Ápolási díj


neva60 # 2012.05.04. 12:31

Tisztelt Szakértő!
Élettársi kapcsolatban élünk a párommal 10 éve, de lakcímünk különbözik, mivel mindkettőnknek van saját lakása. Párom rokkantnyugdíjas lett 2007-től, azóta kapja az özvegyi nyugdíjat/felesége elhunyt/. Most betegsége miatt ápolásra szorul, ha én igénylem az ápolási díjat, akkor az özvegyi nyugdíj elveszik? Élettársi kapcsolatot ebben az esetben úgy tekintik, mintha újra házasságot kötött volna? Élettársi kapcsolatot hogyan tudom igazolni /10 évet/, ha soha nem volt közös lakcímünk?
Köszönöm válaszát!

pazs # 2012.05.04. 12:32
  1. Nem.
  2. Nem.
  3. Például tanúkkal.
neva60 # 2012.05.04. 12:35

Tisztelt Szakértő!

Előző kérdésemnél lemaradt, hogyha bekövetkezne a legrosszabb, hogy elhunyna, akkor én 10 évi élettársi kapcsolata után jogosult lennék özvegyi nyugdíjra?
Köszönöm válaszát.

pazs # 2012.05.04. 13:51

Igen.

neva60 # 2012.05.06. 10:29

Tisztelt Szakértő!

Élettársi kapcsolat bizonyításához ki lehet tanú?
10 éve élünk együtt, volt mikor a párom lakásában, volt mikor az én lakásomban, attól függően, hogy hol találtunk munkát. Hiteltérdemlően ki bizonyíthatja ennek valódiságát? Talán mindkét lakóhelynél a szomszéd, mivel nincs közös lakcímünk?

várom válaszát, köszönöm!

neva60 # 2012.05.14. 21:24

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem a következő, az ápolási díj munkaviszonynak számít,/napi hány órás/? Nyugdíj megállapításánál szolgálati időnek veszik számításba? Ápolási díj alatt biztosított vagyok, vagy fizetni kell a NAV-hoz az eg.járulékot, hogy orvosi ellátásra jogosult legyek?

Várom válaszát!

lajcsó # 2012.05.15. 08:19

Az ápolási díj folyósításának ideje nem minősül munkaviszonynak (nem is vonatkozik rá a Munka törvénykönyve). Viszont, a nyugdíj megállapítása során szolgálati időként veszik figyelembe. Eü. járulékot nem kell fizetned mert azt az önkormányzat fizeti.

neva60 # 2012.05.15. 08:52

Tisztelt Szakértő!

Élettársi kapcsolat bizonyításához ki lehet tanú?
10 éve élünk együtt, volt mikor a párom lakásában, volt mikor az én lakásomban, attól függően, hogy hol találtunk munkát. Hiteltérdemlően ki bizonyíthatja ennek valódiságát? Talán mindkét lakóhelynél a szomszéd, mivel nincs közös lakcímünk?

várom válaszát, köszönöm!

lajcsó # 2012.05.15. 10:06

Bárki lehet tanú akinek tudomása van a bizonyítandó tényről.

moncsi01 # 2012.05.17. 06:53

Tisztelt Szakértő!
A segítségét szeretném kérni a következő esetben.három gyermekem közül kettő tartós beteg.Amikor az eset történt a kicsivel voltam anyaságin. a középső gyermekemre az önkormányzattól kaptam ápolásit.két évig kaptam de valaki följelentett,hogy dolgozom mellette bár ez érdekes mert nem így történt.senki sem hallgatta meg az én véleményemet az önkormányzatnál,és megszüntették az ellátást amit egy összegben kellene visszafizetnem,arra való hivatkozással,hogy az anyasági és az ápolási nem kapható egyszerre csak ezt elfelejtették közölni amikor igényeltem az ellátást.Törvényesen követelik tőlem az összeget?mit tehetek?

neva60 # 2012.05.17. 12:12

Tisztelt Szakértő!

Nagyon szépen köszönöm a segítségét!
Még egy dilemmám van, jelenleg van munkahelyem, de most táppénzes állományban vagyok, ha kiírnak keresőképesnek akkor célszerű-e a munkáltatótól megkérni a fizetés nélküli szabadságot hozzátartozó ápolása miatt? Van-e valami előnye? Ha ezt nem kérem, akkor biztos megszüntetik a munkaviszonyomat, mivel nem tudom a munkámat elvégezni. Ápolási díjat szeretnék igényelni, és addig a munkahelyen fiz.nélk.szbadságon lenni.
Mit ajánl? melyik a jobb megoldás? fiz.nélk.szabi+ápolási díj, vagy felmondás és ápolási díj?

Előre is köszönöm a válaszát!

bkarola # 2012.05.30. 08:30

Tisztelt Szakértő!

Mozgáskorlátozott nagybátyámat (édesanyám testvére) én ápolom 15 éve, de ápolási díjat nem tudok utána igényelni, mert csak unoka húga vagyok. Esetleg lenne valami kiskapu megoldás, hogy valami formán ne kelljen hozzá ápolót felvenni és neki fizetni. Segítségét előre is köszönöm.
Üdvözlettel.

Etel57 # 2012.08.25. 10:09

Kedves Szakértő:Szeretnék tanácsot kérni:Én rokkant nyugdijas voltam várom a soros vizsgálattot.ha elveszik tőlem kérhetek e ápolási dijat,? anyukámat gondozom 4 éve 79 éves tiszteletel etel 57.

C a s a b l a n c a # 2012.08.28. 11:53

A rokkantsági nyugdíjat/járadékot és az ápolási díjat nem ugyanaz a szerv folyósítja és nem is ugyanolyan szempontok alapján folyósítják.

Az ápolási díj helyi, önkormányzati ügy, ezért ott érdeklődhetel, hogy milyen jövedelmi, szociális viszonyok alapján jogosult valaki az ápolási díjra.

lakmár # 2013.02.05. 12:10

Tisztelt Szakértő! Férjem tavaly szeptemberben agyvérzést kapott. Tíz nap után kiadták a kórházból, szinte magatehetetlenül. Etetni, fürdetni, pelenkázni kellett, semmire nem volt képes. Állapota azóta szerencsére sokat javult, azonban önellátásra most is csak segítséggel képes. A legfontosabb dolgokat egyedül nem tudja megcsinálni, a lakásból kimenni nem tud, öngondoskodásra képtelen. Ő rehabilitációs járadékon van, én III. csoportos rokkant vagyok a régi törvények szerint. Komplex felülvizsgálaton még nem voltunk. Kettőnk jövedelme a januári emelés után 90000 ft. Ápolási díjat igényeltem utána, de a háziorvos szakvéleménye alapján elutasították, mivel a tartósan beteget jelölte be az űrlapon, arra nem jár. Múlt héten voltunk kontroll vizsgálaton, eredmény: Jelentős bal oldali FV túlsúlyú residualis hemiparesis miatt állandó segítségre, önellátásában is segítségre szorul. Bal FV gyengesége miatt evés, fürdés, öltözködés is nehézkes. Kifejezett intentios tremor mind a felső, mind az alsó végtagban bal oldalon. Súlyos dysdiadochokinesis bal oldalon. A doktornő szerint ez már sajnos jobb aligha lesz. A kérdésem az lenne, ez alapján mozgásszervi fogyatékosnak számít-e a férjem, és ha igen, a háziorvos miért nem hajlandó bejelölni? Az interneten azt olvastam, hogy aki önellátásra csak segítséggel képes, az mozgásszervi fogyatékos, emelt összegű ápolási díj jár utána. A kórházban javasolták, hogy igényeljünk fogyatékossági támogatást is, de ezek után nem sok értelmét látom. Szeretném beadni az állapotrosszabbodását is, de a háziorvos azt írta a négy oldalas beutalóra, hogy a beteg jól kooperál, vizsgálatokra bejár. Ez teljesen nonszensz, hiszen ki sem tud menni a lakásból, ő szeptember óta egyszer látta, amikor kihívtam a lakásra, hogy vizsgálja meg, persze nem ingyen. Fel is merült bennem a kérdés nem köteleses-e a háziorvos a fekvő betegeit időnként meglátogatni? Kérem segítsenek, mert már belefáradtam az egészbe, én is beteg vagyok, elég a férjem ápolása, a háztartás, állandó készenlét, nincs erőm még a bürokráciával is harcolni.

kovacsilona # 2013.05.21. 12:57

Tisztelt Szakértő!
19 éves értelmi fogyatékos fiammal a gyes megszűnte óta folyamatosan ápolási díjon vagyok. Kb egy éve el kezdtem hímzéssel díszített kis ajándéktárgyak tervezését és készítését. Ezeket kézműves vásárokon, piacon és interneten szeretném eladni. Ma voltam NAV-nál adószám kiváltása ügyében. Folyamatban van az elbírálása, de tudatlanként kerültem oda, mert azt hittem, hogy az ápolási díjam munkaviszonynak számít. Ezzel szemben nem az és ezért az ügyintéző a főállásban végzett tevékenységet jelöltette be velem.
Szeretném kérdezni, egyáltalán lehet ezt csinálnom az ápolási díj mellett? Ha kapok ún. 7-es adószámot,de főállásban végzett tevékenységre, akkor ez 4 órát meg nem haladó illetve otthon végzett tevékenységnek számít,amit végezhetek az ápolási díj mellett?
Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel
Kovács Ilona

monalisa1 # 2013.05.22. 20:42

Az ápolási díj valóban nem munkaviszony, tehát nem jár szabadság vagy táppénz - mert a helyettes ápolót az állam nem biztosítja, azonban a majdani nyugdíj éveihez szolgálati időnek számít.
TB jogosultság van hozzá.

Az ápolási díj mellett lehet keresőfoglalkozást végezni - ha összeegyeztethető az ápolással -, legfeljebb napi 7 órában és a minimálbérig bezáróan.

sztika # 2013.06.10. 18:19

Tisztelt Szakértő!
Tartósan beteg gyermekeimmel voltam ápolási díjon. Márciusban a járási hívatal felülvizsgálatot kért. Ez meg is történt és kaptam egy határozatot, mely szerint 2013 április 01. től ismét jogosnak találták és megitélték.Arról is kaptam határozatot, hogy az előzőt (amit az Önkormányzat fizetett) megszüntették és március 31. ig ki is fizették (ez a kifizetés április 05. én történt)
Majd egy hónap múlva ismét kaptam egy levelet melyben közölték, hogy a megítélt ápolási díj határozata jogerőre emelkedett május 01. el (ezt nem értem )
Sajnos azóta sem kaptam egy fillért sem (se az áprilisi hónapra , se a májusi hónapra)
Szeretném megtudni miért és kihez fordulhatok jogorvoslatért!
Valamint szeretném tudni, hogy ez idő alatt nem voltam biztosítva?? Ezt a Tb. kinek kell kifizetni? Mit ér akkor egy határozat amelyben jogosnak tartják az ápolási díj folyósítását, de még sem kapok??
Nagyon szépen kérem mielőbbi válaszát, mert ebből és a családi pótlékból kell gondoskodnom beteg gyerekeimről és ez a kevés kis pénz is 2 heti élelmet jelent nekik!
Köszönöm: sztika

tinka13 # 2013.06.26. 16:34

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Anyukám több mint 7 évig volt ápolásin apukámmal, mígnem idén nyugdíjas lett és nem kapja már az ápolási díjat.
Érdeklődnék, ha apukám továbbra is gondozásra szorul van-e mód rá nyugdíj mellet igényelni az ápolási díjat?

Válaszát előre is köszönöm!

lastia # 2013.07.08. 19:41

T Cím!
Segítséget szeretnék,édesanyám ápolásra szorul. Testvérem élettársa 3 éve ápolja ,ami után ápolási díjat kapott.Most felülvizsgálták,és nem ápolhatja mivel nem rokon,(házastárs gyermek menny stb) Így július 31.vel megszüntetik.olvastam ,hogy létezik bejegyzett élettárs,de az önkormányzatnál azt mondták az nem felel meg ahhoz hogy kapja az ápolási díjat. Kérem a segítségét hol tudnánk utána járni a dolognak.Vagy mi az eljárás ijenkor?Köszönöm a válaszát előre is.


