közüzemi tartozás


gerbera317 # 2012.12.01. 22:10

Ha 3 hónap különbözetet csak 10 hónap alatt tudnátok megfizetni, akkor előbb vagy utóbb úgyis kikapcsolásnak lesz helye.

A kislány pontos életkora miért lényeges a történetben?

arthas74 # 2012.12.01. 10:11

Szép Napot Mindenkinek!

Tavaly október elsejével költöztünk párommal és ma 1 év 5 hónapos kislányunkkal, Tápióbicskére, albérletbe.
Az ÉMÁSZ-nál átirattuk nevünkre az áram szolgáltatást a beköltözés napjától, hogy nevünkre jöjjön.
Számlákat minden hónapban rendszeresen befizettük (álltalány díjjas). Téli hónapokban a fűtés, cirkó rendszerü, mely árammal üzemel. Júniusban kijőtt az áéves elszámolás 135000 forintról, ebbe benne volt az épp aktuális számla is. Nem értettük miért éves elszámolás, mert ez igen csak 9 hónap. Azóta bediktáljuk az aktuális óra állását, hogy további felhalmozás ne legyen. Párom a levél kézhezvétele után bement az ügyfélszolgálatra érdeklödi, miért 9 hónapra számól ésves elszámolást és van e lehetőség részletfizetésre. Ügyfélszolgálaton azt mondták azért 9 hónap, mert oda csak júniusba mennek leolvasni a mérőállást. Részlet fizetést meg csak 2 hónapra tudnak adni vagy ha védendő fogyasztók vagyunk akkor
6 hónapra adnak. Pár napra rá a család segítségével átutaltunk 40000 forintott és levelet írtunk az ÉMÁSZ
számlázási osztályára. Levélben leírtuk, hogy 1 kereső van a családban havi 80-90ezer forint és a párom GYES-e a bevételi forrásunk, sajnos a GYED-hez a páromnak nem volt meg a szükséges biztosítási ideje.
És kértünk 10 hónapra a részletfizetést, melyet vállalni tudunk. Egy próbát megért.
Sajnod tényleg csak egy próba volt, mert a válasz levélben a 2 havi részletfizetési szerződés volt kiküldve. Újjabb levelet írtunk, hogy a 2 havi részletfizetést igen mi is tudjuk, de továbbiakban is a számunkra teljesíthető, 10 havi részletfizetést szeretnénk kérni. Most már ott tartunk, hogy kikapcsolással fenyegetnek. Nem tudjuk mit tehetnénk, vagy hova fordulhatnánk segítségért, hisz mi szeretnénk rendezni a tatrozást, de úgy érezzük Ők nem hajlanak a kompromisszumra.
Voltunk az Önkormányzatnál is meg a Család segítőnél segítségért, de se család támogatást sem lakhatási
támogatást nem iényelhetünk, mert az egy főre eső jövedelem mindkettőnél magasabb a törvényben meghatározotnál.
Van megoldás vagy törödjünk bele, hogy kikapcsolják a szolgáltatást.
Választ/válaszokat előre is köszönjük.

Maginic # 2012.08.21. 16:53

Tisztelt Fórumozók,

Párom 2010-ben költözött el otthonról,a volt felesége maradt a házban.Minden szolgáltatás a párom nevén volt.Ügyvédünk felszólította a párom volt nejét,hogy írassa át a saját nevére,de erre nem volt hajlandó.Most kiköltözött a házból és lemondott a tulajdonrészéről a párom javára.Mi nem tudunk beköltözni,mivel több mint 700.000Ft villanytartozás van a házon.(villanyórát le is szerelték)Az ügyvédünk által írt tartozási elismerést aláírta és a válási papírokon is rajta van,hogy a tartozás akkor keletkezett mikor párom már nem lakott ott.Mit tehetnénk hogy visszakapcsolják az áramot?Mi fizessünk más helyett??Mindenki válaszát szívesen fogadom!

