Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


építményadó

közös # e-mail 2020.01.20. 19:18

Ez az építményadó nekem nagyon necces. Ha a helyi adókról szóló tv.-t nézem, akkor az adókötelezettség az épület valamennyi helyiségére kiterjed annak rendeltetésétől, illetőleg hasznosításától függetlenül.
A legtöbb önkormányzati rendelet csak a lakások esetében ad mentességet.
A lakás fogalmába viszont egyetlen jogszabály szerint se tartozik bele a társasházakban levőszemétledobó-, vagy szárítóhelyiség, a közös tároló, a szerelőszint, az elektromos kapcsolóhelyiség, a sótároló stb. Ezek után kell építményadót fizetni?

alfateam # e-mail 2019.09.09. 13:43

zsbalogh76!
Dehogyis "Matt", hiszen leírták nincs a birtokukban csak az előző tulaj kérelme. A kérelemre kiadtak egy határozatot ami valószínű az előző tulaj nevére szól, ő viszont már árkon-bokron túl jár. Kéred ennek a határozatnak a felülvizsgálatát és megszüntetését.

zsbalogh76 # e-mail 2019.09.09. 13:04

Kedves Fórumozók!

Az alábbi ügyben kérem segítsetek, hogy tudom kibogozni ezt a gordiuszi csomót? Mit tegyek a továbbiakban?

A történet röviden:

 • 2018.08.31-én megvásároltunk egy lakóingatlant (családi ház), aminek az egyik helységében (volt garázs, 15 m2 helység) egy lottózót üzemeltetett a volt tulajdonos. A helység nem hasonlított garázsra, ablak és bejárati ajtó volt rajta. Az adásvétel alapján a lottózót, mint üzletet, nem vettük meg. Nem lettünk az üzlet új tulajdonosai, a lottózó nem üzemelt fizikailag tovább a helységben.
 • A tulaj annak rendje módja szerint összepakolt, kipakolt, megszüntette a vállalkozást, az ingatlant teljesen üresen vettük birtokba. A volt üzlethelység is úgy nézett ki, mint egy szoba.
 • Alaprajzot, dokumentumokat nem kaptunk az idős tulajdonostól, amiből az épület előélete kiderült volna.
 • A tulajdoni lapon sem volt semmi különös, sem bejegyzés az üzletről, esetleges gazdasági épületről, etc. 2018.09.04-én rákerültünk, mint új tulajdonosok. Berendeztük, beköltöztünk, elkezdtük életünket.

Majd a napokban kaptam egy levelet a helyi önkormányzattól, hogy az ingatlan 15m2-es helysége, ami 1995-ben át lett alakítva garázsból üzlethelyiséggé adóköteles és az 1990.évi C törvény 1.§ (1) bekezdése alapján, valamint a 2014.01.01-től hatályos 45/2013.(XI.28) Önk. rendelet alapján építményadóra vagyok köteles. Ki is szabták annak rendje és módja alapján a bírságot is.

Voltam bent személyesen az önkormányzatnál és jeleztem fenti indokaimat, jegyzőkönyvbe vették, majd kaptam egy határozatot, melyben közölték a tényeket, hogy a rendelkezésükre álló hivatalos dokumentumok alapján ez továbbra is üzlethelyiség. - Bár leírták azt is, hogy az ingatlannal kapcsolatban az irattárukban nem lelhető fel dokumentum, - csak ez az egy - a volt tulaj 1995 kérelme. Én pedig nem tudom hitelt érdemlően igazolni, hogy ez nem üzlethelyiség. Matt.

Most tanácstalan vagyok.

öcsike2 # e-mail 2019.03.18. 12:28

Tisztelt hozzáértők!
Azt szeretném megkérdezni, hogy az iparűzési adó fizetése befolyásolja-e az építményadó kivetését?
Valahol olvastam, hogy egyszerre ez a két adó nem vethető ki.Igaz ez?

nonolet # e-mail 2018.08.05. 14:22

A helyi adó törvény szerint....

