nemzetközi adózás


forum21qwer # 2008.03.17. 20:21

Sziasztok!

Egy elég bonyolult esetet fogok leírni, és jónéhány kérdésem lenne ezzel kapcsolatban. Előre is elnézést, hogy ha hosszúra sikerül.

Egy amerikai (USÁban bejegyzett) internetes cégnél dolgozom, amelyik most az európai piacra is terjeszkedik. Az EU-n belül fog vásárolni és eladni termékeket (HU, GB, DE, FR, SK, CZ, ...). Magyarországon is van egy kihelyezett irodánk, MO-n bejegyzett céggel, alkalmazottakkal, innen fog az üzletek lebonyolítása zajlani (csomagküldés). A magyar cég az amerikainak számláz az elvégzett munkáért.

A problémák ott kezdődnek, hogy az amerikai cég vásárolja meg nagy mennyiségben a termékeket, mondjuk Angliában, elszállíttatja a magyarországi raktárba (amit a magyar cég bérel), és onnan a magyar cég alkalmazottai küldik ki egyesével az amerikai cég tulajdonában lévő termékekeit az európai országokba.

Életszerű példa: Veszünk 10 db X terméket 100 GBP-ért/darab. Két hét múlva ugyanazt az X terméket beszerzi egy másik forrásból, másik országból, mondjuk 100 EUR-ért/darab. Utána (és közben?) adunk el belőle néhányat, különböző árakon (különböző országokba). Egy részét EUR-ban, másik részét GBP-ben és HUF-ban adjuk el. Most tételezzük föl, hogy van USD és GBP számlánk, de nincsen EUR és HUF számlánk (viszont a számla alkalmas arra, hogy lehessen fizetni/fogadni pénzt más devizában).

Kérdések:

  1. Hol fizeti az amerikai cég az adót?
  2. Milyen adókat fizet, és hol (melyik országban)? (Pl. haszon után, raktárkészlet után, forgalom után, áfa, stb.)
  3. Hogy számítjuk a profitot? A fenti példában, ha van még 4 darab X termék raktáron, és eladtunk 6 darabot különféle árakon, devizában és időpontokban, akkor mi a helyes módja annak hogy meghatározzuk:

    a.) a hasznot

    b.) a raktárkészlet értékét

    c.) milyen devizában kell ezt meghatározni ahhoz, hogy az adózás törvényes és helyes legyen?

    d.) a számításokhoz szükségszerűen felhasznált árfolyamadatokat milyen forrásból kell beszerezni? (Gondolom az nem elég ha "körülbelül" jó árfolyamot használunk...)

Csak reménykedünk, hogy nem kell FIFO-zni. Átlagárat szeretnénk használni. Ha mégis FIFO-zni kell, akkor hogyan? (Tekintve, hogy a tranzakciók más devizában vannak, nem egyértelmű számunkra, hogy a tranzakciók pároztatását hogyan kell csinálni.)

Második példa: Magyarországon vásárolt alkatrészekből összeszerelt termékeket is értékesít az EU-ban és MO-n is. Itt is ugyanazok a kérdések...

Előre is köszönöm válaszaitokat.

Üdv,

qwer