"Tiltott helyen várakozás"

alvaro # 2009.06.04. 19:31

Az alábbi üzenettel kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni, hogy mire számíthatok:

Tisztelt Gépjárművezető! Tiltott helyen várakozik! A közterület felügyeletről szóló 1999.évi 63.tv.1(5) ... közcélú zöldterület (park) szabályainak megszegése miatt szabálysértési eljárást kezdeményeztem. ... Helyszín ... Időpont ...

Hogyan lehet ez ellen védekezni? Mekkora bírságra számíthatok? Mit kell tennem?

monalisa1 # 2009.06.04. 20:17

Tessék nem tiltott helyen várakozni, illetőleg tömegközlekedni valamint némi gyaloglás - az utóbbi egészséges is.

Olvastam már, hogy zöldterűlet (= Nemzeti Park táblával jelzett várakozni tilos részén) 150e Ft volt a büntetés., méltányosságot nem alkalmaztak legfeljebb részletfizetésre adtak lehetőséget.

Befizetni...

Szóval oda kell figyelni hol rakjuk le a kocsit, mert bár parkolni ma már szinte képtelenség, de zöldterületben méginkább hiány van.

"Lisa"
laikus hozzászóló

alvaro # 2009.06.05. 13:27

Köszönöm!
Ezzel igazán semmit sem segítettél, annak ellenére hogy egyetértek Veled :)

monalisa1 # 2009.06.05. 14:16

Kimondva kimondatlanul azt kérdezted, hogy a büntetés alól hogyan lehetne majd kibujni? Nos nem tudom, egyuttal ez a Fórum nem azt hivatott szolgálni, hogy jogsértésre adjon tippeket...

Bárkivel megeshet, hogy szándékától függetlenül elkövet egy közlekedési szabálysértést - ilyesmi, de annak következményét férfiasan viselje.

Üdv.

websas # 2009.06.05. 16:22

Kedves monalisa 1 !

"ez a Fórum nem azt hivatott szolgálni, hogy jogsértésre adjon tippeket" és azt sem, hogy a Te közhelyes, kioktatásaidat olvasnunk kellene!

Azt belátom, hogy keyboard függő vagy, és mindenképpen nyomogatnod kell, de ha esetleg kihúznád a gépből nem érezném, hogy pótolhatatlan veszteség ért.

websas

nanemaaa # 2009.06.06. 09:05

Ha a szabs feljelentés elment, akkor a hatóság lefolytatja a szabs eljárást. Elméletileg nem kizárt, hogy tartanak tárgyalást is, ahol hozhatsz fel mentségeket, netán közölhetsz egyéb figyelembe vehető körülményt. A hatóság pedig majd mérlegel, és dönt.

monalisa1 # 2009.06.06. 14:03

Kedves Websas!

Olvastalak, köszönöm.

Ezzel együtt a kérdezőnek írt válaszolással a véleményemet írtam le.

Ahol nem lehet szabályosan leállni ott leállunk AKÁR a fűre is? - szerinted is?!

Mert a történés ezzel kezdődött, valamint a valószínűleges büntetés alóli kibúváskereséssel.

Üdv.

alvaro # 2009.06.09. 08:48

Kedves monalisa'!

Sajnálom, hogy félreértetted és továbbgondoltad a kérdésemet!
Én valóban szabálytalanul parkoltam, ezt elismerem, csak szeretném mielőbb lezárni ezt az eljárást. ezért kérdeztem, hogy mit kell tennem ...
Sajnos nagyon nehéz Bp-n parkolni és siettem a munkahelyemre, hogy ne késsek még 30-45 percet ezért parkoltam a parkba, ahol egyébként NEHEZEN találtam parkolóhelyet, mert mindenki ott parkolt, hiszen nincs parkolóhely a városban ...

Köszönöm a segítséget nanemaaa és a hozzászólást websas-tól!

Mekkora szabálysértési díjra számíthatok és mennyi ideig fog elhúzódni az eljárás? Mindenképpen meg kell jelennem személyesen?

Előre is köszönöm a segítő válaszokat!
András

monalisa1 # 2009.06.09. 12:45

alvaró,

Megszólítottál, illik válaszolni.

Tudom, hogy sehol sincs üres parkolóhely, vagyis ott teszi le az ember a kocsiját ahol éppen tudja. Neked a közterületes miatt éppenséggel most peched volt...

Előzőekben írtam, hogy a büntetés - figyelemmel a zöldterületre - akár 150e Ft is lehet., ha ezt kevesebbel megúszol az a te mázlid...

Tudni kell, hogy mostanság nemigen alkalmaznak méltányosságot se részletfizetésre lehetőség, legfeljebb az egyösszegű befizetésre némi halasztás lehetősége - de ezt külön kérni kell. (Vagy megadják vagy nem.)

60 nap + a postára néhány nap még. (Amúgy elvileg 6 hónapig "zargathatnak" valakit egy ügy miatt.)

Nem okvetlenül szükséges személyesen megjelenni, legfeljebb "a" lehetőség, hogy személyesen előadhassad a magad verzióját.

A továbbiakra nézve minden jót!

"Lisa"

instantvíz # 2009.06.11. 13:12

alvaro

Amit a gépkocsidon találtál, az csak egy értesítés, értelem szerűen ellene nem lehet semmit tenni. Mint írták szabálysértési eljárás indul ellened. Ez (ha elmarasztalnak) lehet figyelmeztetés, vagy 3000-30000Ft közötti bírság. A jogszabály amit megsértettél, annak az önkormányzatnak a rendelete, ahol "parkoltál".

instantvíz # 2009.06.11. 13:30

Még1 kiegészítés.

Az ilyen eljárások zömében ismeretlen elkövető ellen indulnak. A gépjármű üzembentartóját meghallgatáson (tárgyalás) nyilatkoztatják a gépjármű vezetőjéről, vagy "felhívás adatszolgáltatásra" lapot küldenek. A pénzbírság megállapításánál figyelembe veszik a szabálysértési előéleted, ismert személyi és jövedelmi körülményeidet. Ha rövidre szeretnéd zárni az ügyet, menj be a ahhoz az önkormányzathoz, ahol parkoltál, és tegyél vallomást a szabálysértési ügyintézőnek. Ha már megérkezett ellened a feljelentés akkor 10 perc az egész.. ha nem akkor nincs még ügy, tehát várnod kell. Ha pénzbüntetést kapsz és sokallod, kifogást nyújthatsz be illetékmentesen. Ha részletfizetést kérsz 2200Ft illetéket kell +fizetned.

Monalisa1-nek csak egy megjegyzés. A 150000Ft-os büntetés nem a zöldterületre vonatkozik, hanem természetvédelmi területre (gondolom a balatoni rendőrségi akciót láttad a tv-ben), és a kettőt nem szerencsés összekeverni.

alvaro # 2009.06.11. 15:07

Kedves instantvíz!

Köszönöm szépen a segítségedet! Látom otthon vagy ebben a témában!
Ez korrekt válasz volt, okosabb lettem tőle!

Nem akarom megkerülni a bírságot, mert tudom, hogy hibáztam, csak szeretnék tisztában lenni a lehetőségeimmel. (Még nem kaptam meg a felhívást).

monalisa1 # 2009.06.11. 20:45

Kedves instandvíz,

Számomra is hasznos információkkal szolgált a hozzászólásod, köszönet érte.

Valóban balatoni- konkrétan az egyik B.almádi strand előtti "Természetvédelmi terület" tábla okán tilosban parkoló gépkocsikkal kapcsolatos az ismeretem, ahol is több tucatnyi nyaraló/fürdőző embernek keserítették meg az szájaszélét azzal a 150e Ft-os büntetéssel. Amit aztán rá nemsokára vissza is vontak (= visszautaltak) mert kiderült, hogy a területre másik útról is be lehetett hajtani, és ott nem volt semmiféle várakozni tiltó tábla. Vagyis utólag nem lehetett megállapítani ki melyik írányból is jött...

alvaro # 2009.06.14. 15:04

Mekkora a minimum illetve maximum bírsághatár?

instantvíz # 2009.06.15. 09:12

Önkormányzati rendeletben meghatározott szabálysértés miatt a pénzbüntetés mértéke min.3000Ft, max.30000Ft., vagy figyelmeztetés.

És ezt már egyszer lejjebb leírtam.

alvaro # 2009.06.15. 12:28

milyen esetben kaphatok figyelmeztetést illetve 3000Ft vagy 30.000 Ft büntetést?

nyalóka # 2009.06.16. 07:15

Az igaz, hogy 05.01-ig csak figyelmeztet a hatóság?
Mert én egy március 27-ei tilosban parkolásért kaptam a büntetést, pedig akkor még csak figyelmeztetni kellenett volna csak...

websas # 2009.06.16. 08:42

"Önkormányzati rendeletben meghatározott szabálysértés miatt ....."

Csak azt nem tudom honnan kellene tudnom egy helyi rendeletről ugyanis nem jelenik meg a közlönyben.
Ha nem ott lakom pl. vasárnap nehéz megtekinteni a vonatkozó szabályokat.

websas

instantvíz # 2009.06.16. 18:50

Közlekedés, parkolás szempontjából elég felidézned a KRESZ-ben tanultakat, hogy hol ér véget a közút. Ami nem közút, azt az önk rendeletnek megfelelően használhatod. Ha nem tudod mi vonatkozik rád, akkor ne használd, maradj a közúton.

websas # 2009.06.16. 19:45

Kedves instantvíz !

" elég felidézned a KRESZ-ben tanultakat" sajnos szoktam. Nagyon sok rosszul, illetve szabálytalanul kitett táblát látok, volt szmog riadó jössz haza külföldről hogy tartható be? Pl. nem is tudsz róla.
Lemész a telkedre gazt égetsz majd kiderül a helyi Önk.tüzgyújtási tilalmat rendelt el.Honnan kellene ezekről tudnom.

websas

instantvíz # 2009.06.17. 05:54

Lemész a telkedre gazt égetsz majd kiderül a helyi Önk.tüzgyújtási tilalmat rendelt el.Honnan kellene ezekről tudnom.

Ezek azok a dolgok, melyeknek utána kell járni. Telked nem vasárnap este lett, és a te érdeked hogy ismerd a tulajdonosra vonatkozó szabályokat. A tűzgyújtási tilalmat nem önkormányzat rendel el. max. helyi rendeletben szabályozza a pl kerti hulladék égetését. Lehet régi módi vagyok, de azt gondolom, hogy mindenki törekedjen arra, hogy megismerje a tevékenységéhez kapcsolódó szabályokat.

Ha valaki nem ismeri az önk rendeletet, és lehetősége sem volt, hogy megismerje, olyankor kap jelentős szerepet, véleményem szerint az egyéni elbírálás az szabálysértési eljárásban. Találkoztam már ilyennel... átutazók megálltak a kocsival pihenni, ebet elengedték, szemfüles közteres meg lecsapott, mert a településen helyi rendelet szerint mindenhol kötelező a póráz. Azonban a zöldterületi parkolás és "gazégetés a telken" nem a fenti kategória.

Dina001 # 2009.06.24. 18:56

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben:

A testvérem gépjárművének én vagyok az üzembentartója. A problémám az, hogy a testvérem a kocsival a mi panelünk előtt szabálytalanul parkolt állítólag januárban. Erről tudomásunk nem volt egészen júniusig, mikor is a rendőrségtől kaptam levelet, feljelentettek, és nyilatkozzak ki vezette a kérdéses időpontban az autót.

