Megtilthatja-e a város a megállást az egész város területén tábla nélkül.
Előzmény: http://www.jogiforum.hu/forum/34/19321
Előre is köszönöm a válaszokat!
Piros
Megtilthatja-e a város a megállást az egész város területén tábla nélkül.
Előzmény: http://www.jogiforum.hu/forum/34/19321
Előre is köszönöm a válaszokat!
Piros
Igen!
És előírhatja, hogy a város lakossága csak repülve közlekedhet annak érdekében, hogy az iskolából kilépő gyrekekeket ne üsse el a vonat.
Egyebekben a közlekedés - ezen belül a várakozás - szabályait a KRESZ tartalmazza.
Az önkormányzat azt szabályozhatja, amire magasabb szintű (törvény, kormányrendellet) részére felhatalmazást adott, vagy más jogszabály nem szabályozott.
Ilyen pl a "tárolás", melyre a KRESZ fogalmat sem alkotott. Viszont van helyette a "Várakozás", mely magában foglalja a gépjármű esetleges elhagyását is... és a várakozóhelyeket pl "P" jelű táblával jelöli. Így szerintem mindaddig inkább csak várakozz, mint tárolj, és nem lesz baj.
Ellenvélemény valakitől?
(mondjuk kicsit bővebben beidézhetted volna a problémádat, mert így kevesebben mernek közbeszólni, vagy félreértik a történetet) :)
Köszi a bíztatást, de mertem én azok után, hogy egy hölgy 3 érthető mondatra korlátozta a hozzászólásomat? :-/
Önkormányzati rendeletünk
(7) XY Város közigazgatási területén vállalkozási célra használt jármű közúton vagy más közterületen nem tárolható, kivéve:
a.) alkalmanként, nem állandó jelleggel ha a vállalkozáshoz használt jármű 3500 kg legnagyobb megengedett össztömeget nem haladja meg.
b.) az a jármű amelynek konkrét mellékútszakaszon történő tárolására közterület-használati engedéllyel rendelkezik. Engedély nem adható ki kiépítetlen – szilárd burkolattal el nem látott -vagy nem kellő teherbírású, szélességű utakra. Az előírás a megközelítő útszakaszra is vonatkozik,
c.) azokat a közterületeket, amelyeket az önkormányzat tárolási célra kijelöl. Ezeken a területeken a járművek rendszeresen közterület-használati engedély birtokában tárolhatók.
(8) Jármű tárolásnak minősül a célirányos munkavégzésen, le- és felrakodáson, valamint a tevékenységhez kapcsolódó adminisztrációs tevékenységen felüli várakozás.
89/1988. (XII. 20.) MT rendelet
a közúti közlekedési szolgáltatásokról és a közúti járművek üzemben tartásáról
7. § (1) Közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt jármű – a (3) és (4) bekezdésben foglalt esetet kivéve – közúton vagy más közterületen nem tárolható.
(3) Ha az üzemben tartó a közúti közlekedési szolgáltatást legfeljebb 3500 kg legnagyobb megengedett össztömegű gépkocsival végzi, e járművet a közúton vagy más közterületen is tárolhatja.
(4) A közút kezelője kivételesen indokolt esetben – olyan helyen, ahol a jármű a közúti forgalmat nem zavarja – hozzájárulhat a közúti közlekedési szolgáltatáshoz használt bármely jármű (járműszerelvény) közúton való tárolásához. Más közterületen az ilyen jármű tárolásához közterülethasználati engedély szükséges.
Ebben a rendeletben viszont nem találtam meghatározást a tárolás fogalmára. Ez az amire szeretnék választ kapni, amit előre is köszönök!
Piros
Nem olyan bonyolult ez: nem használhatod a közterületet telephelynek.
És ne haragudj, de ezt úgy interpretálni, hogy a város egész területén megtiltották a megállást, nem akármekkora csúsztatás. A magyar bajnoki cím biztos, de Guiness-rekord id szóba jöhet.
:-))) Elfelejtettem idézőjelbe tenni a kérdést. Légyszi kattints az előzményre. Nem az enyém az érdem. :-)
De azért szerintem is helytálló így a kérdés.
Piros
Én javasoltam neki, hogy így kérdezzen, csak elcsesztem, mert a várakozást tiltják, elnézést.
Vagyis a város a 8-as pont alapján a várakozást tiltja meg, kérdés, hogy ezt megteheti-e vagy nem úgy, hogy táblát nem tesz ki, hanem rendeletileg tiltja meg.
Szóval a hülyeség érdeme az enyém, de ettől a kérdés még megvan.
Ha erre jár egy admin, akkor javíthatná a címet.
A város a "tárolást" tiltotta meg. Ez a helyi redelet által "alkotott" fogalom, aminek nincs is fogalommeghatározása.
