Evásnak kell vagy lehet szjá-t fizetni?
Szia Anvi!
Már elkezdtem írni, de nagyon sok, még az oldal is kevés lenne, ha megadod az imail címedet szívesen segítek.
Szia Clarissa!
Abban az esetben ha a belépó új tag kültag lesz, és a társasági szerződésben rögzítésre kerül, hogy ő is köteles személyesen közreműködni, akkor lehetséges-e az, hogy ő is tagsági jogviszony alapján legyen biztosított, vagyis ha kap jövedelmet akkor az után, ha nem akkor a minimál bér után kerülnk megfizetésre a járulékai?
Az előbbi válaszodban nem értettem, hogy a jövedelmet nem kapó beltag mi után fog osztalékot fizetni?
Köszönöm
Anvi
Szia Anvi!
Én azt tanácsolnám,az egyik beltag legyen tagi viszonyban,ő nem vesz ki jövedelmet, csak majd osztalékot és a minimálbér után a járulékokat fizessétek meg,ő lesz a munkáltatói jogok gyakorlója.A másik új belépő beltag legyen munkaviszonyban minimálbéren, és neki jár a normál, és a kiegészítő adójóváírás, és nem kell utána sem szja-t fizetni, csak a minimálbér utáni járulékokat.
Clarissa!
Ha jól tudom, a személyes közreműködésenek 3 formája lehetséges:
- munkaviszony,
- megbízási jogviszony,
- tagsági jogviszony.
Ezek közül lehet választani a belépő új tag esetében, vagy nem?
Köszönöm.
Szia Clarissa!
Köszönöm a választ.
Ezt nem egészen értem: az EVA kiváltja ugye az osztalékadót is? Ha igen, akkor tulajdonképpen ha azt megfizeti a bevételei után, akkor a maradékot használhatja személyes szükségletei kielégítésére is, vagyis élhet belőle. Vagy nem?
Arra esetleg van lehetőség, hogy a most belépő beltag, -aki szintén ügyvezető lesz-, is mint személyesen közreműködő vegyen részt a cég tevékenységében? Vagyis ő sem kapna semmilyen jövedelmet a cégtől, viszont a járulékokat megfizetné a cég utána?
Nem egészen vagyok tisztában ezekkel dolgokkal. Megköszönném, ha le tudnád írni, hogy szerinted mi lenne a legmegfelelőbb a cég és a most belépő beltag számára ebből a szempontból.
Köszönöm.
Szia Anvi!
Az helyes, hogy nem vesz ki jövedelmet a vezető bt. beltag és csak a járulékokat fizetitek meg utána,csak kérdés az lesz,ha majd, az Apeh megkérdezi, végül is miből élt? Cimszóval.A másik Bt beltagot ha beléptetitek, nem szabad, hogy 50 %-nál nagyobb tulajdoni, szavazati joggal rendelkezzen, mert akkor a cég nem lehet Evás.A másik bt beltagot, munkaviszony keretében fel lehet venni, és minimálbér után nem kell utána szja-t fizetni, csak a járulékokat.
Sziasztok!
Nekem is lenne egy kérdésem EVA-s bt-vel kapcsolatban.
Egy Bt-nek egy beltagja és egy kültagja van. A beltag az, aki személyesen közreműködik a cég ügyeiben, -ő a cég ügyvezetője-, tehát csak ő végez tényleges munkát a cégben. Mivel jövedelmet nem kap a személyes közreműködéséért (mai nem tudom, hogy így helyes-e) a járulékokat a bt fizeti utána. A cég bővíteni szeretné a tagok körét, így egy újabb beltag lép be a cégbe, aki szintén személyesen szeretne közreműködni a cég tevékenységében. Õt hová és hogyan kellene bejelenteni? Helyes-e ha ő sem kap díjazást a közreműködéséért, tehát nem fizet SZJA-t és a járulékait szintén a bt fizeti meg?
Köszönöm a segítségeteket!
Üdv
Egy kis kiegészítés:
Ha a Bt. tagja nem közreműkődésére tekintettel munkabért, hanem mint tulajdonos osztalékot vesz ki szintén nem kell SZJA-t fizetnie.
Szia Neoka!
Nem mindegy , hogy az evás egyéni váll.vagy
társaság tagja.
Egyéni váll.esetében tényleg nem kell szja-t fizetni. Pl Bt. beltagja után, ha kivesz jövedelmet kell utána Szja-t fizetni.
A kérdés rövid s lényegretörő:
Az EVÁ-soknak KELL vagy csak LEHET személyi jövedelemadót fizetniük?Valahol hallottam,hogy lehet,de nem kötelező,s az APEH nem adja vissza a befizetett összeget. Hol van ennek a törvényi háttere? THX
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02