Baleset németországban


szaky79 # 2012.12.29. 19:54

Sziasztok
18.12.2012-en 0.05 perckor bicikliztem elso es hatso lampa altal kivilagitva hazafele a munkahelyrol Bad Tolzben a Bad strasse-n(fouton), amikor az Angerstrasse-rol(mellekut) figyelmetlenul kihajto autos elgazolt.Hala Istennek az elso kerekemet erte az utkozes, atrepultem az utca tuloldalara, vagyis ott tertem magamhoz, fajdalmaim alapjan a testem jobb oldalan landoltam, erosen megutottem a fejem, fajt a nyakam, es a jobb vallam es terdem.Megprobaltam felallni, ami a biciklibe kapaszkodva felig-meddig sikerult is, amikor ereztem, hogy a labbaim kicsusznak alolam, az idekozben mellem erkezo vezetoben kapaszkodva tudtam, csak talpon maradni.Forgott a vilag, de megraztam a fejem es lassan tisztult a kep, magamhoz tertem, akkor vettem eszre ,hogy nincs meg az egyik bakancsom.Kerdesemre, hogy hol a bakancsom a fiatal autovezeto hozta a bakancsom , aztan megkertem , hogy vigyen haza.Miutan megkerdezte messze lakom-e?Beraktuk a biciklit az autoba es hazaszallitott, amikor kiszalltam , kozolte, hogy jo volna, ha egy orvos megnezne.Hazaerkezve szoltam a baratnomnek(apolono), hogy mi tortent es hogy nagyon faj a fejem, nyakam es a jobb vallam, aki azonnal korhazba vitt.Ott aztan vert vettek, Ct keszitettek a fejemrol, meg rontgent, meg a vallamrol is.
3 napot fekudtem a korhazban iszonyu fejfajassal, aztan kiengedtek 30-ig betegszabadsagot kaptam.
A rendor szerint csinaltassam meg a biciklimet es a szamlat kuldjem el a autovezeto biztositojanak(Gothaerd).Ugyancsak o kell kifizesse a korhazi koltsegeimet az Aok biztositomnak, ahol azt a tanacsot kaptam, h Schmerzengeld ugyeben is az autovezeto biztositojahoz kell forduljak.A rendorseget a baratnom ertesitette 3-ik nap.
Azt szeretnem megtudni, hogy hogyan kell ilyen esetben eljarni?
A korhazi papiron amivel kiadtak a kovetkezok szerepelnek:
- Schadelprellung mit Prellmarke re.Schlafe ICD10
-Schulterprellung re.ICD10
-Hws Distorsion ICD10.
Mit irhatok az autovezeto biztositojanak?
H pl.en igy jartam es csatolom a korhazi kiado lapom es betegszbadsagom, valamint a bicikli javitasanak a szamlamasolatat es kerek egy bizonyos osszeget?
Tudnatok segitenni h ilyen mennyi Schmerzengeld-t lehet kerni?
Vagy ha maskepp kell intezni legyetek szivessek irjatok meg.

Jo tanacsaitokat elore is koszonom.
Isti.

kmacika # 2009.06.30. 22:09

Köszi Lisa!
Sikerült kihámozni, hogy a szakértői díjat is a nyakunkba varrták. Az összegre nem akarnak engedményt adni. Jó lenne látni az arcukat, amikor megkapják a bevételi és kiadási elszámolásunkat... (Van egy 12 éves fiam, aki után gyerektartást kell fizetnem, a másik fiam most múlt 1 éves...)

Későn jutott eszembe, hogy van-e valaki móron vagy fehérváron, akihez tanácsért fordulhatnánk?

monalisa1 # 2009.06.29. 22:12

Valahogy így számol egy főpincér is...

Szóval válaszold, hogy a sok rövidítést nem tudtátok megfejteni - lévén nem anyanyelv a német -, ezért a levél hivatalos fordítása végett az arra illetékes magyar intézményhez fordultok: Országos Fordító és Fordítást Hitelesítő Iroda. (Budapest és minden megyeszékhely. A nyári szabadságolások miatt a fordítás valószínüleg némi késedelembe esik majd. A várható költség 10-15 ezer forint körüli.)

Írd, hogy a méltányossági kérelem egyrészt díjmérséklésre vonatkozik, másrészt a részletfizetésre. (Nyugodtan írd meg, hogy a 2610 euro az lehet ott náluk nem olyan sok, de itt egy átlagmagyar több havi fizetése - és közben miből él meg?) Az összeg több már nem lesz, talán kevesebb...

"Lisa"
laikus hozzászóló

kmacika # 2009.06.28. 23:21

Kedves Fórumozók!

A történetem kicsit hosszú és bonyolult, megpróbálom követhetően leírni.
2005. november 8-án balesetet okoztam Németország keleti részén. Egy piros lámpánál indultunk el, egy személyautó bejött a munkatársam és a szerelvényem elé, hirtelen vészfékezés és a személyautót nekitoltam a kollégám pótkocsijának. A személyautós beszorult, töréseket szenvedett. A helyszínelő rendőr elsődleges megállapítása szerint műszaki hiba miatt történt a baleset, a mire a hosszú féknyom is utalt.
A pótkocsit megvizsgálták, az összfékhatása 47% volt. Megjavították a fékeket, nekem 500 eurót kellett letétbe helyezni, hogy elengedjenek.
2006. február végén jött egy levél a rendőrségtől, hogy 720 euróra büntetnek a baleset miatt, vélhetően nem tartottam a követési távolságot vagy figyelmetlen voltam. Visszaírtunk, hogy a mérési eredmények szerint a pótkocsi fékhibája miatt történt a baleset és hogy az 500 eurót beszámítják-e a büntetési összegbe. A válaszlevélben tájékoztattak, hogy ha fékhibára hivatkozunk, akkor az további felelősséget vet fel. Felülvizsgálatra is van lehetőség, de személyesen kell megjelennem ügyvéddel és műszaki szakértővel. Ha visszavonom a kifogásaim, akkor a letét összegét beszámítják és 220 eurót kell büntetésnek megfizetnem.
A levelünkben elfogadtuk az ajánlatukat, 2006. május 25-én postáztam. Vártuk, hogy küldenek valami csekket, bankszámlaszámot, de semmi nem érkezett.
Majd a múlt héten kaptam egy jogerős bírósági végzést, amiben 2615,40 euró megfizetésére köteleznek. Van egy felsorolás is benne, de a sok rövidítést nem tudtuk megfejteni, magyar nyelvű fordítást ehhez nem mellékeltek. Kifogást emelhetek, de szintén személyesen kell megjelennem, illetve részletfizetési méltányossági kérelemmel élhetek.
Tanácsot szeretnék kérni, hogy mihez is kezdjek? A méltányossági kérelemhez elkezdtem összeszedni a szükséges papírokat...
Előre is köszönöm a segítségüket!