közműfejlesztési hozzájárulás


csufi99 # 2006.11.07. 21:40

Ha valóban nincs önkormányzati rendelet, fordulj a felettes megyei közigazgatási hivatalhoz, ilyen nem lehet(ne), elképzelni nem tudom, akkor ki állapította meg a hozzájárulás összegét, lehet korábbi az önkormányzat rendelete, de lennie kell! Ezt a jegyzőtől kérheted. Bár a társulásnál is minimum, hogy meg tudják mutatni mi alapján dolgoznak, s mivel indokolnak egy megfizetésre felszólítást..??

zsire # 2006.11.07. 15:27

Köszönöm a válaszokat. Ebben az esetben arról van szó,hogy a közműszolgáltató cég önkormányzati többségi tulajdonban van. Most kitalálták, hogy az aki családi házat bővít, tetőteret épít be - nem hoz létre új lakóegységet, csak épít a gyereknek még egy szobát- attól közműfejlesztési hozzájárulást kérnek, akkor is, ha nem módosítja a jelenlegi víz és csatornaigényét. (Jelenleg az építési engedély és a használatba vételi engedély kiadásához csatolni kell a közműszolgáltatók igazolását. Ezeknek az igazolásoknak a kiadási feltételeként akarja a szolgáltató a közműfejlesztési hozzájárulást megfizettetni. Tenné ezt olyan vezetékrendszeren, amely több mint 30 éve épült. És akkor is, ha nincs többletfogyasztási igény. Ráadásul az összege is hatalmas, nem tudható, hogy mivel alapozták meg. Önkormányzati rendelet természetesen nincs.

_Lala_ # 2006.11.07. 00:28

Megállapíthat-e önkormányzat közműfejlesztési hozzájárulás befizetését akkor, ha családi ház esetében tetőtérbeépítés történik, de sem az ivóvízfogyasztás, sem a csatornahasználat nem növekszik. Köszönöm a segítséget.

Ha eddig (egylakásos) önálló családi ház volt, és most kétlakásos társasházzá át akarjátok minősíttetni, akkor könnyen lehet, hogy még egy egységnyi közműhozzájárulást fizettetnek veletek. Ugyanis a közműhozzájárulást általában lakóegységenként szokták kivetni, így ha utóbb nő meg a lakások száma, akkor bizony van, hogy utólag kérnek pénzt.

Viszont erről a helyi önkormányzatnak rendeletet kell(ett) alkotnia; ami abban van, az a mérvadó.
Pl. a XI. kerületit elolvashatod itt:
http://www.ujbuda.magnet-x.hu/…_34-1996.doc

csufi99 # 2006.11.06. 22:53

Helyben kell utánajárnod. Hivatalban önkörmányzati rendeletetet kérj, vagy, ha működik még a víziközmű társulat ott érdeklődj.
A kötelezést illetően, nem hiszem, hogy tetőtér beépítés maitt írtak elő közműfejlesztési hozzájárulást, valószínű a lakás tulajdonod miatt, ha még eddig nem fizettél, nem írták elő.
Mindezt helyben gyorsan tisztázhatod, az összeget is, a jogszabályok alapján helyben határozzák meg mennyi.
Jogszabálykereső: Magyarorszag.hu a címszóra is találsz, alapvetően gondolom ez érdekel: 262/2004. (IX. 23.) Korm. rendelet a magánszemélyek közműfejlesztési támogatásáról
Azt hiszem a kérdésedre megtalálod a választ.
Ha mégsem, jelezz.

zsire # 2006.11.06. 17:33

Ha tud valaki, kérem segítsen. Közművezeték esetében (ivóvíz- és csatorna) mennyi ideig lehet a megépítéstől számítva közműfejlesztési hozzájárulást szedni. Van-e e közműfejlesztési hozzájárulás fizetésére vonatkozó jogszabály ? Ki határozza meg az összegét, és van-e felső határa.
Megállapíthat-e önkormányzat közműfejlesztési hozzájárulás befizetését akkor, ha családi ház esetében tetőtérbeépítés történik, de sem az ivóvízfogyasztás, sem a csatornahasználat nem növekszik. Köszönöm a segítséget.