A "várakozás" már a KRESZ-ben van, aminek ott van is meghatározása, és abba bőven belefér a jármű elhagyásával járó várakozás is.
A kérdésem még mindig megvan. Ha így nem sikerült megtudnom, meg tudná mondani valaki, hol kellene megkérdeznem a 89/1988. (XII. 20.) MT rendelet-ben található tárolás fogalmát?
Köszönöm!
Piros
Talán a 2. §-ban...legalább is közvetve.
"(2) Aki rendszeres gazdasági tevékenységként az (1) bekezdésben nem szereplő közúti közlekedési szolgáltatást kíván végezni, köteles azt a tevékenység megkezdése előtt legalább 30 nappal a Nemzeti Közlekedési Hatóság (a továbbiakban: NKH) területileg illetékes regionális igazgatóságának bejelenteni. A bejelentésnek tartalmaznia kell a tevékenység megjelölését, az ahhoz használni kívánt jármű (járművek) jellegét, telephelyét (tárolásának helyét). Az NKH regionális igazgatósága a tevékenység megkezdését megtiltja, ha az annak végzéséhez előírt feltételek hiányoznak."
Ebből is az következik, hogy a tárolás a telephelyet jelenti. Ott beszélhetünk közterületi tárolásról, ahol nincs lehetőség telken belüli elhelyezésre. A többi a közúti közlekedés szabályozásának a körébe tartozik.
szerintem
A citált önkormányzati rendelet megadta, hogy az alkalmazása során mit kell tárolásnak tekinteni. Ha más jogszabályi definíciót nemk találsz, akkor ez a mérvadó.
Továbbra sem értem, mi ezen olyan bonyolult: nem használhatod telephelyként a közterületet. És pont.
(Megbocsáss, nanemaaa, de felcserélted a viszonyokat. Szerintem nem a tárolás jelent telephelyet, hanem a tárolás helye a atelephely. Nagy különbség. Hiába van annak a fuvarozónak telephelye, hiába van azon a telephelyen hely is a teherautójának. Ha az utcán áll vele naphosszat, akkor bizony ott tárolja - jogellenesen.)
"Ha az utcán áll vele naphosszat, akkor bizony ott tárolja – jogellenesen.)"
(8) Jármű tárolásnak minősül a célirányos munkavégzésen, le- és felrakodáson, valamint a tevékenységhez kapcsolódó adminisztrációs tevékenységen felüli várakozás.
De ezek szerint nem kell, hogy naphosszat ott álljon az autó, elég, ha a fentieken túl várakozik, máris büntethetővé válik.
OK... én is úgy gondoltam. Nyilván a telephely a tárolás helye, csak pontatlanul fogalmaztam. Az is világos, hogy az önkormányzat rendelkezik, ahogy rendelkezik.
A kérdés számomra prózaibb. Van-e felhatalmazása az önkormányzatnak olyan kérédés újraszabályozására, melyet megasabb szintű jogszabály már szabályozott?
Ha én ott állok az út szélén, akkor a helyi rendelet szerint tárolok (telephelykedem?), vagy csak a KRESZ szerint várakozom?
Számomra ez a fő kérdés. Illetve szerintem ellenkező bizonyításig az utóbbi az igaz.
Ha az önkormányzat újraszabályozhat, akkor hozhat olyan rendeletet is, hogy az adott településen a 2 tonna összsúlynál nagyobb autók csak rendőri biztosítás mellett haladhatnak át szigorúan megállás nélkül?
Kedves Kovács_Béla_Sándor!
Azt meg tudnád mondani, hol tudnék erre választ kapni?
Nem telephelyként szeretném használni a közterületet, éjjelre semmiképpen nem áll ott az autó.
Napközben marad kint tovább attól, amit a rendelet megenged. Pl. reggel van egy fuvar, meg délután, a köztes idő alatt áll olyan helyen, ahol nem zavarja se a gyalogos, se a gépjárművek a forgalmát.
Köszönöm:
Piros
Erre minden jogszabály nélkül is azt mondanám, hogy tárolás. A rendelet értelmében pedig egyértelműen az.
Kedves nanemaaaa, szerintem a "tárolás" fogalmát nem adta meg magasabb szintű jogszabály, ezért helyi szabályozás tárgya lehet. Aki mésképp gondolja, nyugodtan fordulhat az Alkotmánybírósághoz, az eljárás actio popularis.
Kedves Kbs! Meghajlok az indokaid előtt...alapvetően igazad van, ha azt vesszük, hogy magasabb szintű jogszabálynál helyi rendelet szigorúbb követelményket is megállapíthat.
Ugyanakkor változatlanul kérdés, hogy mit mond a hatóság, ha azt mondom; nem tároltam, hanem várakoztam.
És pláne kérdés, hogy mely hatóság mely kérédést vizsgálja. Illetőleg alapjában talán ez sem kérdés. :-(
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |