Szintkülönbség a telek és a járda között


nanemaaa # 2021.10.25. 09:15

Két értelmes megoldást látok:

  1. Konstruktív megközelítéssel megkeresni a kivitelezőt és a megrendelő önkormányzatot, hogy tisztázni szeretnéd a ki-bejárás lehetőségét a szabályos útcsatlakozás kialakítás módját ezek után.
  2. A kormányhivatal berkein belül működő útügyi hatósághoz fordulsz, hogy milyen felétételekkel adtak engedélyt az út szakasz átalakítására, felújítására, és mi lesz a meglévő útcsatlakozásokkal? Ha a tervek szerint nem jött volna létre a megvalósult szinteltérés, akkor kéred, hogy hatóságként vizsgálják felül a kivitelezést, és tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

Az első megoldás vélhetőleg kevesebb sértődéssel járhat.

d_viki # 2021.10.19. 14:54

Kedves Fórumozók!

Szeretnék segítséget/tanácsot kérni az alábbi ügyben.
Az utcánkban a helyi önkormányzat felújította az utat, és most járdát is épít hozzá. Sajnos mivel egy hegy lábánál lakunk, az egész utcában lejtenek az ingatlanok (az út felöli részük magasabban van, mint a telek másik vége), ráadásul meg is emelték az út és a járda szintjét, emiatt a járda és a telek között közel 1 méter szintkülönbség keletkezett. Ez azt jelenti, hogy a kocsibejárónkon van egy igen magas "küszöb" (vagy inkább lépcső) ami miatt nem tudunk ki-, illetve beállni az autóval. Mivel előzetesen nem kaptunk semmiféle értesítést (ma arra jöttünk haza, hogy felszedték a korábban lerakott járdát és feltöltötték a bejárónk előtti szakaszt), a járművünkkel el sem tudjuk hagyni az ingatlant.
Sajnos nem találtam semmiféle jogszabályt, ami előírná, hogy kinek a kötelessége/költsége a bejárót használhatóvá tenni. Nekünk kellene feltölteni a földet annak érdekében, hogy használni tudjuk az autót? Vagy tudtok esetleg valamilyen jogszabályról, ami kötelezi az önkormányzatot, hogy lehetővé tegye az ingatlanról történő ki- és bejutást?

Viki