Feleségnek tartózhodási eng. M.o. - on?


szanyiberenc # 2021.10.29. 10:22

Kedves idegrenrendészet-guruk! Ideiglenes letelepedési engedélye lejárt egy fehérorosz személynek. Még tavaly ősszel benyújtotta a lejárat után a nemzeti letelepedési engedély iránti kérelmet. Valami jóakaró bejelentést tett, mert a magyar nyelvtudását kissé eltúlózva adta meg a kérelmen a fehérorosz hölgy. Valamint beírta azt is, hogy HIV, hepatitis, stb. betegségekben szenved és nem kap kezelést sem - az eljársó ügyvéd azt tanácsolta, így könnyebben kap nemzeti letelepedési engedélyt.

Azóta sem kapta meg... Mi a teendő ilyenkor, mennyire legális az itt tartózkodása, milyen időintervallumra hagyhatja el az országot, hogy esélye maradjon az engedélyre?

nyusz66 # 2012.11.16. 11:20

Bocs: japántolmács

Lehet, hogy a megnevezések hibádzanak, de a lényeg, hogy zaklatják őket a már leírtmódon...
(Most találtam valami Expatcenter nevű céget, remélem azok el tudják nekik intézni a dolgot, mert a srác nem igazán praktikus beállítottságú, bárhol könnyen lepöccintik és megvezetik, ha packázni támad kedve a hivatalnak. De a bugyi-fotózás és a főbérlő telefonos felhívása is valóban metrörténtek...)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.16. 10:16

Nem magyar a férj se. Már ha valóban "japán tolmács" és nem "japántolmács".

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.16. 10:15
  • és Állampolgársági ... De igazad van. Bocs.
pazs # 2012.11.16. 10:09

KBS: már hogyne lenne.

nyusz66: itt valami nem kerek, magyar állampolgár házastársa különösebb cécó nélkül jogosult tartózkodásra. A bevándorlási hivatal egyébként nem hívogatja a lakástulajdonost és rajtaütésszerű látogatásokat sem tesz. A tartózkodási engedély megadásához meg be kell adni a kérelmet.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.16. 09:58

Az USÁ-ról beszélsz? Mert nálunk nincs bevándorlási hivatal.

nyusz66 # 2012.11.16. 08:42

Kedves Jogtudósok!

Egy barátom kb. fél éve vett feleségül egy japán hölgyet (a férj japán tolmács). Mindketten Magyarországon élnek, több, mint 1 éve együtt vannak.
Azt szeretném kérdezni, hogy mi a hivatalos útja annak, hogy a bevándolási hivatal

  • abbahagyja a zaklatásukat (többször kimentek már hozzájuk, kinyittatták a szekrényeket, lefényképezték a hölgy alsóneműit a szekrényben, most pedig a háztulajdonost hívogatják telefonon, akitől a lakást bérlik, és kérdezősködnek utánuk rendszeresen)?
  • megadják a hölgynek a tartózkodási engedélyt, (a korábbi hamarosan lejár)?

Barátom már teljesen kivan az idegességtől, és azt fontolgatja, hogy kiköltöznek a feleségével Japánba, ha minden kötél szakad.

Én viszont nem akarom elhinni, hogy ezt ma Magyarországon így megtehetik valakivel, és nincs rá mód, hogy valahogy tehessenek ezellen.

Köszönöm előre is a segítséget!