bernadett23 # 2011.12.14. 17:35

2007. évben volt egy vállalkozásom (szolárium, kozmetika) az üzlethelyiség bérlemény volt, és 250 ezer ft-os kiegyenlítetlen villanyszámlával adtam vissza vállalkozást, a bérleményt, a fogyasztási hely lekerült a nevemről, viszont az adósság megmaradt. A követelést az E.on átadta először a Bross Holdingnak, akik egy összegben akarták a fizetést. Közöltem velük, h nem tudok fizetni, mire azt mondta az ügyintéző, h végrehajtásra adják. Ez kb másfél évvel ezelőtt történt.Aztán nagy csend, semmi nem történt. 1 hónappal ezelőtt felhívtak a Sigma Faktoring ZRT-től, ugyanezen adósság miatt hogy fizessek, különben végrehajás. 5-10 ezer ft-os részletfizetésben sikerült megegyeznem velük, küldtek is 3 db 10 ezer ft-os csekket. Ebből egyet múlt hónapban befizettem, ma már hívtak, h fizessem a követezőt. Munkahelyem nincs, egy ingatlan egy negyed része van a nevemen, személygépjárművem van. A kérdéseim: Jogos egyáltalán a követelés behajtása ennyi idő után? Mi történik ha havonta ennél alacsonyabb összeget adok fel (mondjuk pár ezer ft-ot)? Ha nem fizetek mi történik, valóban végrehajtanak-e?

feledister # 2011.07.04. 07:47

Tisztelt Jogi fórum!

2010-ben vettem ki másodmagammal egy 115 nm-es lakást Budapest szívében. Barátnőimmel az volt a kikötésünk, hogy az albérlet díja ne legyen fejenként 60e forintnál több, ugyanis költségcsökkentés miatt költöztünk össze. Ezt közöltük a főbérlővel is, aki azt állította, a lakás rezsije ilyen szempontból biztos hogy nem lesz gond. Aláírtuk a szerződést, melyben mindhármunk adatai szerepeltek. Rendesen fizettük a díjat, a gázszámla a fűtési szezonban 15e forint volt. Teszem hozzá, mi is buták voltunk, hogy sosem érdeklődtünk elszámolócsekk után...
Elérkezett a kiköltözés ideje, mikor is a főbérlő közölte, hogy az elszámoló alapján kb. 300e forintnyi gáz és villany hátralékunk van. Mi ezen felháborodtunk, hiszen a szóbeli megegyezés után nem számítottunk erre. Kiderült, hogy ő az amúgy 50e forintos reális gázfogyasztási díjat 15e forintra átalányosította. A kauciót (ami 120 e forint volt) természetesen megtartotta. Számlát, nyugtát sosem kaptunk, viszont most bírósággal fenyeget. Az lenne a kérdésem, hogy be tudja hajtani ezt az összeget? Bíróságra tudja vinni az ügyet (úgy sejtjük nem adózott utánunk)? Köszönettel: Nóra

moni1975 # 2011.05.31. 08:48

T.parapali.a munkáltató ugy állította a ki az igazolást hogy rajta a bruttó- nettó összeg és a végén a le tiltás.végülis az a lényeg hogy nem vették figyelembe hogy tiltják a fizetést.és igy nem jár a lakásfentartási támogatás.bár szerintem csak egy kis emberség kellett volna.ami általában a hivatalokban nincs.üdv.

parapali # 2011.05.31. 05:22

Moni1975'

Whisper nem azt tanácsolta ,hogy kevesebbet írjanak az igazolásra hanem hogy a NETTÓ bérről kapjon papírt és azzal megpróbálni!Azon rajta van a tiltási összeg is!!Bocs ha nem jót írtam:-)

moni1975 # 2011.05.30. 21:08

T.Whisper.Nagyon szépen köszönöm a segítségedet.hát igy nincs mit tenni.mert a párom korházba dolgozik és ott nem írnak rá kevesebbet.de mégegyszer köszönöm. üdv.

Whisper # 2011.05.30. 13:31

T. moni1975!

Véleményem szerint sajnos a jövedelem akkor is jövedelem, ha azt nem kapja kézbe v.ki, mert rögtön viszik letiltásba, így szerintem nincs nagyon mit tenni.