11. §
(1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül

 • a lakás

és

 • a nem lakás

céljára szolgáló épület, épületrész
(a továbbiakban együtt: építmény).

(3) Az adókötelezettség az építmény
valamennyi!!!! helyiségére kiterjed,
annak rendeltetésétől, illetőleg hasznosításától
függetlenül!!!!

-

13. § Mentes az adó alól:

 1. a szükséglakás,
 2. a kizárólag az önálló orvosi tevékenységről ...
 3. az atomenergiáról szóló ...

használt építmény,

 1. az ingatlan-nyilvántartási állapot szerint állattartásra ... feltéve, hogy az építményt az adóalany rendeltetésszerűen állattartási, növénytermesztési tevékenységéhez kapcsolódóan használja.

...és a műemlék felújítási témák.

-

Tehát
a lakás ALAPBAN bizony adótárgy
és
a törvényi kivétel téged (gondolom) nem érint.

- -

További mentességet vagy kedvezményt
az önkormányzati rendelt állapíthat meg !!!

Az idézett önkormányzati rendeletrész ad mentességet a LAKÁSRA!

DE csak akkor... HA !!!! a lakás:
"vállalkozónak nem minősülő magánszemély"
tulajdonában van.

Vagyis ha te lakás

 • tulajdonosa vagy

és

 • vállalkozó vagy

Akkor neked EZ az önkormányzat nem ad mentességet.
Akkor sem, ha máshol van a vállalkozásod székhelye.

Beus18 #   2018.08.05. 09:19

Kedves Nonolet!
Nem olyan egyértelmű ez. Értem én, hogy adóköteles
valamennyi vállalkozási célra használt építmény, az építményadót minden esetben a vállalkozási célt szolgáló ingatlan – abban az esetben is, ha azt bérlik – tulajdonosának kell megfizetnie. Akkor, ha az épület üzlet, műhely vagy iroda, egyértelmű a fizetési kötelezettség, amennyiben viszont lakás céljára használják az ingatlant, attól függ a bevallási kötelezettség, hogy az ingatlan-nyilvántartásban lakásként szereplő épületben zajlik-e tényleges vállalkozási tevékenység, és a vállalkozó számol-e el a lakásra költséget. Annak a vállalkozónak, aki a lakására nem számol el költséget és nem a bejelentett székhelyén végzi a vállalkozási tevékenységét, nem kell fizetnie építményadót. Értelmezésem szerint...
Arra voltam kíváncsi, hogy jól értelmezem-e ezt egyéni vállalkozás esetére is?

nonolet # e-mail 2018.08.04. 18:08

Mi nem érthető ebből a rendeletből?

Magad írod, hogy: főállású egyéni vállalkozó vagy...

Azaz nem vagy mentes.

Beus18 #   2018.08.04. 17:32

Ha van egy házam (ahol életvitelszerűen élek) X-helyen, egyéni vállalkozásom (főállású katás) székhelye másik városban van, kell-e építményadót fizetnem X helyen?

Az önkormányzati rendeletben ez szerepel:
„A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban: Htv.) 13. § - ában foglaltakon kívül mentes az adó alól:
….
Az a Htv. 52. § 26. pontja szerinti vállalkozónak nem minősülő magánszemély tulajdonában lévő lakás, amelyet a tulajdonos, vagy haszonélvező, vagy azok – a Ptk. szerinti - közeli hozzátartozója legalább egy éve lakás céljára használ, és a lakás használata nem rendszertelen nem idényjellegű, nem pihenés, üdülés célját szolgálja, és a lakás rendszeres, éven át tartó használata közüzemi számlákkal alátámasztható.
Köszönettel előre is a hozzáértő válaszokért!

Rexor # e-mail 2015.03.10. 11:14

Nem évült el, hiszen elévülési időn belül felszólítottak arra, hogy fizess. Az építményadó alanya az, aki a naptári év elején az ingatlan tulajdonosa (egész évben). Az hogy hol van a székhely teljesen irreleváns, az adót a tulajdonos fizeti.

meli27 # e-mail 2015.03.09. 22:06

Tisztelt fórumozók,jogi tanácsadók!
Szeretnék segítséget kérni,abban hogy a cégünk (mely már évek óta nem végez tevékenységet)egy rokonhoz volt bejelentve székhely gyanánt a 6.kerületben. Nagyon sok hasonló történetet olvastam itt is, és átböngésztem az önkormányzat erről szóló rendeletét is..Értem is, magamban annyit firtatok hogy miért nem voltak képesek belátható időn belül felszólítani hogy fizessünk. A cég 2008.05.15-től van bejelentve a rokon lakására, és 2009.01.01-től kérik az építményadót..mindezt 2014. 05.16. ai keltezésű határozatban közlik..Kérdésem nem évült még el a követelésük?? Eltelt 5 év, akkor hogy hogy kérhetik?Egyenlőre ott tartunk, hogy apósom (merthogy igaziból övé a cég, én csak névleg vagyok az ügyvezetője) írt egy kérelmet a tartozás elengedésére, de tudtommal "csak" mérsékelték 640ezerről 480ezerre (bár erről határozatot még nem láttam,mert a rokon akinek a lakása a székhely-még nem adta át)
Amennyiben nem évült el és jogos a követelés, szeretném tudni hogy ha február 20.tól már máshol van a székhely akkor erre az évre még kell fizetnünk a 6.kerületnek építményadót?vagy csak az 1. félévre? Erről hogy székhelyet módosítottunk kell őket hivatalosan értesítenem?
Előre is nagyon köszönöm!!!

Zoli1970 # e-mail 2015.02.27. 18:05

Tisztelt Adó szakértő !

Kérdésem,testvéremmel ,egy ingatlan tulajdonosai vagyunk,50-50 % ba. Eddig minden évben fizettük az össz .építményadót 72.000Ft, fele-fele arányba. Testvérem ,bejelentett állandó lakos lett 2015-évtöl ,részére átírták az adót,kommunális adóra,részemről pedig maradt a 36.000Ft építményadó. Kérdésem ,kétféle adót kivethetnek ,egy ingatlanra ? Vagy jogos-e ,hogy az én részemet meghagyták.
Előre is köszönöm válaszát.

Üdvözlettel : Zoli1970

vroy777 # e-mail 2014.06.27. 12:00

Tiszteletem!

Idén májusban vásároltam meg első lakásomat, melyet csak a héten jegyzett be a helyi földhivatal. Tegnap már levelet kaptam az önkormányzattól, építményadó bejelentésének elmulasztása miatt. Nem vagyok otthon ilyen témában, nem tudtam, ezt is kötelességem bejelenteni, számomra ez az építményadó önmagában újdonság (eddig mindig csak albérlő voltam) és ahogy olvasgatok róla, nem tudom, rám most már vonatkozik-e? A legtöbb helyen azt látom, azt kötelezi az éves díj befizetése, aki az adott év első napján a lakás tulajdonosa. Én most vásároltam az ingatlant, így nekem újból meg kell fizetnem az éves díjat? Vagy a korábbi tulajdonos nem fizette? A bevallási nyomtatványt esetleg elbírálják és ha látják, hogy új keltezésű a vásárlás, akkor nem kell fizetnem? Vagy ilyenkor "átszáll" a fizetési kötelezettség és az önkormányzat újra beszedheti a pénzt?
Valaki hozzáértő fel tudna világosítani e témában?
Köszönettel:
Zsolt

Bonzokam15 # e-mail 2014.06.13. 08:28

Tisztelt Címzett,

Szeretném megtudni, ha a Földhivatalban nem jegyezték be (4 évvel később tudtam meg hogy a bejegyzési kérelmemet elutasították) a III. kerületi teremgarázsomat köteles vagyok-e ettől függetlenül a Földhivatali bejegyzést megelőző időre építményadót fizetni.

