Ápolási díj


Ildicsi # 2014.05.03. 19:10

Tisztelt szakértő!
Azt szeretném tudni, hogy vállalkozó kaphat ápolási díjat?
Tisztelettel:
V.Ildikó

mamci52 # 2014.05.16. 20:03

Tisztelt Szakértő!
Édesanyám súlyos mozgáskorlátozott, és a látása is teljesen megromlott. Gyógyíthatatlan. Ezért állandó segítségre van szüksége.Kérdésem: kaphatok-e ápolási segélyt, mivel szociális járadékon vagyok, ( 39000 ft ). Számít-e hogy milyen távolságra lakunk egymástól? Mielőbbi válaszát köszönettel várom.
mamci52

ZsuzsaSara # 2014.06.19. 15:16

Tisztelt Szakértő!
Édesanyámmal szeretnék ápolási díjra menni. Kérelmet kitöltöttem. Beadáskor közölték, nem vagyok jogosult, mert munkaviszonyom 2012. december 30. napjával megszűnt.Ápolási díjat igényelni pedig a munkaviszony megszűnésétől számított 3 hónapon belül lehet. Akkor viszont még nem volt ápolásra szükség. Szeretném tudni, melyik törvény vonatkozik a problémámra. A kérelem mellé adott tájékoztatóban ilyesmiről szó sincs, szóban pedig nem tájékoztattak. Esetleg méltányosságból kérhetem az ellátás megállapítását? Válaszukat köszönöm.


Ápolási díjra mennék Édesanyámmal. Kérelmet kiköltöttem, de elutasítottak, mert munkaviszonyom 2012. december 30-án sz?nt meg. Nem találom az erre

brummika # 2014.08.06. 16:23

Tisztelt Szakértő!

2014. március 17. napjától kiemelt ápolási díjat kapok nagymamám után. Idén júnuisban diplomáztam, szeptemberi kezdéssel munkaajánlatot kaptam, 4 órás munkaviszonyban.
Érdeklődnék, hogy 4 órában folytathatok munkát vagy a kiemelt mellett egyáltalán nem végezhetek keresőtevékenységet.

Köszönettel!

Happy day # 2014.08.08. 09:01

Tisztelt Szakértő!
A férjem nagypapája ágyhoz kötött beteg nem tudja ellátni magát.Anyósom ápolásira szeretne eljönni ezáltal feladni a munkahelyét,viszont apósom is otthon van mint nyugdíjas és ő is el tudná látni beteg édesapját.Így is eljöhet anyósom ápolásira vagy ez már neki így nem jár?
Köszönöm.Happy day

Erika71 # 2014.09.08. 12:50

Tiszteletem!
Olyan kérdéssel fordulok önhöz,hogy van egy 18.élet évét betöltött halmozottan sérült fiam.Ápolásira megyek el vele,de az lenne a kérdésem ha én kapom az ápolási díjat akkor ő kaphatja e az emelt összegű családi pótlékot vagy pedig a rokkantsági járadékot.Vagyis az ápolási mellé igénybe lehet e venni még egyet.Vagy ezt vagy azt.
Köszönöm szépen.

Anett1988 # 2014.10.22. 09:22

Tisztelt Szakértő!

Édesanyám tartósan beteg, és tizenhét éve itthon gondozom őt. Az ápolási díjat méltányosságból kapom az önkormányzattól. Érdekelne, van-e lehetőség arra, hogy részemre az ápolási díj folyósítása ne méltányosságból, hanem alanyi jogon járjon? Amennyiben igen, ennek mi a módja? Milyen további lépések szükségesek, és ennek kérvényezéséhez milyen illetékes szervhez forduljak?
Még arra is szeretnék választ kapni, hogy az édesanyám ápolásával eltöltött hosszú évek beleszámítanak nekem a majdani, nyugdíjba vonulásomhoz szükséges évekbe? Több helyről hallottam, hogy az idős beteg személy ápolásával eltöltött időt nem veszik figyelembe, és csupán olyan összegű nyugdíjra leszek jogosult, amely a tényleges, munkával eltöltött idő alapján meghatározható. Ennek mennyi a valóságalapja? Továbbá még azt szeretném megtudni, hogy – amennyiben van lehetőség a méltányossági helyett alanyi jogú ápolási díj igénylésére -, abban az esetben meg kell várnom az esedékes felülvizsgálat időpontját (amely jövő évben aktuális), vagy ez bármikor módosítható?