A kocsin semmiféle jelzést nem hagytak, hogy szabálysértést követett el. Minden nap ott parkolok a saját autómmal, és mellettem még áll min 3 másik autó, mivel nincs parkolóhely.

Most akkor novemberig érkezhetnek a feljelentések szabálysértés miatt? Vállalom, vállaljuk a felelősséget és kifizetem a bírságot EGYSZER, de ha erről tájékoztatnak, akkor megoldom más helyen a parkolást.

Másrészt tudomásom szerint, és most javítsatok ki ha tévedek, az 1999 évi LXIX trv 136§ alapján, a gépjárművezető távollétében, a helyszíni bírságot tartalmazó készpénz-átutalási megbízást az üzembentartó címére kell kiküldeni, és ha nem fizetik be a bírságot 30 napon belül, akkor élhetnek feljelentéssel.

Szerintetek ebben az esetben mit lehet tenni?

instantvíz # 2009.06.24. 21:18

Tévedsz. Az intézkedő rendőr/közterület felügyelő, dönti el, hogy un. távollétes helyszíni bírságot szab ki, vagy feljelent. Az is lehet, hogy kiment a bírság, és "nem kereste" jelzéssel adta vissza a posta. = szintén feljelentés. Mivel nem árultad el, milyen szabálysértést követtél el, tippelek : KRESZ szabályt sértettél meg, és még az is lehet, hogy üzembentartóként kapsz közigazgatási bírságot, ami fix összeg, ha jól emlékszem 30.000Ft.
Azt pedig ne várd el, hogy mindig tájékoztassanak büntetés nélkül, hogy mikor állsz tilosban. Nekik a büntetés a dolguk.
És gondolom az sem fog vigasztalni, hogy a mindig melletted állók is kaptak/nak policelevelet.

Dina001 # 2009.06.25. 05:15

Kedves Istantvíz

Köszönöm gyors válaszodat. Igen KRESZ szabályt sértett testvérem, tilos helyen parkolt. Albérlőként lakom ott egy ideje, és az az igazság hogy a többi autós "gyakorlatát" követtük parkoláskor. Egy hatalmas kiszögelésről van szó (kb. 4 autó elfér), amire ha rá is állnak az autók, semmiben sem zavarják a forgalmat: nincs zebra, és széles az út is. A hibát a testvérem is elismeri, és fizeti is a bírságot.

Nekem egyébként egyetlen egy szabálysértésem sincs a saját autómra, vagyis nem tartom szabályt áthágó embernek magam. Nincsenek elvárásaim, csak aggódom, mert én ott lakom így előfordulhat, hogy többször is rossz helyen parkoltam, január óta pedig eltelt 5 hónap.

Gondolj bele, ha havonta csak 2-szer lefotóztak, az hányszor 30000,-Ft? Míg ha szólnak arról, hogy feljelentettek, biztos nem állok arra a tiltott helyre.

Mindegy, ez van, 6 hónapon keresztül várjuk lesz e még feljelentés. Még egyszer köszönöm gyors válaszod!

viktor29 # 2009.08.04. 05:50

Tisztelt Szakértő!

Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy vajon a KRESZ 3.§.(1) bek. c. pontját megsértő cselekmény - nevezetesen egy útszéli fának történő nekitolatás, ami kizárólag a céges gk-ban okozott anyagi kárt /kb.70eFt/ - az milyen szabálysértés (KRESZen túli) megsértésének minősül és mi lehet ennek a pénzbeli max. büntetési tétele? Lehet ez esetleg a 218/1999. 54.§. közúti közl. szab-ok kisebbfokú megsértése? esetleg?

Segítségeteket előre is köszönöm és várom, hogy a főnökség ne tudjon nagyon megvezetni a büntivel kapcs-ban.

Mégegyszer Köszönöm

Üdv
V29