Válaszukat köszönöm

iroda13 # e-mail 2014.04.09. 08:38

Köszönöm a választ.
BKJ

luck-666 # e-mail 2014.04.08. 09:57

a helyi önkormányzati rendeletben kell megnézni

Az intelligenciának roppant kínos tulajdonsága, hogy nehéz leplezni...

iroda13 # e-mail 2014.04.08. 08:53

Tisztelt Címzett!

Ezúton szeretném megtudni, hogy az építményadó mértéke különbözik-e, amennyiben ugyanazon épület magánszemély vagy cég tulajdonában van.

Köszönettel:

BKJ

Rexor # e-mail 2014.01.30. 10:25

Nem vagy mentes. Az építményadóhoz (ha erre gondolsz az ingatlanadónál) semmi köze nincs a kettős adóztatási egyezményeknek.

Elektroló # e-mail 2014.01.29. 21:10

Külföldön dolgozó magyar állampolgár vagyok külföldi fö lakóhellyel olyan EU országban, mellyel Magyarországnak kettös adóztatást kizáró egyezménye van.
Mentes vagyok ez alapján a magyar ingatlanadó alól ?

APAGÉ # e-mail 2013.12.10. 13:31

Tisztelt Fórum!

A 2008.04.25. keltezésű "Jogi Fórum/ Alkotmánybíróság" című tájékoztatásban az Üröm Község Önkormányzatának 17/2007 (IX. 24.) Kt. számú rendeletének Alkotmánybírósági (április 2
 • i)döntéséről írnak.

A tájékoztatást érdeklődéssel olvastam, mert hasonló ügyben a helyi önkormányzatot nem sikerült észérvekkel jobb belátásra bírni.

Sajnos az írásból kimaradt az Alkotmánybíróság döntését egyértelműen beazonosítható információ, azaz milyen nyilvántartási számon lehet a AB döntését utolérni.

Kérem adják meg az azonosítási adatokat, továbbá a határozat (megállapítás) hol érhető utol (.... évi közlöny,.. szám).

Tisztelettel: APAGÉ

matti60 # e-mail 2013.11.28. 12:34

Tisztelt Fórum !

Egy vegyes tulajdonú beépítetlen belterületi telekről van szó. A telek 1400 négyzetméter. 500-500 négyzetméter magánszemélyek tulajdonában áll. 400 négyzetméter egy cég tulajdona, bár ott semmilyen tevékenységet nem végez, és a cég nem ingatlanbefektetéssel foglalkozik.

1. Kérdés - üzleti célú-e a cég szempontjából ?

Az ingatlanra a következő helyi rendeletet alkalmazták :

"(4)7 Az ingatlan-nyilvántartásban egy helyrajzi számon feltüntetett telekből 1200 m2, amely magánszemély tulajdonát képezi. Amennyiben a telek nagysága az adómentes területet meghaladja, úgy az 1200 m2 feletti rész után a tulajdonosokat tulajdoni hányaduk arányában terheli az adófizetési kötelezettség."

Ennek eredményeként a magán személyekkel fejenként befizettettek kb. 70 négyzetméternyi adót azaz összesen 140 négyzetméternyit. Ez már jogerős.

Az osztatlan tulajdonközösségre vonatkozó szabályok és az előző határozat logikája alapján azt vártam, hogy a cégnek kiküldik a maradék kb. 60 négyzetméterre vonatkozó adót. De nem ez történt, hanem a cégnek a 400 négyzetméterre vonatkozó adó mértéket állapítottak meg arra való hivatkozással, hogy a cégnek nem adható kedvezmény. Ellentmondást véltem felfedezni ezért megfellebbezem a döntést.

2. Kérdés - Helyes-e a fenti döntés ?

A segítséget az email címemre kérem.

Előre is köszönöm.