A válaszát és a segítségét előre is köszönöm!

sztómazsák # 2014.10.25. 07:18

Jó napot kívánok ! 76 éves vagyok. A férjem 87 és 3 éve fekvő beteg. Vastagbél műtétje volt és sztómazsákot kell hordania, amit nekem kell üríteni. De már nagyon belefáradtam ebbe a 3 évi ápolásba. Lányom -aki a férjemnek nevelt lánya-/nem velünk lakik , 3 km-rel odébb/ és 4 órás ideiglenes szerződéses munkaviszonya van segítene a gondozásba. Kérdésem : Kaphat e ápolási díjat ? Köszönöm a válaszát.

mrjudit # 2014.10.29. 11:34

Tisztelt Szakértő!

Nyugdíjas vagyok és két magatehetetlen embert ápolok. 93 éves Édesanyámat aki teljesen ágyhoz kötött,pelenkázni kell,valamint az Öcsémet,aki súlyos mozgáskorlátozott,valamint a glaukómája miatt félszemére megvakult és a másik szemével is csökkent látó.

Kérdésem, hogy jár-e a nyugdíjam mellett valamilyen ápolásdíj, ha igen hol és hogyan kell intézni.

Köszönettel
Makai Ferencné

Lucika68 # 2014.11.11. 08:08

Érdeklődnék, hogy 50 éves Down-szindrómás testvéremet gondozom, de nem vagyunk ugyanarra a lakcímre bejelentkezve, néhány házra lakunk egymástól. Ebben az esetben jár-e az ápolási díj? Köszönöm válaszát

ouzo85 # 2014.11.19. 07:57

Tisztelt Szakértő!A nagymamám többdaganatos beteg volt,akit én gondoztam.2014.nov.20.-án ápolási díjat igényeltem.A háziorvos javaslatára fokozott ápolási igényt adtam be.Csatoltam a háziorvos igazolást és szakvéleményt.az illetékes hivatal szakértőt rendelt ki,a nagymamám megvizsgálásra.De sajnos a szakértő megérkezése előtt pár nappal a nagymamám meghalt.Elvileg az ápolásí díj az igény napjától járna,a nagymamám halálát követő két hónapig.A hivatal elutasított,mivel nem ért ide az orvosszakértő a nagymamám megvizsgálására,mert időközben elhunyt.A kérdésem az lenne,hogy tudok e ez ellen valamit tenni?Köszönöm.Szép napot

JaniHajni21 # 2014.11.25. 15:52

Tisztelt Szakértő!
A következőben kérném a segítségét: 89 éves Nagypapám után szeretnék Fokozott Ápolási Díjat igényelni! Ugyan már évek óta itthon vagyok vele, amióta 5 éve trombózisa volt, és eddig is kellett Neki kisebb nagyobb segítség, de az elmúlt kb. 1 évben az állapota rohamosan romlik! Ágyból és székből felállni már nem tud segítség nélkül, öltözködni is csak segítséggel, egy párszor már el is esett a lakásban illetve az udvaron, stb. Ez ugye nem tekinthető tartós betegségnek, inkább súlyosan fogyatékos / mozgássérült (mozgásában korlátozott)! És a kérdés: a háziorvosi igazolás kiállításánál milyen szakvéleményt tudnának figyelembe venni, vagyis milyen szakrendelőhöz kellene menni, ami alapján ki tudná tölteni a háziorvos az igazolást?
Köszönöm

sallaszi # 2014.12.10. 10:07

Tisztelt Szakértő!

Ápolási díjat kapok nagyanyám gondozásáért. Szeretnék mellette dolgozni. Egyelőre csak olyan munkát találtam, ahol vállalkozói jogviszonyban tudnának foglalkoztatni. Az ápolási díj főállásnak számít? Lehetek mellette mellékállású vállalkozó? Vagy főállású vállalkozónak kell lennem? Ez esetben továbbra is jogosult vagyok az ápolási díjra? (ingatlanértékesítési munka, tehát részben itthonról végezhető, ill. a napi munkavégzés beleférne a 4 órába).

