Birtokvédelmi beadványt áthelyezése más településre


nanemaaa # 2022.07.12. 08:48

Birtokvédelem nem önkormányzati, hanem a jegyző hatáskörébe utalt eljárás.

Ha a jegyzővel szemben kizáró ok merül fel, akkor jelzése alapján a felettes szerv más hatóságot jelöl ki. Ez esetben a jegyzőnek más jogszerű lehetősége nincs, mint a kijelölt hatóságnak az ügy valamennyi iratát megküldi. Más intézkedést (határozat visszavonását, módosítását) nem teheti meg, hiszen már nincs hatásköre az ügyben.

Azokból amiket írtál, arra következtetnék, hogy nem került más hatóság kijelölésre, az ügyintéző személyében történt esetleg változás, amihez lényegében indok sem kell. De az se biztos. Kijelölés híján természetesen a jegyző a jogszabálysértő határozatát - amíg azt felettes szerv, vagy bíróság nem bírálta - visszavonhatja, vagy módosíthatja saját hatáskörben.

Jacintka # 2022.07.11. 16:57

Köszönöm a választ drbjozsef.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.07.10. 20:35

Beszélsz össevissza. Előbb áthelyezés - amit egyébként a hatóság megtehet -, aztán meg visszavonás -, amit egyébként feltélekkel szintén megtehet.

Van egy neked kedvező határozat. Örülj neki, és ne beszélj hülyeségeket.

Majordomus # 2022.07.10. 19:26

Helyben kell megoldani.
Ha gyáva az ügyintéző akkor per.

drbjozsef # 2022.07.10. 17:58

Jacintka,

Szerintem nem, mert ez helyi ügy.

Ha szerinted a határozat nem megfelelő, 15 napon belül bírósághoz fordulhatsz.
Ha visszavonják a határozatot, akkor bármikor a bírósághoz fordulhatsz, hiszen akkor nincs döntés, és egy éven belül a jegyzőhöz IS lehet fordulni - de ez nem kötelező, egy éven belül is lehet bírósághoz fordulni.

Jacintka # 2022.07.10. 10:31

Szeretném megkérdezni, hogy egy birtokvédelmi beadvány áthelyezhető egy másik település önkormányzatához?
A helyi önkormányzat egy határozatot szeretne visszavonni arra hivatkozva,hogy a birtokvédelmi beadványban jelzett problémák megoldották.Sajnos ez nem fedi a valóságot.
Nem győződött meg az ügyintéző erről.Megijedt mert a birtoksértő berohant a polgármesterhez és erre vissza akarja vonni a már kézhez kapott határozatot .