Ügyintézési határidő

bootmaker # 2006.10.09. 16:23

Köszi
Hát sajna nincs, de rájöttem nem is olyan fontos :)
Én bohó azt képzeltem, hogy az uctán a telkem előtt álló fa az enyém, de felvilágositottak, hogy nem.
Igy viszont nem is engem terhel a felelőség, ha viharban leszaggatja a telefonvezetéket mert igen csak rálóg.
Mindenben van valami jó, csak meg kell találni :)

B

gitron # 2006.10.09. 13:25

A közigazgatási ügyek intézésének határidejét a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény szabályozza. Nagy általánosságban ez 30 nap. (Több kivétel van.)
Azokat az eseteket is jogszabályba foglalják, amikor jogot lehet szerezni a hatóság "hallgatása" által. Ez nem olyan eset. (Építésügyben például most fognak ilyeneket bevezetni.)
Ha az ügyet nem intézik el a jogszabályban előírt határidőben - és az ügyintézési határidőt sem hosszzabbítják meg (egy alkalommal, 30 napra lehet) -, akkor a felettes szervhez lehet fordulni. A felettes szerv a mulasztó szervet felhívja, hogy 8 napon belül hozzon az ügyben döntést. Ha ezt is elmulasztja, a felettes szerv az ügyet vagy magához vonja, vagy másik hatóságot jelöl ki az eljárásra - a mulasztó költségén.
Esetleg a mulasztó szerv felelős dolgozói ellen fegyelmi eljárás kezdeményezését indítványozza.
Ja még annyi: ha a kérelem illetékköteles és az illetéket a kérelem benyújtásakor szabályszerűen lerótták, a hatóság határidő túllépés esetén annak fele értékét köteles visszatéríteni. Ha a határidőt több mint kétszeresével lépte túl , akkor az egész illeték értéke visszajár.
Valamint: A közigazgatási hatóság a nem jogszabályszerű eljárásával az ügyfélnek okozott kárt a polgári jog szabályai szerint megtéríti.

Nagyjából ezek a következmények. Ettől még mindig nincs fakivágási engedélyed.

bootmaker # 2006.10.08. 10:27

Kösz.
Pedig mennyivel egyszerűsödne az élet.

B

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.07. 16:49

Tudtommal az új közigazgatási törvénybe sem került bele ez az - egyébként többek által javasolt - szabály.

bootmaker # 2006.10.07. 14:45

Üdv.
Beadtam az önkormányzathoz egy fakivágási kérelmet.
Tudom hogy most ott is nagyon elfoglaltak az emberek, de ha nem válaszolnak a kérelmemre akkor tekinthetem ugy azt hogy elfogadták, és belegyeztek?

Ugy álltalánosságban kérdezem, hogy ha az önkormányzat nem válaszol 30 napon belül egy kérelemre akkor lehet azt ugy tekinteni hogy elfogadták?
Tudom hogy vannak ennél bonyolultabb ügyek is, de akkor abban az esetben ugye 30 napon belül tájékoztatni kell az ügyfelet, hogy meghosszabbodik az ügyintézés, ha ez elmarad akkor a hallgatás beleegyezés?

Köszi

B