Legfeljebb, ha a munkáltató ad egy olyan jövedelemigazolást, ami ugyan a tényleges nettó jövedelmet tartalmazza, de jelzi a letiltás mértékét is, és esetleg az alacsonyabb összeggel számolnának az elbírálás során, de szerintem erre kicsi az esély.

üdv.

moni1975 # 2011.05.30. 11:36

Sziasztok.Segítsetek légyszíves ha tudtok.Lakástámogatásí problémám van.Elutasították a kérelmemet, eddig kaptam de most meg vonták 4kiskorú gyermeket nevelek a párom közalkalmazotti béren van de a bért tiltják(33%)-ot.a számlakívonaton igy 65085ft van meg én kapok 93000ft.de az önkormányzat a keresetí után ki hozott:197000ft-ot.de rá van írva a tiltás és nem vették figyelembe.mert ez igy nem igaz hogy ennyit kapunk ha ténylegessen ennyit kapnánk akkor nem kérnék lakásfentartásítámogatást. az lenne a kérdésem hogy melyik összeget kell az önkormányzatnak figyelembe vennije?amit keres vagy amit ténylegessen kézhet kapunk.a válaszotokat elöre is köszönöm Móni

spider74 # 2011.04.29. 14:52

Sziasztok fórumozók! Kíváncsi vagyok a véleményetekre, ill. tanácsot is kérnék. 2009 januárban eladtam a lakásom vidéken. A mai napon a érkezett egy fizetési meghagyás, miszerint a helyi vízmű 9ezer akárhány Ft-ot követel tőlem, mert állításuk szerint 2008 áprilisban nem fizettem be a vízszámlát...persze tudom, hogy a csekkeket öt évig kell őrízni, de a költözés után én kidobáltam mindent, vagy otthagytam a lakásban. Ilyen tényleg lehet, hogy három év múlva előállnak egy ilyen hülyeséggel?

captonne # 2011.04.15. 16:17

Tisztelt Szakértők és Fórumozók!
A helyzet az,hogy egy bér(vasutasház)házba szeretnénk költözni ami a nagybátyám bérleménye, természetesen nem bérlőként,hanem szívességből,a bibi az ,hogy a sógoromék laktak ott és az álltalányt fizették ami igen csak kevesebb mint amit fogyasztottak,(kb. 150.00.- a hátralék)Ez a mi számításunk mivel az ELMŰ csak júniusban jön leolvasni az órát!
Az lenne a kérdésem,hogy mit tudunk tenni lehet ezt részletre kérni?Vagy csinálhatunk olyat,hogy lezáratom azt az órát és a nevemre kérek egy újat?Amennyiben lehet meg-e tudja valaki mondani ,hogyan is kell,és mennyibe kerülne? (Az eleműtől egy hete várom a választ!!)

Mielőtt valaki a fejemhez vágja,hogy miért nem a sógoromék fizetik ki akik ezt ráadásul tudatosan csinálták ,csak annyit tudok mondani ,nagy az isten állatkertje, és alacsony a kerítése!!!

Válaszukat előre is köszönöm!

Nyúlanyó # 2011.02.24. 23:05

Tisztelt Szakértők!
Egy társas házban lakom,ahol 1997 áprilisában elzárták a melegvíz szolgáltatást,majd a központi fűtéses radiátorokat is leszerelték.Ennek ellenére fűtési alapdíjat,valamint a fűtés 40% -os díját is megfizettették velem.természetesen semmilyen fűtés nem volt.Arra hivatkoztak,hogy a szomszéd lakásból átmelegszik az én lakásom,bár fűtés ott sem volt.Én egy szélső lakásban laktam,ahol a gyermekszoba volt szélen,így a gyermekem, télen takaróba burkolózva ült a számító gép előtt.Igazából azt sem értem,hogy miért kapcsolták ki a szolgáltatást,igaz hogy voltak gondok a fizetéssel,de mivel állandóan dolgozok,jelentős összegeket átutaltak a szolgáltató számlájára.Eddig ez az egy szolgáltató az, aki úgy akar pénzhez jutni,hogy szolgáltatást nem nyújt.Igazságtalannak tartom a követelést,hiszen az áramszolgáltató sem kér díjat azért,mert valakinek a háza előtt álló villanyoszlopról bevilágít a lakásába a villany.

pocak00 # 2011.02.22. 09:26

Tisztelt Szakértők és Fórumozók!