Válaszát köszönöm!
Tisztelettel: Sallai Szilvia

sunup # 2014.12.15. 12:47

TiszteltSzakértő!
14 éves fiam után ápolási díjat kapok,szeretnék mellette dolgozni.Házakhoz kijárni takarítani és egyéb fodrász ill. pedikűrös szolg. nyújtani.Kérdésem vállalkozhatok-e,hogyan tudok úgy munkát végezni,hogy hivatalos legyen,min.fizetési kötelezettséggel stb.Válaszát előre is köszönöm.

gerbera317 # 2014.12.20. 16:13

1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

42. § (1) Nem jogosult ápolási díjra a hozzátartozó, ha
a) az ápolt személy két hónapot meghaladóan fekvőbeteg-gyógyintézeti, valamint nappali ellátást nyújtó vagy bentlakásos szociális intézményi ellátásban, illetőleg óvodai, gyermekvédelmi szakellátást nyújtó bentlakásos intézményi elhelyezésben részesül, vagy közoktatási intézmény tanulója, illetőleg felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója kivéve, ha
aa) a közoktatási intézményben eltöltött idő a kötelező tanórai foglalkozások időtartamát nem haladja meg, vagy
ab) az óvoda, a nappali ellátást nyújtó szociális intézmény igénybevételének, illetőleg a felsőoktatási intézmény látogatási kötelezettségének időtartama átlagosan a napi 5 órát nem haladja meg, vagy
ac) az óvoda, a közoktatási, illetőleg a felsőoktatási intézmény látogatása, vagy a nappali ellátást nyújtó szociális intézmény igénybevétele csak az ápolást végző személy rendszeres közreműködésével valósítható meg,
b) rendszeres pénzellátásban - ide nem értve az e) pont szerinti ellátást - részesül, és annak összege meghaladja az ápolási díj összegét, ide nem értve a (4) bekezdés szerinti esetet, valamint azt a táppénzt, amelyet az ápolási díj folyósításának időtartama alatt végzett keresőtevékenységéből adódó biztosítási jogviszony alapján - keresőképtelenné válása esetén - folyósítanak,
c) szakiskola, középiskola, illetve felsőoktatási intézmény nappali tagozatos tanulója, hallgatója,
d) keresőtevékenységet folytat és munkaideje - az otthon történő munkavégzés kivételével - a napi 4 órát meghaladja.

Ez alapján még akár vállalkozhatsz is, de max. napi 4 órában.

Best day # 2014.12.29. 18:55

Tisztelt Szakértő!
Férjem 2009-ben hirtelen súlyos agyvérzést kapott, melynek következtében lebénult 53 évesen. Súlyos mozgáskorlátozott lett II. fokú rokkantságot állapítottak meg, azóta mindenben segítségre szorul, a lakást egyedül elhagyni nem tudja, fél keze lebénult, járása bizonytalan. Én ekkor még dolgoztam, így ápoló segítségét kellett igénybe venni. Két év múlva 40 év munkaviszony után eljöttem nyugdíjba, így továbbiakban az ápolását én végzem. Időközben sajnos az én egészségi állapotom is megromlott, folyamatos orvosi ellenőrzés alatt állok, az utóbbi időben többször mentő vitt el,kórházba nem tudok befeküdni, mivel nincs kire hagyjam a férjem, egyedül nem maradhat.Sokszor külső segítséget kell igénybe vennem, melyért fizetnem kell, mivel a fizikai megterhelést én sem bírom. Az lenne a kérdésem, hogy van-e lehetőség arra, hogy méltányossági alapon ápolási díjat igényeljek, illetve állapítsanak meg. Tudomásom szerint a Járási Hivatal külön elbírálás alapján dönthet ez ügyben. Kérem szíves tájékoztatását, hogy hová fordulhatok.

Válaszát előre is köszönöm!

TYFUN # 2015.02.11. 11:26

Tisztelt szakértő!
Arra lennék kíváncsi hogy a nagyobbik gyerekem aki 4 éves mult 2015 januárjában és tartós beteg ATÓPIAS DERMATITIS-ben szenved
diagnózisa: L2090 és L2094 között mozog,napi többszöri testápolós krémezést igényel ebből kifolyólag oviba egyátalán nem jár mivel a krémezés nem megoldott ott.
Utána igénybe vehető volna GYES de NEM járhat MIVEL van 1 kissebb testvére aki 2013 januárjában született és utána kapom a GYEST.

