Hágai Egyezmény - - - kinél élhet a gyerek?


hospital # 2013.09.06. 14:39

Tisztelt Ugyved ur/no!

Jelenleg Canadaban elunk a lanyommal. Fel evel ezelott a Hagai targyalason pert nyertem, miszerint a lanyom tovabbra is ITT tartózkodhat velem es itt elhet Canadaban.
A kérdésem az lenne:
Amennyiben látogatási szándékkal Magyarországra megy a lanyom, a férjemnek jogában all-e az, hogy ne Engedje vissza? Megteheti azt, hogy Magyaroszagon tartja a lanyunkat, annak ellenére, hogy a gyermek nem akar együtt élni vele?
A meglevo bírósági végzést tovabbitanom kell Magyarországra, esetleg Nagykövetségre, Konzulátusra?

Válaszát előtte is koszonom.

Tisztelettel
Hospital

monalisa1 # 2010.04.23. 16:12

boglar007

Útlevél nélkül nem tudja a gyermeket repülőre felvinni, autóval azonban minden különösebb nélkül eljuthat valamelyik déli ország "arab" kikötőjébe, aztán egy kis bakissal...

Ami az esetleges eltünéseteket illeti, a bújkáláshoz "pénz" kell, valamint hosszú időre a személyes kapcsolat megszakítása szülőkkel, tesvérrel, ismerőssel stb. különben megtalálhat.

Sajnálom hogy jót- megnyugtatót nem tudtam írni, de kell hogy lássad a tényeket.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.22. 11:38

Mégis hogy vinné ki? A zöldhatáron gyalog, aztán meg úszva a Földközi tengeren?

boglar_007 # 2010.04.22. 11:22

most válok az egyiptomi férjemtől aki a házaságunk jogán kapott tartozkodást magyarországon,és az 1 ves kisfiunkat akit a biroság kizárolagos felűgyelettel nekem ittélt,ki akarja vinnni egyiptomba,és mint kőztudott a sok nyájas-nyálas beszéd elllenére tőbbet sose fogja visszahozni...nagyon megvagyok réműlve és nem tudom hogy mit tegyek hogyan védekezzek és hogyan előzzem meg a tragédiát...azok a tőrvények és szabályok amelyeket mi betartunk,és minket megvédenek,az a volt férjemnek,mint arab neveltetésű férfinek nem számitanak,mert ő egyszerűen nem foglalkozik velűk.segitségre lenne szűkségem de nem tudom ki tudja orvosolni ezt a problémát...az jutott eszembe mint megoldás hogy nevet változtatok és eltűnők a kisfiammal,de nemtudom ez mennnyire lehet megoldás??????????ha valaki tud valakit aki jártas ilyen űgyekben és tud segiteni hogyan lehet ezt a nehezéket a nyakambol leakasztani az kérem irjon......

engor # 2008.11.28. 11:21

Kedves Kacsa!

  • Az IÜ.Minisztérium jogi tanácsadójában kaptam azt az infót, miszerint bár Izr. nem EU-s ország a Hágait érvényesítik vele szemben is, hiszen bizonyos jogi egyezség van a két ország között.

Rendben van, hogy itthon a magyar jog szerint fog döntés születni de volt már rá példa ,hogy másodfokon a hágaira való hivatkozást elfogadták így az elsőfokon született magyar jog szerinti döntés érvényét vesztette.(ha részleteket tudnék az ügyről, annak miértjéről,vagy akár a Hágai(akról)bármit is, nem kérném a segítségeteket.)
a kérdés továbbá az is, hogy ha a férj számára kedvezőtlen döntés születik itthon ,nem kezdeményez e újabb pert kint a hazai lezárta után, ahol nyilván nagyobb eséllyel indul majd ha a Hágaira hivatkozik.

  • 2007 okt. adtam be a válókeresetet,melynek hivatalos lefordítására kért fel a bíróság .

Már az első körben kiküldött anyag fordítási díja is százezres nagyságrendű lett volna, melyet munkanélküliként, gyerektartás híján,nem tudtam fedezni.
2008 szeptemberében ítélte meg a bíróság a költségmentességet.
Ez idő alatt a tárgyalásra kitűzött időpont többször tolodott,remélem a 2009. okt. végleges lesz.
A bíróság lefordítja a papírokat majd a hazai IÜ minisztérium kiküldi a keresetet az izr. IÜ minisztériumnak ahonnan minden bizonnyal a férj megkapja, és kb másfél év után hivatalosan is értesül majd arról, hogy beadtam a válópert.
A dolog érdekessége, hogy ameddig ez nem történik meg ,nem kapok döntést sem ideiglenes elhelyezés, sem gyerektartás fizetés ügyben sem.

engor

Kacsa1111 # 2008.11.26. 23:05

Kedves engor,

nem világos melyik Hágai Egyezményre gondolsz; ha jól tévedek pont 10 darab van belőle. Ebből kb 3-4 foglalkozik nemzetközi magánjoggal...

A magyar jog szerint gyermekeid személyes joga a magyar jog, mivel - bár kettős állampolgárok - egyik állampolgárságuk magyar.
A te személyes jogod is a magyar jog
Ez azt jelenti, hogy személyállapototokat (házasság felbontása, gyermekelhelyezés stb.) a magyar bíróság a magyar jog szerint fogja elbírálni.

azt mondod, hogy 2007. októberében adtad be a válópert és 2009. októberében lesz tárgyalás...közben nem történt semmi a bíróságon???


Kacsa11

engor # 2008.11.26. 08:29

Üdvözlök minden kedves, segítőkész olvasót!
Kétgyermekes anyuka vagyok,9 éve férjnél ,a férj izraeli állampolgár, 1999-ben itthon kötöttünk házasságot. A gyerekek kint születtek,8 és 5 évesek, ők kettős állampolgárok.
2007. júniusában költöztünk haza, miután a férjem elküldött minket.
2007. okt. itthon beadtam a válópert. 2008.januárjában levelet kaptam férjem izraeli ügyvédjétől, miszerint elloptam közös gyermekeinket, akiket 7 napon belül szolgáltassak vissza Izrael államnak, ahol születtek.
Azóta nem tapasztaltam jelét annak, hogy az izr. Bíróságon férjem feljelentett volna az itthoni Bíróságon 2009. októberére tűzték ki a válópert.
A kérdésem, ha a gyerekekre igényt tart,hivatkozhat e a Hágai Egyezményre,itthon, vagy kint?
A távozástól számított mennyi időn belül lehet reagálnia? Ha jól tudom erre vonatkozóan van egy idő vallum, ameddig érvényesíteni lehet a Hágai Egyezmény rendeleteit.
Mindenkinek köszönöm a hozzászólást, előre is.