Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


építményadó

csellos #   2005.10.24. 08:23

Kedves Két Lotti!

Teljesen megértem a kérdésfeltevésben rejlő kétkedést, a válaszom: Biztos nem.
Sőt, nemhogy a megosztást nem engedi meg, de azon lakástulajdonosok is a teljes alapterület után fizetik az adót, ahol a lakás csak székhelyül szolgál, tényleges vállalkozási tevékenység egyáltalán nem folyik. (Hacsak a hivatalos levelek postaládába történő bedobását nem tekintjük annak, még akkor is, ha azt valaki otthon fel sem bontja.)

Tudom, hogy elég hihetetlen, ezért álljon itt az illető önkormányzat hivatalos portáljának egy oldala:

http://www.budapesthegyvidek.hu/phivatal.php?…

Ez csak az ismertető, de a lényeg látszik, vagy akár a rendelet is letölthető.

A kerület egyébként az érintettek számára levélben küldött egy adóbevallási formanyomtatványt. A címadatokat a cégnyilvántartásból tudták meg, hogy azt pontosan hogy egyeztették a tulajdonosi adatokkal, azt nem tudom. (Merthogy olyan rendszer tudtommal nem létezik, amelyben az egyik alapján a másik kereshető, sőt, kétlem, hogy ilyet - adatvédelmi okokból - készíteni lehet.) Elképzelhető, hogy sokat dolgoztak manuálisan...

Azon persze el lehet gondolkodni, hogy a székhelyül való bejelentésel önmagában mennyire elégíti ki a lakás azt a kritériumot, hogy azt nem kizárólag lakás céljára használják. Mindenesetre az "íróasztalsarok" esetére ezek után azt mondhatjuk, hogy az összes többi önkormányzat méltányosságból tekint el a teljes alapterület megadóztatásától.

Kinek mi erről a véleménye?

Két Lotti # e-mail 2005.10.21. 11:54

Kedves csellos,

Nálunk az 5. kerületben meg kellett mondanom, hogy pontosan hány m2-t foglal el az iroda, és mennyit használok lakásnak (mondjuk semennyit sem, de nem is jöttek ellenőrizni!).

Biztos, hogy a 12. kerületi rendelet nem enged megosztást?

Ügyvéd - Társasági szakjogász

Sücy # e-mail 2005.10.21. 08:39

Nálunk (egy Pestközeli város) ha jól rémlik, anno 25 év adómentességet kaptunk, most - ha jól tudom - a lakáscélú épületben üzlethelyiségként üzemeltetett rész után kell adót fizetni, a többi után nem.

Nem vagyok jogász, csak kontárkodom. Hol jobban, hol kevésbé...
Sücy

csellos #   2005.10.20. 23:56

Két Lotti!

Hogy vidéken mi a helyzet, nem tudom, nyilván többféle variáció él attól függően, melyik önkormányzatról van szó (hátha valaki ismer egy-két példát...).

De ha már felmerült a kérdés, azt tudom, hogy a XII. kerület akkor is fizettet, ha a lakásba bármilyen cég be van jelentve. Az adóalany természetesen ez esetben is a lakás tulajdonosa.
Az adó mértéke pedig kizárólag a (teljes) lakás nagyságától függ. Vagyis ugyanaz az összeg fizetendő, ha valaki egy vállalkozásnak kiadja, esetleg saját cége működik a lakásban, vagy éppen csak egy íróasztalsarkot, vagy még annyit sem használ a cég érdekében a lakásból, úgy, hogy ténylegesen ott lakik a családjával.

Ez is érdekes, nem?

Két Lotti # e-mail 2005.10.19. 11:46

A szabály ugyanis fordított:

minden lakás után kell építmény adót fizetni, kivéve ha azt kizárólag lakás céljára használják. Kerületenként azonban más és más a rendelet, mármint Budapesten, érdemes utánanézni.

A 6. ker. például már akkor is fizettet, ha cég tulajdonában áll a lakás, még akkor is ha cég lakásnak adja ki. Erre még alkotmánybírósági határozatuk is van. Érdekes. Vidéken mi a helyzet? Tud erről valaki valamit?

Ügyvéd - Társasági szakjogász

twidi # e-mail 2005.10.16. 20:58

A mi ingatlanunk berbe van adva egy cegnek es nekunk kellett kifizetni az epitmenyadot az onkormanyzatnak.

lewho # e-mail 2005.10.14. 07:51

és - mivel a rendelet csak a vállalkozót (+egyebeket:jogi szem, stb.) tekinti az adóalanynak - akkor a nem vállalkozó magánszemély, ha tulajdonában nem nem lakás céljára szolgáló épület pl. üzlethelység, műhely nem fizet építményadót, igaz?

a választ előre is köszi

(tehát az ilyen ingatlan után senki sem adózik?)

old-guy # e-mail 2005.10.13. 20:14

akkor jól gondolom-é,” Igen, az építményadót a tulajdonos fizeti.

lewho # e-mail 2005.10.13. 15:28

Üdv!

a következő lenne a kérdésem:

egy önk. építményadóról szóló rendeletében úgy állapítja meg az adóalanyt, hogy

  • a, vállalkozási tev. folyt. mg.személy

b,stb
c,stb

  • a köv. bekezdésben pedig asszongya, h az adó alanya az aki a naptári év 1. napján a ingatlan tulajdonosa,
  • adóköteles pedig az önk. ill. területén lévő nem lakás céljára szolgáló épület

akkor jól gondolom-é, hogy amennyiben a vállalkozó nem a saját tulajdonában lévő műhelyben, üzlethelységben stb.-ben vállalkozik, hanem pl. bérli az ingatlant, akkor nem kell építményadót fizetnie?