Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


külterület - zártkert

nanemaaa # e-mail 2020.05.25. 11:31

Kérdés: Mit mondott erre a tervezőasszony? Mert ha tényleg tervező, akkor ő tudja.
Az építményen bármilyen irányú térfogat bővítést eredményező építési tevékenység építési engedélyhez kötött. A nem engedélyhez kötött építési munkákat is egyébként csak a helyi és az országos előírások birtokában lenne szabad végezni.
Mi lesz, ha arra jár a hatóság? Megnyugtatlak, nem fognak megbüntetni, bontatni fognak. Kérdés, hogy milyen mértékű lesz az a bontatás? Büntetés legfeljebb akkor jön, ha határidőre nem bontatsz. De azt már nem a hatóság fogja kiszabni, hanem a NAV.

tervezőasszony # e-mail 2020.05.25. 09:49

Tisztelt Jogi Fórum !

Építési engedély alapján épült a Balatonnál a nyaralónk ami 2007 -ben végleges fennmaradási és egyben használatbavételi engedéllyel is rendelkezik.

A telekre pontosan akkora építmény került anno ami a 2 % beépíthetésbe belefér. Beleértve a felső szintet is.

Viszont az építmény a 2 gyermek mellet kicsinek bizonyult. Szeretnénk a tetőteret kicsit megemeli és így 1 szobát még kialakítani. És a hátsó mezőgazdasági épületet / ami régen présház volt szobává alakítani / Ami felújítást szeretnénk az a jelenlegi forma megemelésével jár . A telekhez venni sajnos nem tudunk földterületet ,mert körülöttünk már minden telek beépítésre került. Próbáltam a hivatalos utat is , de újabb építési engedély már nem adható ki rá . A kérdésem, ha mégis megemelem a tetőt annyira (max 2,5 m ), hogy egy tetőtéri szobát ki lehessen alakítani és a hátsó présház falát is megemelem 1,5 m rel akkor a későbbiekben ha egyáltalán ezt valamikor ellenőrzi valaki a hegyoldal közepén milyen szankcióra
lehet számítanom. Az rendben van, hogy megbüntetnek . De mekkora lehet a büntetés kb és mit von maga után . Lebontathatják ?? vagy csak bírságot kapok ? Ott a helyen ahol a telkem található igazából mindenki eltért a tervrajztól , mert a telek nagyságához képest nem 2 % ot építettek be és a talajszinttől lévő max 6 méteres magasságot sem igazán tartották be

Nagyon szépen megköszönöm , ha valaki felvilágosít, hogy ilyen esetben mi a történik .

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.23. 15:01

Nem lakóingatlan lesz az, hanem valami "szerszámoskamra", "gazdasági épület", "terménytároló" vagy hasonló. Mivel nem építési telek, az önkormányzat semmiféle infrastruktúrát nem köteles kiépíteni, működtetni.

www.kbs-ugyved.hu

Borsikaborsika # e-mail 2020.05.23. 08:58

Tisztelt Ügyvédek!

Egy kiszemelt ingatlan, a leírás szerint zártkert, művelés alól nincs kivonva. A felépített épületre van fennmaradási engedély. Ezzel már biztonságban van a ház? Lehet-e még ezen kívül, amire oda kell figyelni? Milyen buktatók lehetnek? Mi a zártkertek "jövője"? Látható-e, hogy a szabályozás merre halad? Szigorodik, enyhül?

Előre is köszönöm.

dr_Egyed_Zoltán # e-mail 2020.05.11. 16:43

Hasonló ügyben (öröklés volt és nem ajándékozás) először a Földhivatali Főosztály akadékoskodott (közjegyzői pontatlan adattartalmú megkeresésée) -, utóbb a NAV Illetékosztálya. Mindkettő viszakozott, de résen kell lenni.

drbjozsef jól leírta, a nevelt gyermek külön történet.

dr. Egyed Zoltán
  ügyvéd 
www.facebook.com/dregyedzoltan/
https://dregyed.business.site/

Arykadar #   2020.05.11. 14:01

Tisztelt Dr. B. József!

Nagyon köszönöm a tájékoztatatását! Üdvözlettel.

Arykadar

"Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak." (Oscar Wilde)

drbjozsef #   2020.05.11. 12:58

Arykadar,

Az FFtv. szerint a mostohagyermeknek is ajándékozható a törvény hatálya alá tartozó terület (Fftv. 12.§(2)).

