ügyfél nyilatkozattételi joga


lewho # 2006.02.01. 08:54

tulajdonképpen mit jelent az ügyfél nyilatkozattételi joga?

robogi # 2006.01.31. 17:16

Hello!

  1. ez ügytől függ
  2. szerintem általában a hatóság a maga vagy még inkább a felettes szerve (ha van neki) jogértelmezését fogadja el. Persze ez is sokban függ az ügytől és attól, hogy mennyire konkrét az a jogszabályhely, amit az ügyfél másképp értelmez...
  3. az ügyben hozott döntést meg lehet fellebbezni
  4. adott ügyben vagy "csak úgy" nyilatkozgat az ügyfél? (akkor meg minek?) Adott ügyben sztem a határozathozatalig tett nyilatkozatokat fegyelembe kell vennie, ha nem, fellebbezni lehet. Határozathozatal után szintén, ha még van nyilatkoznivaló. Vagy új eljárást lehet indítani.
  5. nem
  6. ha kér valamilyen eljárást lefolytatni, azzal foglalkozni kell. De ha változatlan a tényállás, változatlan jogi szabályozás mellett ugyanazt kéri és már korábban döntés született, illetve nincs helye újrafelvételnek vagy méltányossági eljárásnak, akkor érdemi vizsgálat nélkül elutasíthatja. Vannak egyéb esetek is, amikor érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani a kérelmet (ld Ket)

A Ket szellemisége szerint "az ügyfél mindenek előtt". De azért nem hiszem, hogy ezzel az ügyfeleknek visza kellene élni.

lewho # 2006.01.31. 14:58

Sziasztok!

A következő a kérdésem:

Amennyiben az ügyfél él az Áe.-ben vagy a Ket.-ben biztosított nyilatkozattételi jogával,(1)az eljáró hatóságnak hogy s mint kell ezekre a nyilatkozatokra reagálni? Nyilván nagyban függ a nyilatkozat tartalmától, például (2)ha az ügyfél jogértelmezése eltér a hatóságétól, és ezért kifejti álláspontját. (3)Mi van akkor, ha nem veszi a szerv ezeket a nyilatkozatokat figyelembe, nem válaszol?(abszolulte nem) (4)mi van ha "megunja" az ügyfél állandó nyilatkozatait, azért nem válaszol/nem veszi figyelembe?
(5) Helyes-e, ha a szerv álláspontja az, hogy az ügyfél nyilatkozattételi joga nem sérül, mivel engedik nyilatkozni amennyit csak jólesik, de nem törődnek vele? (6) Az elvetemült ügyfelek esetén van-e vmi határ, pl.100ezer levél:) ami után mondhatja a szerv, hogy köszi, nem válaszolok többre?

kíváncsian várom a véleményeket...