Magyar - román kettős állampolgárságú gyermek...


balla # 2012.11.27. 13:04

Kedves Lizzie76!

A kettős állampolgárság a magyarhoz semmilyen pluszt nem ad, a magyar szervek szempontjából ugyanolyan magyar állampolgár mint te vagy.

A román jogszabályok egyébként szigorúbbak e téren a magyarnál, román útlevelet nélküled nem tud csináltatni a gyerek számára, de ha még lenne is ilyen útlevele, akkor sem tudná átvinni a magyar-román határon, mert a román határőr kér egy, az anyától származó meghatalmazást, hogy a gyerek átléphesse az államhatárt.

A gyerekre Magyarországon a magyar jogszabályok szempontjából "teljes értékű" magyar állampolgár, lényeges jogokban különbség nincs, ott lehet szempont, hogy pl. mindkét ország a sajátjának tekinti, betölthet olyan funkciókat, amelyeket a nemzeti jogszabályok fenntartanak a saját állampolgároknak (pl. parlamenti képviselő, államelnök).

Pert szerintem nem indíthat Romániában, de ez csak megérzés, mert ehhez el kell olvasni nemzetközi egyezményeket, hogy hogyan szabályozzák ezeket az életviszonyokat.

Lizzie76 # 2012.05.06. 10:04

Kedves fórumozók!

Kérdésemre egyenlőre nem találtam választ, ezért fordulok hozzátok. Gyermekem Budapesten született, 5 éve életvitelszerűen itt is él, itt jár oviba, suliba is ide fog.

Én magyar állampolgár vagyok. Viszont apja, aki már több éve nem látogatja, nem fizeti a gyerektartást sem, szintén kettős állampolgár. A gyermek születése után elintézte az apa, hogy román állampolgár is legyen a gyerkőc.

Az a kérdésem, hogy ez a kettős állampolgárság milyen jogokat biztosít, melyik ország jogai vonatkoznak rá és tud e nélkülem a gyermeknek román útlevelet készíteni, amivel elviszi.

Valamint, hogy esetlegesen indíthat e ott Romániában gyermek elhelyezés megváltoztatására pert? Tudom, szinte semmi esélye nem lenne, de azért érdekelne. Tartok attól, ha megint felbukkan, nem e fogja kicsempészni esetleg román útlevéllel a gyermeket?

Légyszí segítsen aki tud infot a témában. Köszi és szép napot