utánvét díjának követelése át nem vett csomag esetén

Jogi kérdések 2 # 2013.07.10. 21:45

Az lenne a kérdésem ha utánvéttel küldök valamit akkor az át nem vett küldemények utánvét feladási díját kin követelhetem?

A posta azt mondja hogy a címzett a kiértesítést követően nem kereste a postán, a vevő azt mondja hogy nem értesítette ki a posta.
Valamelyik hazudik, még is én fizetek.
A posta gyakorlatilag nem tudja bizonyítani hogy az értesítőt valóban a címzettnek dobta be, a vevő meg simán le tudja tagadni ha bedobták akkor is.
Én feladás után küldök egy levelet hogy feladtam de még sem keresik és össze vissza hazudoznak hogy nem kaptak értesítést, meg átutalják a pénzt, stb.
Korábban balga módon ismét feladtam, de abból már tanultam.

Szerintem a posta a hibás ha nem tudja bizonyítani hogy a megfelelő helyre dobta be az értesítőt, vagyis nem végezte el a szolgáltatást.
Követelhetem-e a feladás díjának visszatérítését tőlük? Nem egyszer hallok olyat hogy ki sem visznek csomagot, vagy megírják a cetlit de rossz helyre dobják be, vagy egyszerűen kiragasztják a faliújságra ezzel letudva a kiértesítést.

Mindenhol azt javasolják hogy emeljem meg az utánvét díját annyira hogy fedezze ezeket a károkat de így is sokba kerül. 2000 Forint az utánvét, a feladás is-e körül van, 3-4000 Forintra kéne felemelni hogy megérje nekem is, de sokszor az árú csak 2-3000 forintos, szóval többe kerül a posta minta termék.