valasztasi törveny


Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.28. 19:55

Nem túl etikus, de nem hiszem, hogy jogszabály tiltaná.

oregano # 2009.07.28. 19:06

Tisztelt Cím !

A kérdésem a következő: önkormányzati képviselő, aki főállásban ügyvéd, elláthat-e jogi képviseletet polgári perben az önkormányzattal ellenérdekelt fél képviselőjeként?
Ha nem, akkor ennek jogszabályi alátámasztását hol találom?

Előre is köszönöm a választ !

kakukktojas # 2009.06.11. 20:29

Köszönöm a valaszat - bar nem teljesen a kerdesemre valaszolt, mert hiszen egy lejart kemenyfedeles szemelyivel törtent a szavazasra menetel, de utana egy utlevellel is, tehat a szemely igazolva volt, csak a lakcim nem. külföldön pedig nem kell a lakcimet igazolni, tehat erzesem szerint kevesebb dolgot kernek, mint a hazaiaktol. Engem a törveny ellentmondasa bosszant, es jo lenne ezen valtoztatni.

A level utolso mondataban emlitett erdekesebb eset engem erdekelne - amennyiben az Ön energiaja engedi, szivesen olvasnek rola:)

Sz.Márton # 2009.06.11. 07:49

Az nem ellentmondás, hogy külföldön az útlevelet kell használnia egy magyar állampolgárnak, így a szavazáshoz is azzal mehet a külképviseletre, a régi klasszikus keményfedeles személyit ki sem vihette külföldre. Az Ön régi útlevele az állam tulajdona az érvényes személyi meg lejárat után érvénytelenítve, az Öné maradhat. Az új személyi ugye az EU -belül(bár vannak extrém kivételek)útlevélként is funkcionál. Itthon legalább egy hivatalos személyi adatokat igazoló okmánnyal rendelkezni kell, (ez lehet új típusú jogosítvány is)de a szavazáshoz régen lejárt személyivel, ha nincs külön új lakcím kártya, amit valóban meglehet nézni lejárat szempontjából, ahogy a kérdésben említve volt, -de ezek szerint az sem volt meg-(...) a lejárt személyi mellett, nehéz lenne hivatalosan szavazni. A szavazókörök illetékesei nem követhetnek el törvénysértést és nem idézhetnek elő olyan helyzetet, hogy bárkiben is felmerüljön a választás tisztaságának bármilyen megsértése, akár a szavazó részéről, amikor a pártok szavazóköri választási bizottsághoz delegált képviselői is árgus szemekkel ezt figyelik a szavazók adatainak leigazolásakor. Ezért legalább egy érvényes okmány bárkinek más ügyben is nem árt ha van és a lejárt személyi új lakcím kártya nélkül nem elég a szavazásra a pontos beazonosításos adategyeztetéskor. Kérjen legalább lakcím kártyát amely természetes, hogy nem lejárati határidőhöz kötött, hiszen a következő új címnél a kérelmező érdekében, a hivatalos adatok alapján az okmányiroda újat ad ki és technikailag a régi ezzel jár le, mert az új lesz érvényes.

Tudnék érdekesebb példát de az itt lehet senkit sem érdekelne.

kakukktojas # 2009.06.10. 21:47

Kifelejtettem: az illetö több evtizede ugyanazon a helyen lakik.

kakukktojas # 2009.06.10. 21:44

Valaszt keresek ket kerdesre:
Magyarorszagon egy valasztopolgarnak miert NEM ELEG a szavazashoz a nevjegyzekben szereplö neve es a szemelyazonossagat igazolni?
Es a külföldön szavazonak miert ELEG a nevjegyzekben szereplese es a szemelyazonossaganak igazolasa?
Kerdezem mindezt azert, mert valakit nem engedtek itthon szavazni, mert lejart a szemelyije (regi tipusu, kemenyfedeles), utlevelellel elment, de mivel a szemelyiben szerepelt meg a lakcime, ezert a lakcimet nem tudta igazolni. A nevjegyzekben termeszetesen szerepelt, es a nevjegyzekbe vetelröl szolo kis kartyat is magaval vitte, amit ugye lakcimre küldenek ki. Azonkivül akinek van lakcimkartyaja, az megnezheti rajta, hogy annak nincsen ervenyessegi ideje.
A külföldön szavazo pedig elmegy az utlevelevel egy masik orszagba, es szavazhat, ha szerepel a nevjegyzekben.
Ez egy kicsit nem ellentmondasos? Vagy csak en latom annak? Kerem, ha valaki ebben jartas, valaszolja meg nekem. Vagy azt, hogy hol lehet a törvenymodositasra javaslatot tenni - mert nem ertem, hogy az itthon lakoknak miert nehezitik meg lepten-nyomon az eletüket!?
Köszönettel!