A kérdésem a következő:
A nagyobbik beteg gyerekem után igénybevehető az ÁPOLÁSI DÍJ???

Válaszát előre is köszönöm...

Nmatse # 2015.04.13. 11:57

Tisztelt Szakértő!

Van egy születésétől súlyosan sérült gyerekem, aki után ápolási díjat kapod. E mellett a gyerekem iskolájában heti 20 órás munkaviszonyom van, mint pszichológus.
Ezek mellett szeretnék egy az otthonomban végezhető gyógypedagógiai "magán"órákat adni, amiről szeretnék számlát adni.
Megtehetem ezt? Alapíthatok erre egy bt vagy egyéni vállalkozást, hogy számlaképes lehessek?
Milyen feltételekkel tehetem ezt meg? Mit kell az alapításnál mindenképpen rögzíteni?

Válaszát előre is köszönöm

Sápadtarcú # 2015.06.25. 18:51

Üdvözlök Mindenkit!

Jogi tanácsot szeretnék kérni.:
Szlovák állampolgárok vagyunk és a párom után kapok ápolási díjat Szlovákiából, amit kint kell felvennünk(ez nem is nagy gond), viszont én rendelkezem Budapesti lakcímmel.

A kérdésem az, hogy származhat-e valamilyen jogi és/vagy anyagi hátrányom ebből utólag? Magyarán jogszerűen vesszük-e fel életvitelszerű budapesti tartózkodás esetén Szlovákiában a párom után járó ápolási díjat?

Köszönöm előre is:
Tamás

marciju # 2015.07.09. 14:54

Üdvözlet!

Azt szeretném megtudni, hogy kiemelt ápolási dij mellett/53 ezer bruttó / 4 órás közmunkát vállalhatók-e.Köszönettel.

méhecske60 # 2015.08.18. 12:55

Ápolási díjat igényelhetek-e? Akit ápolok az a nagynéném élettársa?

Alberlo22 # 2015.09.17. 18:42

Tisztelt Ügyvéd!

Van egy halmozottan sérült, 24 éves testvérem, aki után édesanyám rendszeresen kapott ápolási díjat. Édesanyám áprilisban elhunyt, így édesapám lett a gondnoka. Mivel az ápolási díj édesanyám nevére jött, így át kell íratni édesapám nevére, ami egy hosszabb folyamat. E közben postán továbbra is kiküldték az értesítőt, hogy lehet menni az ápolási díjért. Édesapám átvette, a probléma az, hogy lehet, jogtalanul. Az önkormányzatnál azt mondták, ez csak egy átíratás, jár neki. A testvérem szociális gondozója azonban tájékoztatott, hogy nem lehet tovább igényelni az ápolási díjat, hiszen édesapánk öregségi nyugdíjas, és nem jár neki.

A kérdésem egyrészt az, hogy valóban jogtalanul vette-e fel édesapám a pénzt, másrészt pedig, hogy ha igen, akkor kötelezhetik-e arra, hogy visszafizesse?

Előre is köszönöm a válaszát és a segítségét!

Üdvözlettel,

Karácsony Nikolett

Zsóka67 # 2015.12.20. 17:56

Az lenne a kérdésem,hogy súlyosan fogyatékos személy ápolása mellett vállalható e 4 órás munkaviszony?

Szilvia1977 # 2016.01.06. 12:55

Üdvözlöm!
Sajnálatos esemény történt 2015.dec.18-án meghalt az édesapám akit ápoltam.
A Járási hivatal elküldte a határozatot mert kiemelt ápolásit kaptam és azt megszüntették..A határozatban melyet olvastam, sajnos az én nevem került feltüntetve mint aki elhunyt.
Sajnálatosan az édesapám halála után még evvel szembesültem.
A hivatal ellen lehet e valamilyen jogi úton fellépni?

Köszönettel
Szilvia

van kiút? # 2016.07.01. 15:01

Kedves Szakértő!

Létezik az, hogy valakit, aki ápolásin van KÖTELEZNEK közmunkára 4 órában? Állítólag elveszti az ápolásit ha nem vállalja el. Lehetséges ez?