Most hallottam, hogy megváltozott a közüzemi díj tartozások ingatlanra terhelhetőségének szabályozása.
Segítenétek, hogy hol tudok ennek utánanézni?

Azt hallottam, hogy amennyiben egy ingatlant per-, teher és igénymentesen vásárolunk, a tulajdoni lap tiszta, de kiderül, hogy van közüzemi tartozás, az csak a régi szerződő felet érinti, nem lehet az új tulajra sem terhelni, sem azt megakadályozni, hogy szerződést kössön a szolgáltatóval. Hol találhatnám ezt meg?

Köszönöm.

rasztakriszta # 2010.12.15. 10:36

Kedves Monalisa1!

Köszi szépen, én is erre gondoltam :) de kellett a megerősítés!
Szép napot!

monalisa1 # 2010.12.14. 17:55

rasztakriszta

Bírósághoz fordulhatsz és kérheted hogy az ügy miatt keletkezett költségeid megfizetésére kötelezzék annak okozóját. (Gondolom igazolt szabadságnapok, telefonszámla, postai költség stb. merülhet fel.)

Előbb azonban írásban próbáld meg annak megtérítésére rábírni a szolgáltatót. (A bíróságra járkálás is idő és pénz...)

monalisa1 # 2010.12.14. 17:50

krtek

Szerintem a per eredményeként a nemfizető lakások tulajdoni lapjára jelzálogot helyeznek, vagyis ha a későbbiekben netán eladásra kerülne ezen egyik-másik lakás a szolgálatató onnan megkapná a pénzét. (Ha nem szándékoznak eladni és a tartozás egyre csak gyülemszik, lehet hogy végrehajtási árverezés lesz ezen lakásokra.)

Ha az érintett szolgáltató egyike-másika mondjuk idővel megunná a dolgot és az egész házat kikapcsolná a szolgáltatásból, akkor a rendesen fizető két lakás IS megszívná ezt.

A szolgáltató gondja/baja hogyan is tudja az 2008. év előtti tartozást behajtani a többi 1+3 tulajdonoson.

monaLuis
laikus hozzászóló

rasztakriszta # 2010.12.13. 21:07

Kedves Fórumozók!

A kérdésem a következő lenne:
Amennyiben bizonyítást nyer, hogy tévesen akartak rajtam behajtani több évnyi megfizetett gázszámlát, akkor az úgynevezett "utánajárásom" költségeit hogyan tudom behajtani a vétkesen?
A segítségeteket előre is köszönöm!

krtek # 2010.11.24. 10:36

Tisztelt Fórumozók!

A következő a problémám:
4 lakásos társasházban lakom, 2008-ban vásároltam az ingatlant. A társasházban közös képviselő nincsen, társasháznak közös bankszámlája nincsen.
A közüzemi számlák (víz,csatorna,kémény,szemétszállítás) összesítve egy címre érkeznek rendszeresen. A tulajdoni hányad szerint rám eső részt (1/4) rendszeresen befizetem a díjbeszedő ill. szolgáltató felé, jelezve, hogy a befizetett összeg a tulajdoni hányad szerint rám eső része.
A 4 lakás közül ketten rendszeresen fizetjük ilyen módon a közüzemi díjakat. A másik 2 lakás nem hajlandó fizetni egy fillért sem, így a társasház közüzemi tartozása több százezer forintot ért el mára. Rendszeresen felszólító leveleket is kapunk a társasház címére.
Sejtésem szerint hamarosan bírósági szakaszba is kerülhet a hátralék rendezése a közműszolgáltatók részéről.

