BT beltag külföldi jövedelme vs. magyar illetékesség


Eztafelhasznalonevet # 2012.06.26. 06:15

Tisztelt Jogi Fórum!

EVA tartozásra APEH-től részletfizetést kérő BT beltag egy éve magánszemélyként külföldön dolgozik és ott adózik a jövedelme után. Rendszeres hazautazás nincs, nem céges kiküldetésről van szó. Az országgal Magyaro. a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt megkötötte. A BT üzemszerű tevékenységét ezalatt nem végzi. A kiutazást megelőzően a BT-nek volt forgalma.

Az első kérdésem, hogy a BT beltagi 'státusz' alapján meglévő magyar illetékesség, vagy a külföldi munkavállalói 'státusz'-hoz és egyben külföldi létérdek központhoz kötődő illetékesség az erősebb-e? Magyarán, a BT EVA tartozását a magánszemély külföldi jövedelmére ráterhelhetik-e?

A második kérdésem, hogy az APEH által, az EVA részletfizetési kérelmünkhöz kiegészitésként bekért, idegen országbeli keresetigazolást mire használ(hat)ja fel, ha korábban csupán a magyarországi lakóhellyel kapcsolatos rezsiszámlákat kérte be ez ügyben? (a gyanu az, hogy a magyar hatóság nem arra kiváncsi, hogy a külföldi életkörülmények lehetővé tennék-e a részletfizetést, hanem inkabb arra, hogy mekkora adóalapot lehet képezni.)

Fontos, hogy az adót meg szeretném és meg is fogom fizetni, de tisztán szeretnék látni az ügyben.

Válaszukért hálás vagyok.