Belvíz kérdések


magus # 2006.04.24. 07:52

A szó elszáll...
A szóbeli kérelmedről vettek fel jegyzőkönyvet?
Ha írásban kéred, határozni kell róla és választ is kapsz majd.
Péterapó jól írta - jegyző, közig. hivatal.

péterapó # 2006.03.25. 21:56

Kedves destino49 !

  1. a szomszéddal nem tudsz szót érteni?

....ha semmiképpen...
A Ptk részletesen szabályozza a birtokvédelmet.

  1. ... Ha a birtokost birtokától jogalap nélkül megfosztják, vagy birtoklásában zavarják birtokvédelem illeti meg.

    A birtokost a birtokvédelem mindenkivel szemben megilleti..,

    A birtokos jogcíme szerint részesül birtokvédelemben azzal szemben is, akitől a birtokát származtatja, illetőleg akinek a birtokát időlegesen átengedte...

A birtokos a birtoka ellen irányuló támadást - a birtok megvédéséhez szükséges mértékben - önhatalommal is elháríthatja...

Akit birtokától megfosztanak vagy birtoklásában zavarnak, a jegyzőtől egy éven belül kérheti az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését.

A jegyző az eredeti birtokállapotot helyreállítja, és a birtoksértőt e magatartásától eltiltja
Határozatot hozhat továbbá a jegyző a hasznok, károk és költségek kérdésében is.

A jegyző határozata ellen államigazgatási úton jogorvoslatnak helye nincs; a birtoklás kérdésében hozott határozatot három napon belül végre kell hajtani....

A birtokos az eredeti birtokállapot helyreállítását vagy a zavarás megszüntetését egy év eltelte után közvetlenül a bíróságtól kérheti. A birtokos közvetlenül a bírósághoz fordulhat akkor is, ha az ügyben a birtokláshoz való jogosultság is vitás.
Egyszóval a jegyzőhöz kell fordulnod.
Írod, hogy milyen a hivatal hozzáállása ügyedhez.
Mindenféle képpen írásban nyújtsd be birtokvédelmi kérelmedet...másolaton vetesd át, ha nem mozdulnak ekkor sem fordulj panasszal a Közigazgatási Hivatalhoz.

Sok sikert
Üdv


Polgár légy, ne alattvaló!

destino49 # 2006.03.23. 18:20

Ez egy összetett probléma. Részben közigazgatási, részben nem.

A szomszédom kb. 2 hónapja átvezeti a mi kertünkbe a vizet. Azóta hatalmas "tóvá" alakult. Látható nyomai vannak. (Látszik az árok, ahol a víz jön át.) Többször voltunk fent a városházán a mérnöknél, hogy jöjjön le nézze meg és intézkedjen. Egyszer sem jött ki. Hétfőn megint felmentünk sokadik alkalommal, de ezúttal a jegyzőhöz. Neki is elmondtuk az esetet. Erre ő a mérnökhöz - természetesen nem volt bent munkaidőben, mint általában a kollégiáihoz hasonlóan - ment és ott felirattata az adatainkat megint.
A jegyző azt ígérte másnap délután 2-ig kijönnek. Azóta sem jött. A víz lassan elérheti a házunkat is, és sehol sincs senki, aki tudna ez ellen tenni.

Kérdéseim

Mit tudok csinálni a városházán dolgozó mérnök ellene, mert sohasem jön ki?
Kihez forduljak?

Ha a víz továbbra is így jön át, úgy néz ki még a saját szükségleteinkre sem tudjuk azokat a zöldségeket megtermelni ami egy évre elegendő... Ha a víz tartósan fentmarad, sajnos elképzelhető hogy a föld terméketlenné válik, ami eléggé veszetségese lenne, mert mindent zöldséget a boltban kellene megvennem. Ezért a szomszédomat feltudom jelenteni valamiért vagy kötelezhetem kártérítésre?