kölcsön lakás után adó?


naiva # 2005.12.07. 10:49

Még arra gondolok, hogy esetleg az idei évet - hiszen nincs még vége - valahogy "törvényesíteni" lehet egy utólag készített szerzõdéssel, így legalább a büntetést meg lehetne úszni. Vagy azzal, hogy aláírtam a jegyzõkönyvet, melyben elismerem, hogy szívességi lakáshasználatról volt szó, ezt már eljátszottam?

naiva # 2005.12.01. 11:39

Köszönöm a választ, bár egyáltalán nem lettem boldog tõle!

Bogie # 2005.12.01. 09:42

Sajnos ez így van, ha kiadod a lakást és nem te fizeted a rezsit, de a te nevedre jönnek a számlák, akkor az adó alapja a bérleti díj és a rezsi. A te estedben 0+rezsi. Vagyis volt bevételed, ami után nem adóztál. Szerintük.

Tudom, hogy ez abszurd. A törvényhozót sem értem, mármint, hogy mit akartak ebből kihozni (talán csak adóbevételt). Annak még lenne értelme, ha az alapdíj lenne bevétel, hiszen azt, a tulajdonosnak fizetnie kellene, ha nem lennének lakói. De az, hogy a lakók által elhasznált energia áfás ára, miért növeli az adóalapot, arra szerintem nincs logikus magyarázat. Viszont neked a törvényt kell kötvetned...

naiva # 2005.11.30. 14:51

Köszönöm a gyors választ, de nem pontosan errõl van szó.
Az adóhatóság nem azt kérdõjelezte meg, hogy a lakók nem fizetnek bérleti díjat, hanem azt állította, hogy a költségek megtérítés után is kellett volna adót fizetnem. Merthogy a számlák az én nevemre jöttek, és õk készpénzzel fizettek nekem. Azt is mondták, hogy ha mindezt vállalkozásként könyveltem volna, tételesen, bevételnek, amit õk fizetnek, és kiadásnak a számlák kifizetését, akkor OK lenne. De hát ez fel sem merült bennem, egy lakáskölcsönadást vállalkozásként kezelni!

Rexor # 2005.11.30. 09:02

Ha tényleg szívességi lakáshasználat volt azt javaslom, hogy kérj egy nyilatkozatot a házaspártól arra vonatkozóan, hogy ők nem fizettek bérleti díjat, csak a lakáshoz kapcsolódó költségeket. Nem tudom, hogy van e határozat/jegyzőkönyv az ügyben, de első körben mindnképpen emelj kifogást a jegyzőkönyv megállapításaival szemben. Ha beleeegyeznek szólj a házaspárnak is, hogy menjenek el Veled az APEH-hoz.

naiva # 2005.11.30. 08:00

Tisztelt fórumozók!

Kb. két éve édesanyámtól örökölt lakásomba szívességbõl befogadtam egy fiatal erdélyi házaspárt (nem rokonok, csak ismerõsök). A lakás évek óta üresen állt (én máshol lakom), és rengeteg probléma volt az erkély tisztántartásával, a lakás karbantartásával. Abban állapodtunk meg, hogy õk ezt elvállalják, és természetesen fizetik a lakás rezsijét.
Most a házban támadt egy rosszakaróm, aki feljelentett az adóhivatalnál emmiatt. Behívtak, és én elmondtam nekik az igazat (alá is írtam), ott laknak, lakbért nem fizetnek, csak a számlákat egyenlítik ki. Az adóhivatal azt állapította meg, hogy mivel a számlák az én nevemre jönnek, és nem a lakók nevére, valójában adócsalást követtem el, meg fognak büntetni (még nem tudom, mekkora összegre).
Ezt én nagyon igazságtalannak érzem. Lehet még valamit tenni az ügyben, vagy azzal, hogy aláírtam a jegyzõkönyvet, elismertem a "bûnösségemet"? Mit lépjek?

naiva