Helyi kézbesítés


Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.30. 16:22

A saját küldeményét természetesen mindenki jogosult közvetlenül kézbesíteni. (Az más kérdés, hogy az értesítő bedobása nem kézbesítés.)

Van konkrét problémád is? Vagy öncélúan kekeckedsz?

gylab # 2023.11.30. 16:13

Akkor megkérdezem, a hivatalos levél kézbesítése nem "hivatalos iratokkal kapcsolatos postai szolgáltatás"? Mert a tv. szerint a kézbesítés bizony az:
3. § (1) A postai szolgáltatás a postai küldemény felvételét, szükség szerint gyűjtését, feldolgozását, szállítását és kézbesítését együttesen vagy részben magában foglaló, gazdasági tevékenység keretében végzett szolgáltatás.

Szerintem meg te értetted nagyon félre a problémámat. Nem akarok havi x órát azzal tölteni, hogy az önkormányzathoz bejárok a leveleimért. Ennyi erővel a víz, áram, szemét szolgáltató is megtehetné, és mehetnék 30 felé. Míg a postai simán megoldható egy meghatalmazással, átirányítással. Nekem főleg, mert jár oda rendszeresen, aki el tudja hozni. Az ráadásul a vonatállomásnál van, míg az önkori onnan fél óra gyalog, oda-vissza. Azzal sem akarok foglalkozni, hogy neveljem a kézbesítőjüket, amíg a tv nem kötelez rá.

Szomorú örökös # 2023.11.30. 15:50

gylab

A postán rendezett a posta módja szerinti rendelkezésem, így a postai leveleimhez könnyedén hozzáférek. Az önkori levelekhez viszont csak akkor, ha munkaidőben felkeresem őket, ami egy 1.5 órás program, mivel helyi közlekedés nincsen.

Hogy te a fizetős postai szolgáltatásnál miről rendelkezel, az a te dolgod. Ez nem postai szolgáltatás.

valójában csak egy cetlit dobnak a ládába akkor is, ha itthon vagyok

Van rendes, működő kapucsengőd a főbejáratnál? Ha igen, akkor valóban érthetetlen. Ha nincs, akkor máris ott az oka.

Ha kizárólagosan az egyetemes szolgáltató jogosult, akkor az önkormányzat nem? Mert én ebből ezt olvasom ki.

Valamit te nagyon félreértesz! Amit bemásoltál, az a postatörvény és a postai szolgáltatásra vonatkozik. Az viszont, amit az önkormányzat hivatalos levél kézbesítője végez, az nem postai szolgáltatás, hanem hivatalos levél kézbesítése. Azért viszi ki ő, mert nyilván nem szeretnének ezért fizetni a Magyar Postának, a kézbesítő munkaidőben kiviszi.

gylab # 2023.11.30. 15:26

Amit találtam:
Postatörvény,
30. § (1) Az egyetemes postai szolgáltató az ország teljes területén köteles és kizárólagosan jogosult a hivatalos iratokkal kapcsolatos postai szolgáltatás nyújtására. Az egyetemes postai szolgáltató jogosult e kötelezettsége teljesítése érdekében a 14. § (1a) bekezdése szerinti szerződés megkötésére.

Ha kizárólagosan az egyetemes szolgáltató jogosult, akkor az önkormányzat nem? Mert én ebből ezt olvasom ki.

gylab # 2023.11.29. 10:18

A helyi önkormányzat belső kézbesítéssel dolgozik. Ez azt jelenti, hogy a településen személyesen hozzák ki a hivatalos önkormányzati leveleket. Mármint jelentené, valójában csak egy cetlit dobnak a ládába akkor is, ha itthon vagyok. A postán rendezett a posta módja szerinti rendelkezésem, így a postai leveleimhez könnyedén hozzáférek. Az önkori levelekhez viszont csak akkor, ha munkaidőben felkeresem őket, ami egy 1.5 órás program, mivel helyi közlekedés nincsen. Van valami jogszabály, ami lehetővé teszi, hogy engem kényszerítsenek rendszeresen erre? Ha nincsen, mire hivatkozzak, hogy postán küldjék? Nyilván azt nem tudom elérni, hogy a kézbesítő tisztességesen dolgozzon, nem vagyok a főnöke.