H A né

monalisa1 # 2013.07.10. 21:04

Írja be a Google keresőbe az ápolási dijra jogosult kifejezést, jónéhány találat jelenik majd meg. Mindjárt elég is az első két találat mert felsorolják, hogy történetesen a bejegyzett élettárs is jogosult az ápolási díj munkavégzésre.
Polgári Törvénykönyv = Ptk. 685. § b) pont.

A jegyzőnél lehet eljárni a "bejegyzett élettárs" kérelem dolgában.

anyamaci22 # 2013.07.11. 06:03

Tisztelt Fórumozók!
Ápolásin vagyok tartósan beteg gyermekemmel.Az orvosi igazolás júl.10-ig érvényes, az emelt összegű családi pótlékot viszont július hónapra teljes egészében megkapom.Meddig érvényes akkor az ápolásim:10-ig,vagy júl végéig?Köszönöm!
Ágnes

monalisa1 # 2013.07.11. 09:54

Egész biztos, hogy a különbözetet nem kell visszafizetni, azt a gyermekre akár egészében már el is költhetted.

A nyugdíjból sem kell visszafizetni a különbözetet ha a jogosult a kézhezvételt követően a t.hó második felében netán meghal.

lastia # 2013.07.12. 16:50

besszerrita,igen ezt írták a határozatban,hogy bejegyzett élettársi kapcsolat csk egyneműekre vonatkozik.
Tehát az öcsémnek fiú párja lenne az ápolhatná az édesanyánkat. Hát ez nevetséges milyen törvényt hoztak akik ott ülnek és döntenek.Ugyanis 2013.0101-tól van ez a törvény.Ugy látszik a melegek családnak számítanak,a kétneműek nem.


H A né

csutoka # 2013.10.28. 16:32

Sziasztok!
Le írom a mi történetünket és kíváncsian várom a véleményeteket.Nagyon fel vagyok háborodva, de biztos hogy ezt nem fogom hagyni! A lányom lyukas szívvel született, 5 évesen műtötték ami sajnos nem sikerült.Olyan nagy volt a lyuk amit össze varrtak, hogy fentebb jött a szív billentyűje ,ebből kifolyólag szív billentyű elégtelensége lett. Közölték,hogy még 1 műtét lesz, de nem most amíg tudják vagy is a lányom állapotától függ húzzák az időt.Sajnos sokat van rosszul nem bírja a terhelést stb. Volt olyan,hogy 1 hónapban 3 szor kellett mentőt hívni rosszul léte miatt. Most 19 éves állapota, ugyan olyan lyukas a szíve mint volt plusz aorta tágulata van , mű billentyű műtétre várunk.Eddig kaptuk az emelt összegű családi pótlékot.Most volt az érettségi ami sikeres volt, a hiányzásai és rosszullétei ellenére!Egyetemre szerettet volna jelentkezni, de 1 évet halasztunk az állapota miatt.Most jön a hideg zuhany.Mivel már nem tanuló ezért a családi pótlékot megvonták. A szakorvos ki töltötte az igazolást, hogy tartósan beteg.Az állapota ne javult sőt romlott!Közölték velünk,hogy saját jogon lehet igényelni ,ki kellett tölteni 1 nyomtatványt és MIVEL nem tanul nappalin bizottság elé küldik orvosi vizsgálatra!Nem érdekli senkit a szakorvosi vizsgálat! Kérdéseim: Miért kell ilyenek ki tenni ! Ilyen fiatalon nagyon sok szenvedésen ment keresztül.Azoknak az embereknek akik ezt a törvényt be hozták fogalmuk nincs , hogy milyen egy beteg gyereket nevelni, egy beteg gyerek kórházi ágya mellett tehetetlenül ülni!Úgy gondolom aki ezt a törvényt be hozta nincs gyereke! Nem tudom,hogy hol fogom elkezdeni az első lépést, de ezt nem fogom hagyni, hogy a tartósan beteg gyerekekre új törvényeket hoztak! Ápolási díjat is el vették mivel be töltötte a 18.-ik élet évét és nem vagyok rá jogosult.. El kell engedni a kezét amiért 18 éves???Most ujjból be adtam a kérelmemet.Hol vannak a beteg jogok??? Műtétre várunk. Várom válaszotokat!