Gyermekvédelmi kedvezmény határidő - SÜRGÕS

manna # 2006.10.16. 22:19

Kissé későn járok erre felé. Közben a dolgok alakultak.Sajnos minden negativ irányba. A fiam azóta főiskolás. Nappali tagozaton, de sajnos ktg. térítéses. A tanulmányai finanszírozását végül diákhitelből oldottuk meg. Közben sikerült a rendszeres gyermekvédelmi kedvzmény is, megkapta saját jogán. Novemberben tehát jár az az egyszeri 5 ezer ft. Egy havi bérlete meg is lesz belőle...
2 hete adtubk be a fősuli HÖT irodájához szociális támogatásra pályázatot. Hátha..ha csak havi pár ezer ft sikerült volna, abból már meg lett volna + a heti étkezés. Tegnap aztán fel is kerültek a szoc.támot elnyert hallgatók neptun kódjai. Az én gyermekem SAJNOS nem kapta meg.(((
Minden beadott dokumentum, igazolás meg volt, ráadásul azt olvastuk, ha a hallgató rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, az a hátrányos helyzetet igazolja, és az ilyen hallgatót előnyben kell részasíteni az elbírálsnál. Csakhogy mint eddig is, most is a balsors keze ver bennünket. Mivel válaszként azt kaptuk, hogy SAJNA de mivel költségtérítéses és nem állami hallgató, ezért nem kaphatta meg a támogatást. Holott diákhitelből tudta a gyerek befizetni. Nem értem ezt miért nem vették figyelembe?
Segítséget szeretnék kérni, aki tud ebben bármi hasznos, segítő tanácsot adni, kérem írjon nekünk! Nem létezik, hogy nincs megoldás, hogy a tanulását sehogy nem segíti senki és semmilyen törvény, amikor igen csak rá vagyunk SAJNOS szorulva. Hová, kihez lehet ilyenkor valamiféle jogi segítségért fordulni? Én képtelen vagyok egyedül segíteni a tanulását, szerencsétlen mire kap egy diplomát akkorra lesz egy milliós hitele. Akiket pedig az állam finanszíroz, ők bezzeg kapnak mindenféle támogatást. Hol itt az igazság? A nyomorult embernek már tanulni se tenulhasson a gyermeke? Bocsánat a panasz áradatért, kérlek aki tud bármi tanáccsal segíteni, tegye meg. Köszönöm előre is!

csufi99 # 2006.08.22. 22:01

Elnézést, nem nézek be naponta időhiányban, de igyekszem.
Javaslom a fiad önálóan,mint nagykorú kérje a gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot, ahogyan a tanév megkezdődik, az iskola igazolását pótolhatja levélben is.
Így már a második 5000-Ft-os támogatást megkapja, s a határozatot jól őrizze meg, ne adja ki a kezéből, ezzel tud esetleg az iskolában kdvezményeket kérni, erről az iskolában tud tájékozódni.
Javaslom a diákhitel és minden lehetőség tanulmányozását, ezeket az iskolában is meg tudja majd nézni, mert anyagi támogatást nem fogtok kapni, a családi pótlék felsőfokon nem jár, tehát valami más lehetőséget kell keresnetek, hogy tanulhason.
Ez a nagy összegű fent írt 5000,-Ft emlékezetem szerint október vagy november hónap lesz.

A helyzetet segíti, ugyanakkor még nehezíti is, hogy a kérelem benyújtását megelőző három hónap jövedelmét kell számolni, tehát még a nyári jövedelme is beszámít- bízom benne, ettől jogosultak maradtok még..

monalisa1 # 2006.08.22. 17:13

Csupán még annyit, hogy mivel a 18 életévét mér betöltötte, illetve a középiskolai tanulmányait befejezte, és a köztes tanulmányokat is bevégezte, gyakorlatilag "dolgozós" életkorba lépett a fiad. Ha ismét tanulni fog és méghozá nappali tagozaton, akkor az oktatási intézmény majd szeptemberben majd kiadja erről az igazolást, és akkor ismét be lehet adni az önkormányzathoz a kérelmet. (Pénz várhatóan legkorábban októberban majd, szeptemberre visszamenőleg.)

Egyéb segély pl. családtámogatás és/vagy lakásfenntartás stb. íránti kérelem dolgát megtalálod a hívatkozott honlapon.

monalisa1 # 2006.08.22. 16:05

Szia! Okos dolgot laikusként nem tudok írni, de azért talán azt, hogy látogassad meg a http://www.Magyarorszag.hu honlapot és ott keressed a családtámogatás címszót.

Minden jót!

manna # 2006.08.22. 07:06

Nem írtam előbb, de senkiben ne üssön szöget, hogy nagyobbik gyermekem még tanulni akar. Igaz, most töltötte a 21. évet. Mivel késett, így 19 évesen érettségizett és most fejezett be egy felsőfokú végzettséget adó nappali tagozatos iskolát, ami 2 éves volt. (sajnos 2 éve nem sikerült a főiskolai felvételije). Most végre sikerült. És mielőtt bárkiben felmerül a kérdés, miért nem dolgozik , hogy ezzel is segítene? Egész nyáron dolgozik. SEGÉDMUNKÁSKÉNT ! , érettségivel és egy felsőfokú gazdasági informatikus végzettséggel! Mert egyszerűen sehová de sehová nem tudott elhelyezkedni. Csak ilyen helyre, ahová egy 8 ált. végzett is simán elég. Azt már nem is akarom tovább taglalni, hogy milyen életkedvvel és optimizmussal indult Az ÉLETBE a gyermekem. Az én életkedvemről pedig már végképp nem beszélve... (((((((((((
Kérlek, aki TUD AZ ADJON TANÁCSOT, SEGÍTSEN!