Tisztelettel
Matti60

hejő # e-mail 2013.11.25. 10:48

cégünk hosszú évek óta jóhiszeműen történő téves bevallás miatt az indokoltnál magasabb építményadót fizetett.Erre ez évben az önkormányzat illetékeseivel közös helyszíni felmérés alapján derült fény. Ennek következtében az önkormányzat korrigálta már ez évre a fizetendó adót, ami majdnem a fele a korábban fizetettnek. Az építményben az eredeti bevallás óta nem történt változás (bontás, átalakítás, mentesség, stb). Kérdésem, hogy visszaigényelhető-e az önkormányzattól a korábbi évek téves bevallásából eredő többletbefizetés?
Köszönettel!
K.Sándor

geriking86 # e-mail 2013.07.14. 09:32

Tisztelt Jogi Fórum!

Családomban az a helyzet áll fent, hogy a házunkon nekem 1/10 édesapámnak 9/10 a tulajdonjoga. Az építményadó fizetésénél nekem mégis több fizetési kötelezettségem van mint neki. Ez kb. már 5 éve így megy, mióta a korábbi 1/10 tulajdonosa rám hagyta a tulajdon részét.
Az önkormányzatnál kérvényezni szerettem volna, hogy a tulajdonjog alapján fizessem az építményadót, ahol azt közölték velem, hogy kérvényezhetem meg is tudjuk csinálni, viszont hozzátette az ügyintéző hölgy, hogy: "Ha nem változtatom meg a fizetési kötelezettségemet a tulajdoni hányad szintjére, akkor a ház eladásakor, a tulajdonrész százalékát is kérhetem."

Ez alapján érdeklődnék, hogy a hölgy kijelentése igaz-e? Nekem egy kicsit furcsa, hogy ilyet mondott. Az igaz, hogy az általam fizetett építményadó magasabb mint amit édesapám fizet, de ezt akkor sem tudom elhinni.

Válaszukat előre is köszönöm.

Cs. Ágnes

Feca # e-mail 2013.07.01. 19:13

Tisztelt Jogi Fórum!

A IV. kerületi Önkormányzat zárolta a bankszámlámat építményadó címszóval.Én a IV. kerületben 2001-ben béreltem egy üzlethelyiséget viszont akkor nekem a Fövárosi Önkormányzatnál azt mondták,hogy engem ez nem terhel.Ennek ellenére már párszor vontak a fizetésemből is.Most viszont utánanéztem és nem találtam semmi olyat, hogy a bérlőnek építményadót kell fizetni az lenne a kérdésem,h valóban engem terhel ez az összeg illetve,hogy jogosan követelnek rajtam ennyi pénzt és ha nem akkor amit eddig levontak összegeket azokat,hogyan tudom visszaigényelni?
Válaszát elöre is köszönöm!

Csibebölcsi # e-mail 2013.06.07. 20:43

Tisztelt Jogi Fórum!

2006-ban vásároltam lakást Dunakeszin és bejelentkeztem tartózkodási helyre. 2011-ig senki nem szólt hozzám az Önkormányzattól. 2011-ben kiküldtek egy formanyomtatványt, melyen be kellett vallanom az ingatlan adatait az építményadóhoz. Erre kb. 1 évig nem reagáltak. Majd 2012-ben kiküldtek egy határozatot, melyben megállapították az ingatlanadót 5 évre visszamenőleg. Miután bementem az Önkormányzathoz azt a választ kaptam, hogy 2 ember van erre a munkára nem várható el, hogy mindenkit értesítsenek. Miután nem értesítettek, így elestem az állandó lakcímre vonatkozó kedvezményről.

A kérdésem az, hogy a kedvezményt lehet-e visszamenőlegesen érvényesíteni, miután az Önkormányzat is csak 2012-ben szabta ki határozatban az ingatlanadót.
Válaszát előre is köszönöm!

makkka # e-mail 2013.06.06. 09:44

nagyon köszönöm a választ, kértem méltányosságot előre, csak nem tudtam fizetni, ugyhogy termesztesen nem a behajtas jogossagat vitatom, hanem a modjat, hogy a helyi onk. egyszeruen nem kuldott felszolitast se az adott telepulesen levo, se az ideiglenes lakcimemre. megsporolhattuk volna a ezt az inkasszos kört, en csak a felszolitasi kotelezettseget firtattam. koszonom megegyszer, azota ugyis lehiggadtam:)