A mostoha gyermeket a törvény nem definiálja, ahogy konkrétan a Ptk. sem, de mindkettő a normál, köznapi értelemben használja a fogalmat : mostohagyermek a házastársad vér szerinti gyermeke. Ez esetben szerintem nem számít, hogy nem nevelt.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Arykadar #   2020.05.11. 12:25

Kedves Ügyvédek! Zártkertet szeretnék ajándékozni (nincs kivonva a földtörvény hatálya alól, úgy tudom, hogy ez esetben csak közeli hozzátartozónak lehet. Most az a kérdés, hogy a mostohalányom (nem nevelt gyerek) közeli hozzátartozónak minősül-e. Köszönöm a választ előre is.

Arykadar

"Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak." (Oscar Wilde)

nanemaaa # e-mail 2020.04.27. 12:27

Fennmaradási engedélyt, vagy hatósági bizonyítványt kérni. Vélhetőleg mindkettőhöz kelleni fog terv. Bírság nem lesz. A lényeg, hogy feleljen meg a rá vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

noj72 # e-mail 2020.04.16. 15:40

Üdvözletem. Örököltem egy zártkerti ingatlant.A tulajdoni lapon az áll,hogy művelési ág alól kivett terület. Az ingatlan sajnos nem szerepel rajta.A területet 25 éve így vettük. Mit kell tennem, merre kell elindulnom, hogy maga az épület nyilvántartásba legyen. Köszönöm.

nanemaaa # e-mail 2019.11.26. 12:06

A zártkert külterület, és ezen belül is mezőgazdasági célú terület. A lakóterület pedig általában belterületen található, de nem kizárólagos ez a követelmény. Valószínűleg a telked külterületi zártkerti ingatlan, melyet az önkormányzat a helyi építési szabályzatában átminősített beépítésre szánt területté, de a tényleges belterületbe vonást nem kezdeményezte, és nem is fizette meg annak művelésből történő kivonásának költségeit. Így mindkét félnek igaza van, egyrészt külterület, ahol építeni csak a művelésből történő kivonást követően lehetséges, másrészt beépítésre szánt terület, amelyen, ha az előírt közművesítettség is megvalósult, akkor lehet akár lakóépületet is építeni.
Azért látsz más képet a térképeken, mert a digitális térképeknek több rétege (fóliája) van, és kiadni csak azt a réteget adták ki neked, amin a jogtiszta épületek vannak feltüntetve. A másik, amit láttál, azon be lett kapcsolva a légifotók által feltárt épületek is.

Sentinel01 # e-mail 2019.11.15. 21:46

Még egy dolgot elfelejtettem.
A földhivatali térképen amit az ügyfélkapun le tudok kérni azon nincs felrajzolva a telken lévő épület, viszont a főépítész térképén ott van, saját szememmel láttam.
Kérdeztem tőle, hogy miért van ez a diferencia. Azt mondta, hogy nem lehet diferencia, ő is ugyan azt a térképet használja. És mégis, ha én kérem le akkor nincs ott, ha ő a spec programjával akkor ott van. Ez miért van?

Sentinel01 # e-mail 2019.11.15. 21:37

Tisztelt szakértők!

Valaki el tudja magyarázni a zártkert jelenleg aktuális jogi helyzetét?
A településnek ahol a nyaralónk van egy jó nagy részén a telkek zártkertnek vannak minősítve, a mienk is. A település szerkezeti térképén ez az egész zártkerti terület belterületnek van jelölve LKE besorolással, ezen térkép szerint pont ugyan olyan terület mint a település többi része. A HÉSZ-be és egyéb dokumentumban, határozatban sem említik a zártkert kifejezést sehol. Csak belterületet és külterületet írnak, és ha a mi részünk van szóban valamiért akkor belterületként említi. Tulajdonképen a zártkert szó kizárólag csak a tulajdoni lapon szerepel. A szomszédok összevissza beszélnek, van aki azt mondja belterület, van aki azt, hogy külterület, van aki meg azt, hogy egyik sem hanem zártkerti terület. Azt olvastam pár helyen, hogy zártkert hivatalosan már nem is létezik, csak belterület van meg külterület.
Az önkormányzat rendesen teszi a dolgát, szemetet szállít, utat épít és minden olyat amit a település többi részén is.
A legtöbb szomszéd telek szintén zártkert de van pár ami üdülőnek van bejegyezve. Illetve tudok egy olyanról ami kivett udvar és lakóháznak van miközben körülötte az összes többi zártkert.
Mondanom sem kell, hogy ha végigmegyünk a területen akkor teljesen beépült falu jellege van, 1-2 telek áll csak üresen.
Vitában állok a szomszéddal, azt állítja, hogy ez márpedig nem belterület.
A főépítész azt mondta belterület, a zártkert megnevezés csak ott maradt a tulajdoni lapokon de nem az.
A földhivatalnál azt mondták, hogy zártkert, nem véletlen van odaírva, ha át akarom minősíttetni keressem fel az illetékes jegyzőt.
Köszi a véleményeket!

