereste hogy egy külföldi magánszemély adna neki pénzadományt de az ügyvédnő kért tőle 205 eurót hogy a dokumentumokért meg a külföldi bíroság meg az adóhatoság felé kell fizetni ez most igaz lenne vagy át akarják verni az ismerősőmet akik ebben járatosak legyenek szivesek meg írni köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2017.08.01. 14:48

Miféle pénzadomány?

fületlen # 2017.08.01. 14:06

SZERETNÉM MEG KÉRDEZNI HOGY HA VALAKI PÉNZADOMÁNYT AD AZÉRT KELL E FIZETNI ELŐRE KÖSZÖNÖM A VÁLASZT

tallas94 # 2017.02.22. 04:18

Érdekes, hogy az, aki még több pénzt szeretne, egyből kap segítséget, akinek pedig minden perc számít, az még csak tanácsot sem kap... :(

Dr.Attika # 2017.02.21. 07:49

Szép napot!
Ne tegye. Pénze nem lesz belőle csak a gondja.Ez az egész MLM átverésen alapul. Olvasgasson utána a neten.

max_ # 2017.02.21. 06:29

Szép napot!

MLM rendszerhez csatlakoztam 2017 február elején.
Utólag informálódva szembesültem azzal, hogy e tevékenységet célszerű vagy inkább "kötelező" minimum adószámos magánszemélyként folytatni.
Kérdésem az lenne, hogy egyszemélyes Kft-ben érdemes-e gondolkodni, azzal együtt, hogy kizárólag az MLM értékesítési és "partner csatlakoztatási" tevékenységre alapulna? A gazdaságosság egy másik kérdés, viszont, ha reklámozni szeretném, akkor cég-ként hitelesebbnek gondolom, mint xy magánszemélyként...

Másik kérdés: jobb később, mint soha, ebben az esetben megállja-e a helyét? Az érintett MLM rendszerhez csatlakozásom előtt, azt mondták a már bent lévők 99%-a magánszemélyként tevékenykedik, kicsit utána járva, ma már úgy gondolom, ez nem teljesen helyes vagy jogszerű.
A terméket kiválónak tartom, azt, hogy MLM-en keresztül kerül forgalomba, tény, szeretnék foglalkozni vele, de minden félreértést szeretnék elkerülni. Ezt még megtehetem-e? "Induláskor" nem gondoltam, hogy ilyen sok területet érinthet a csatlakozás...
Köszönöm szépen!


Tisztelt Jogi Fórum!

MLM rendszerhez csatlakoztam 2017 február elején.
Csatlakozásomkor azt a tájékoztatást kaptam a "szponzorom"-tól, hogy a már b

tallas94 # 2017.02.20. 02:38

Üdv!

Nem igazán találtam erre most alkalmasabb helyet. Remélem olvassák még a fórumot. Én egy mozgássérült fiatal (22éves) ember vagyok. Donga lábbal születtem, kezem nem tudom kinyújtani és számos egyéb betegségem van, fizikai munkát nem tudok vállalni, papíron még is csak 50%-os vagyok (felülvizsgáltak egy éve, mert emelt összegű családi pótlékot kapok). 2 fajta támogatást kaptam, egyik ugye a családi, másik pedig az önkormányzattól valamilyen szociális járadék, vagy miféle. Utóbbit most megvonták tőlem, mivel a családi jövedelemnek számít, így a kettőt nem kaphatom egyszerre. Eddig kaptam kb. 47.000Ft-ot összesen (ennyiből éltem, munkát nem találok, pedig érettségim is van, de a fizikai munkát nem bírom), mondanom sem kell, hogy semmire sem volt elég, segítség nélkül kb. éhen is halhatnék. Most csak a családit fogom kapni, ami alanyi jogon ugye kb. 20.000Ft. Annyi "segítséget" kapok az önkormányzattól (vagy én már nem is tudom, hogy honnan...), hogy kiegészítik majdnem 6.000Ft-tal ezt az összeget és így ugyanannyit kapok, mint amennyit ők adnának. (Ha nem vagyok jogosult ilyesmire, nem értem ezt hogyan kapom a plusz 5-6.000Ft-ot). A családi az ugye annyival jobb, hogy különböző kedvezményeket is kapok, pl.: MÁK kártya. Eddig sem jöttem ki jól a pénzből, most ezt kb. lefelezték, ráadásul kaptam egy levelet, hogy amit eddig felvettem jogtalanul azt fizessem vissza és még kamatot is tettek rá. Ez kb. 500.000Ft. Igen jól látják, 47.000Ft helyett lett 26.000Ft-om havonta és kaptam mellé egy 500.000Ft-os tartozást (soha nem volt tartozásom), mozgássérültként. Én vagyok a rossz, hogy erről nem tudtam (tudom, a törvény nem ismerete nem jogosít fel annak megszegésére stb.) és nem is szóltam, nem tudom az emberek miért járnak be dolgozni, ha az ilyeneknek utána sem néznek. Gondolom volt most valami változás 2017-ben és elővették a dolgaim. Van egy kis olcsó autóm, ami nélkül nem tudnék közlekedni, de mivel a nevemen van el is vehetik, ha nem fizetem be a tartozást. Kérem segítsenek, bármi jól jön! Segítség az ügy elintézésében, munka, bármilyen összegű pénz, stb.! :(

Dr.Attika # 2016.11.19. 17:30

Mi a bankszámla száma?

giver # 2016.11.19. 13:48

Üdv.
Ajánlom magunkat. nemrég indultunk.a weboldalon minden részlet megtalálható.
www.giver.hu

fületlen # 2016.11.01. 15:01

üdvözlök mindenkit
elnézést kérek de már kénytelen vagyok segítséget kéni mert albérletbe vagyunk sok a kiadásunk és van egy beteg lányom és most a meg a férjem is agyvérzést és stroke kapott és kettő beteget ápolok egyedül de a család is segít de nem pénzzel hanem segítséggel nagyon meg örülnék ha valaki tudna egy kis pénz adományt vagy élelmiszer csomagot adni nagyon meg köszönöm előre is a szíveséket

Rexor # 2016.09.21. 10:36

Viszont vannak olyan szervezetek, akik kifejezetten ilyennel foglalkoznak (tehát adoményokat gyűjtenek). Szerintem célszerűbb rajtuk keresztül intézni ezt. Pl. ajánlom őket:

www.csodalampa.hu