A kérdés rövid s lényegretörő:
Az EVÁ-soknak KELL vagy csak LEHET személyi jövedelemadót fizetniük?Valahol hallottam,hogy lehet,de nem kötelező,s az APEH nem adja vissza a befizetett összeget. Hol van ennek a törvényi háttere? THX
Evásnak kell vagy lehet szjá-t fizetni?
Szia Neoka!
Nem mindegy , hogy az evás egyéni váll.vagy
társaság tagja.
Egyéni váll.esetében tényleg nem kell szja-t fizetni. Pl Bt. beltagja után, ha kivesz jövedelmet kell utána Szja-t fizetni.
Egy kis kiegészítés:
Ha a Bt. tagja nem közreműkődésére tekintettel munkabért, hanem mint tulajdonos osztalékot vesz ki szintén nem kell SZJA-t fizetnie.
Sziasztok!
Nekem is lenne egy kérdésem EVA-s bt-vel kapcsolatban.
Egy Bt-nek egy beltagja és egy kültagja van. A beltag az, aki személyesen közreműködik a cég ügyeiben, -ő a cég ügyvezetője-, tehát csak ő végez tényleges munkát a cégben. Mivel jövedelmet nem kap a személyes közreműködéséért (mai nem tudom, hogy így helyes-e) a járulékokat a bt fizeti utána. A cég bővíteni szeretné a tagok körét, így egy újabb beltag lép be a cégbe, aki szintén személyesen szeretne közreműködni a cég tevékenységében. Õt hová és hogyan kellene bejelenteni? Helyes-e ha ő sem kap díjazást a közreműködéséért, tehát nem fizet SZJA-t és a járulékait szintén a bt fizeti meg?
Köszönöm a segítségeteket!
Üdv
Szia Anvi!
Az helyes, hogy nem vesz ki jövedelmet a vezető bt. beltag és csak a járulékokat fizetitek meg utána,csak kérdés az lesz,ha majd, az Apeh megkérdezi, végül is miből élt? Cimszóval.A másik Bt beltagot ha beléptetitek, nem szabad, hogy 50 %-nál nagyobb tulajdoni, szavazati joggal rendelkezzen, mert akkor a cég nem lehet Evás.A másik bt beltagot, munkaviszony keretében fel lehet venni, és minimálbér után nem kell utána szja-t fizetni, csak a járulékokat.
Szia Clarissa!
Köszönöm a választ.
Ezt nem egészen értem: az EVA kiváltja ugye az osztalékadót is? Ha igen, akkor tulajdonképpen ha azt megfizeti a bevételei után, akkor a maradékot használhatja személyes szükségletei kielégítésére is, vagyis élhet belőle. Vagy nem?
Arra esetleg van lehetőség, hogy a most belépő beltag, -aki szintén ügyvezető lesz-, is mint személyesen közreműködő vegyen részt a cég tevékenységében? Vagyis ő sem kapna semmilyen jövedelmet a cégtől, viszont a járulékokat megfizetné a cég utána?
Nem egészen vagyok tisztában ezekkel dolgokkal. Megköszönném, ha le tudnád írni, hogy szerinted mi lenne a legmegfelelőbb a cég és a most belépő beltag számára ebből a szempontból.
Köszönöm.
Clarissa!
Ha jól tudom, a személyes közreműködésenek 3 formája lehetséges:
- munkaviszony,
- megbízási jogviszony,
- tagsági jogviszony.
Ezek közül lehet választani a belépő új tag esetében, vagy nem?
Köszönöm.
Szia Anvi!
Én azt tanácsolnám,az egyik beltag legyen tagi viszonyban,ő nem vesz ki jövedelmet, csak majd osztalékot és a minimálbér után a járulékokat fizessétek meg,ő lesz a munkáltatói jogok gyakorlója.A másik új belépő beltag legyen munkaviszonyban minimálbéren, és neki jár a normál, és a kiegészítő adójóváírás, és nem kell utána sem szja-t fizetni, csak a minimálbér utáni járulékokat.
Szia Clarissa!
Abban az esetben ha a belépó új tag kültag lesz, és a társasági szerződésben rögzítésre kerül, hogy ő is köteles személyesen közreműködni, akkor lehetséges-e az, hogy ő is tagsági jogviszony alapján legyen biztosított, vagyis ha kap jövedelmet akkor az után, ha nem akkor a minimál bér után kerülnk megfizetésre a járulékai?
Az előbbi válaszodban nem értettem, hogy a jövedelmet nem kapó beltag mi után fog osztalékot fizetni?
Köszönöm
Anvi
Szia Anvi!
Már elkezdtem írni, de nagyon sok, még az oldal is kevés lenne, ha megadod az imail címedet szívesen segítek.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02