Közmeghallgatás


csufi99 # 2006.12.10. 19:29

1990. évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról, ez a kiinduló alaptörvény, ebből kiemeltem két szakaszt:
13. § A képviselő-testület évente legalább egyszer, előre meghirdetett közmeghallgatást tart, amelyen a választópolgárok és a helyben érdekelt szervezetek képviselői közérdekű kérdést és javaslatot tehetnek.

18. § (1) A képviselő-testület a működésének részletes szabályait a szervezeti és működési szabályzatról szóló rendeletében határozza meg.
(2) A képviselő-testület meghatározza azoknak a fórumoknak a rendjét (község-, várospolitikai fórum, városrész tanácskozás, falugyűlés stb.), amelyek a lakosság, a társadalmi szervezetek közvetlen tájékoztatását, a fontosabb döntések előkészítésébe való bevonását szolgálják. Ezek állásfoglalásáról és az ott felmerült kisebbségi véleményekről tájékoztatni kell a képviselő-testületet.
A részlet szabályokat tehát a képviselő-testület
helyi szervezeti és működési szabályzatának kell tartalmaznia, milyen forma, ki hívja össze, milyen módon, stb.

szekelycsaba # 2006.12.09. 17:00

Tisztelt Jogász Hölgyek, Urak! Segítséget kérek a Közmeghallgatás intézményével kapcsolatban!

Mint önkormányzati képviselő, tegnap kaptam kézhez a 13-i testületi ülés anyagát, benne egy meghívót, melyből megtudhattam dec. 8-án, hogy dec. 14-én KÖZMEGHALLGATÁS lesz.
Ami még furább, hogy a meghívó aláírója Páty község képviselő testülete. Na mármost, testületi döntés nem született. Értetlenül állok az ügy előtt, és a felháborodott lakossági hívások is megszaporodtak.
Kérdéseim: Ki dönti el a Közmeghallgatás időpontját?
Mennyivel előbb kell, és hogyan közzéteni?
Joga volt e a polgármesternek a képviselő testület jóváhagyása nélkül, aláíróként a testületet megjelölni?

Megköszönöm, ha e kérdéseimre választ kanék!
Üdvözlettel:
Székely Csaba