manna # 2006.08.22. 06:54

Gyermekvédelmi támogatásra jogosult voltam ez év június 30-ig. Kisebbik gyermekem még általános iskolás, a nagyobbik ez év júniusban fejezte be középiskolai tanulmányait. Határdőre beadtam a gyermekvédelmi kedvezmény megállapításához a kérelmet, illetve, hogy a gyermekvédelmi folytonos legyen és július 1-én fennmaradjon a jogosultág. Sajnos elutasítottak, arra hivatkozva, hogy nagyobbik gyermekem befejezte a tanulmányait (iskolalátogatási igazolása pedig június 30-ig szólt.) Szeptembertől főiskolán fog továbbtanulni nappali tagozaton, de a beiratkozás csak ezután lesz sajnos (aug. végén, szept. elején), addig tehát iskolalátogatási igazolást sem tud kérni.
Ma reggel azért bementem az önkormányzathoz, de hiába. A kérelmet úgy töltöttem ki, hogy nagyobbik gyermekemet közeli hozzátartozóként jelöltem be, mert ugye gyermekemként nem jelölhettem mivel éppen most töltötte be a 21. évét és nappali tagozatos tanulónak jelenleg még nem tekinthető. Közölték velem, hogy sajnálnak ilyet mondani, /de ez van/ a nagyobbik gyermekem nem számíthatják be így az egy főre eső jövedelem számításnál.
Ugye családi pótlékot sem kapok rá, jelenleg 72 ezer forintból élünk hárman. Mivel egyedül nevelem őket. De így a 72 ezer forint viszont SOK, mert csak a kisebbik gyermekemet és jó magamat tudnak az egy főre eső jövedelemnél számítani.
A kérdésem AZOK FELÉ AKIK JÁRATOSAK ez ügyben, hogy MIT TEHETEK MOST? MINDJÁRT kezdődik a suli mindkét gyermekemnek és szerettem volna legalább , ha iskolakezdési kedvezményt vagy támogatást kaptunk volna! Mert SAJNOS de NEM MINDEGY, hogy a tankönyveket, iskolaszereket megtudom-e venni nekik vagy sem. NAGYON NAGY BAJBAN VAGYOK! SEGÍTSÉGET KÉREK!

csufi99 # 2006.08.06. 15:06

Bocs,de itt másról van szó, a támogatás megszűnt, egy szűk réteg kapta, kapja tovább, de hamarosan annak is vége.
A beírónak: Nagyon gyorsan tegyen valamit, azt a határozatot meg kell fellebbezni, vagy ha lejárt az idő, lehet kérni helyben is, módosítsák, mert törvénytelen.
Az új szabályok szerint a gyermekvédelmi kedvezményre jogosultság kezdete a határozat meghozatalától számított 15. nap, ám van egy bekezdés, mely épp a beíró körére vonatkozik. Ha beadtad a kérelmed június 30-ig, márpedig beadtad, a jogoultság kezdő időpontja július 1! Fodulhatsz a felettes szervehez is, a határozatban benne van, a megyei Szociális és Gyámhivatl fog eljárni II.fokon, s ha e döntés megvan, ki kell fizssék az egyszerit is!

ObudaFan # 2006.08.06. 09:24

Ráadásul ha a rendszeres támogatást jogerôsen megállapították, az a kérelem benyújtásától esedékes azzal, hogy ha a kérelmet

• a tárgyhónap tizenötödikéig nyújtották be, a támogatás teljes összegét,
  • a tárgyhónap tizenötödikét követôen nyújtották be, a támogatás ötven százalékát

kell kifizetni, feltéve, hogy az önkormányzat rendeletében ennél kedvezôbb feltételeket nem állapít meg.

Hava # 2006.08.03. 17:14

Tanácsot szeretnék kérni az alábbi ügyben.
2006. 01. hóban Igazolást kaptam az önkormányzattól, hogy 2006. jún. 30-ig vagyok jogosult a gyermekvédelmi kedvezményre, ez alapján 2006. júliusában gyermekenként 5.000 Ft-os pénzbeli segítségre. 2006. májusában értesítettek, hogy 2006. jún. 30-án lejár a gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságom, ha a feltételek fennállnak, akkor újra igényeljem meg. 2006. jún. 28.-án ajánlott levélben feladtam az űrlapot a Családvédelmi Csoportnak. A gyermekvédelmi támogatásra való jogosultságot megkaptam, de csak 2006. július 21-től, ami azt jelenti, hogy július elsején nem állt fenn a jogosultságom, ezért a júliusi 5000 Ft-os támogatást nem kapom meg. Kérdésem, az hogy ha én jún. 30-ig vagyok jogosult valamire, és jún. 28.-án ajánlva beküldöm a kitöltött űrlapot, akkor miért nem folyamatos a gyermekvédelmi kedvezmény fennállása?Mert egyébként az anyagi viszonyaink nem változtak. Hol van a folytonosság vélelme? Egyáltalán ha valaminek a határideje jún. 30. akkor a 2 nappal előtte feladott űrlapot, miért utasítják el?