Kérdéseim:

  • érhet-e engem bármilyen kötelezettség, ha átutalási bizonylatokkal tudom igazolni, hogy tulajdonba kerülésem óta, az éppen esedékes díjak tulajdoni hányad szerint rám eső részét rendszeresen befizettem?
  • 2008 óta vagyok tulajdonos, terhelhetnek-e rám 2008 előtti közüzemi tartozást, amit az előző tulajdonos(ok) halmoztak fel?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Tristan # 2010.11.24. 06:21

Tisztelt fórumozók,

nincs számlatartozásunk, de egyre több helyet foglalnak a polcon a 2001. óta gyűjtögetett közüzemi számlák.

Azt kérdezném, hány évig kell, ill. érdemes megőrizni a számlákat, és van-e eltérés ebben a tekintetben a gáz, villany, víz, vonalas telefon+internet, mobil, szemétdíj között (van-e olyan, amelyet rövidebb ideig, vagy netán egy életen át kéne tartogatni)?

Tartogatjuk köztük továbbá több éve megszüntetett bankszámlák papírjait (hogy rendezve lettek megszüntetve), meg ugyanezt megszüntetett mobiltelefon-szolgáltatásokról is. Ezeket meddig kell őrizgetni, hogy utólag ne mondhassa senki: tartozásunk volt és maradt?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Enell # 2010.10.16. 16:28

Tisztelt Zoltán!

A kikapcsolás csak a tartozással érintett ügyfelet érintheti még akkor is ha őt nem tudják kikapcsolni.

zoltán1974 # 2010.10.04. 09:28

Tisztelt Fórumozók!

Segítségüket szeretném kérni. Én egy társasházban lakom, és az egyik szomszédomnál most voltak kikötni a gázt, de ő nem engedte be a gázművek szakembereit. Több helyen olvastam olyanról, hogy egész házakat kapcsoltak le a szolgáltatásról. Elképzelhető, hogy a teljes házat lekapcsolják?? (a gázművekkel külön szerződéseink vannak, nem a társasház közös költségében szerepel a gázszámla).
előre is megköszönve gyors segítségüket!

Zoltán

lgt69 # 2010.09.30. 08:15

szisztok!
köszönöm szépen a hozzászólást, nem néztük el sajnos.
az émász szerint ők sosem tévednek.
rendőrséghez fogok fordulni, mert mást nem tehetek, reméltem,hogy legalább az émásznál jegyzőkönyvbe veszik amit elmondtam,de durván elutasitottak és szinte hülyének neveztek.
ameddig próbálom kideríteni az igazamat, addig az órát elviszik,ha nem fizetem ki? kínos az uj tulaj előtt az egész, mert rosszat nem szeretnék az öregúrnak.
ha elviszik az órát köttethet be magának másik órát?
a neten sok panaszt olvastam már, de nem hittem,hogy ez velem is előfordulhat,persze utólag már okos lennék, hogy kikapcsoltatnám az áramot meg hasonlók,de akkor minek a villany a hétvégi telekre, ha ilyen is előfordul.alapból nem feltételezi senki,hogy ugyis lopják az áramot, akkor a sok üresen hagyott ház,mint pl.a kihalt szülők háza,amig eladásra nem kerülnek,vagy a nyaralók balatonon pl.
van valami fizikai jele annak,ha lopták az áramot? látszik a vezetéken, vagy bárhol?


lgt69

lipay # 2010.09.29. 08:32

lgt69!

Nem nézték el a leolvasásnál egy tizedessel?
Nálam már volt ilyen.
üdv.

C a s a b l a n c a # 2010.09.29. 07:29

Igt69!

Nem azt szükséges bizonyítani, hogy Ti nem voltatok ott, hiszen attól még bárki - pl: jogcím nélküli ingatlanhasználó - tartózkodhatott ott. Azt kellene igazolni, hogy ez a tartozás harmadik személy jogellenes magatartásának következményeként keletkezett vagy esetleg elromlott az óra stb... (Pl: valaki néha-néha megállt és a tankerjének az akkuját feltöltötte a Ti órátok rovására vagy szomszéd ingatlantulajdonos rácsatlakozott az órátokra. Esetleg egy illegális beköltöző: akkor meg büntető feljelentést kell tenni a rendőrségen.)
A lényeg: valami papír kéne...