Eternalsailor # e-mail 2019.06.25. 04:38

Tisztelt Hozzáértők!

A következő informaciót találtam egy dokumentumban:

1 Külterületen az állandó jellegű lakó- vagy üdülőépülettel beépített földrészletet, ha
területe nem éri el a 800 m2-t, művelés aló kivett területként tartjuk nyilván.

3 (ha ugyan ezen elhelyezkedésű telek mérete meghaladja a 800 nmt, es a rajta álló épület területe a 36 nm-t, a tulajdonos kérheti az épület és a hozzá tartozó udvar művelés alól kivett
területté nyilvánítását."

Tehát az első pont a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha én kinéztem magamnak pl 734 nm-es, külterületen lévő, a tullapon zártkerti besorolású telket egy lakható nyaralóval rajta, akkor az automatikusan kivontnak számít és nem terheli a hosszadalmas kifüggesztési procedúra? Szabadon megvásárolhatom?

A második pontnál pedig mi a menete a lakóingatlan területének művelési ág alóli kivonásának? Meddig tart? Mibe kerül?

Előre is köszönök minden releváns és aktualis jogi szabályt eme témában.

nonolet # e-mail 2019.01.13. 00:04

De csak a keresőben... a tulajdoni lapon már nem.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.01.12. 08:57

De, az ingatlan-nyilvántartásban igen. Próbáld csak ki: https://gate.gov.hu/…ap/ApServlet?…

www.kbs-ugyved.hu

nonolet # e-mail 2019.01.12. 01:02

"Vagy zárt kert vagy külterület."

???

Külterület lesz az, zártkert már nem létezik.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.01.11. 11:23

Úgy. :) Köszönöm!

www.kbs-ugyved.hu

nanemaaa # e-mail 2019.01.11. 09:58

Pontosabban építési telek beépítésre szánt területen van. A mezőgazdasági terület beépítésre nem szánt terület.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.01.09. 17:54

Vagy zárt kert vagy külterület. Egyszerre nem lehet.
Bár nagyjából mindegy, mert építési telek csak belterületen van.

www.kbs-ugyved.hu

gyendre # e-mail 2019.01.09. 15:36

Van egy müvelésböl kivont zártkertem 1/1 tulajdoni hányadú.3% bépíthetöséggel.külterület.A telekalakítási szabálynál kisebb területü.
Telekké alakíthatò?nyaraló telekké pl,hogy a beépíthetöség elérje a 10% -ot?
Egy helyrajzi szàmon nyilvántartott földterület.-telek definiciònak mintha megfelelne.
Köszönöm a választ!

Bori Bori # e-mail 2018.11.30. 09:05

Ha például a bizottság nem engedi az adásvételt (ettől félek a legkevésbé), kérhet a vevő kártérítést az értéknövelő beruházásokért? Nem engedtem meg, hogy építkezzen.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2018.11.30. 08:55

Semmi különös - és nem léphet vissza.

www.kbs-ugyved.hu

Bori Bori # e-mail 2018.11.30. 08:48

Négy eladó van.

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt

Bori Bori # e-mail 2018.11.30. 08:32

Szeretnék kérdezni.
Földtörvény hatálya alá tartozó zártkert adásvétele van folyamatban, az engedélyezési eljárásnál tartunk, a telken megkezdett építkezés. Foglalót fizetett a vevő.
Most tudtuk meg, hogy a vevő elkezdett építkezni a telken, háztetőt rakott a házra, betonozgatott, használta a vizet. Valamelyik hülye eladó kulcsot adott neki fűnyírásra, állagmegóvásra. Birtokbaadási jkv. nem készült.
Mi történik, ha az egyik eladó meghal, vagy valamelyik eladó visszalép?

Bori Bori
laikus olvasgató, józan paraszt