Külföldi cég Magyarországon


jbeata # 2013.06.03. 12:18

Tisztelt Fórumozók!

Kénytelen vagyok a Jogi Fórumhoz fordulni, mert hónapok óta nem kapok választ a kérdéseimre sem az akkori okmányirodából sem pedig az azóta már Kormányhivatallá változott helyeken, pedig szerintem nem bonyolult a dolog.

A probléma: Adva van egy külföldi székhelyű cég (Európai Unióban lévő), amely Magyarországon szeretne autókat vásárolni, majd eladni szintén magyar tulajdonosoknak. (tehát autókereskedéssel is foglalkozik) Mivel csak egy-két autóról van szó, nem tartana fent telephelyet, tehát nem szándékozik fióktelepet létrehozni. Az okmányiroda szerint nem jó, ha külföldi személy vagy cég vásárol gépjárművet, mert jogszabály szerint csak Magyarországi lakhellyel vagy székhellyel rendelkezőt lehet a forgalmiba bejegyezni és nyilvántartásba venni, szóval szerintük ilyen esetben kell egy magyar üzembentartó - akinek illetéket kell fizetnie, tehát már meg sem érné az egész... Egyébként elképzelhetetlennek tartom, hogy akár külföldi magánszemély, akár külföldi cég még nem vásárolt Magyarországon autót, pedig a hivatali ügyintézők így tesznek...:-)
Azt tudom, hogy a magyarországi gépjármű kereskedők - ha fő tevékenységük ez - akkor illetékmentességet élveznek, tehát csak a forgalmiba történő bejegyzés díját kell kifizetniük. (2.300,-Ft)
Azt is tudom, hogy az Európai Uniós egyezmények szerint egy Uniós céget, ha a székhelyén kívüli szintén Uniós országban is tevékenykedik, nem lehet kétszer megadóztatni.

A kérdéseim tehát a következők:

  • Megoldható-e - és ha igen, akkor milyen módon -, hogy az Uniós székhelyű autókereskedő cég Magyarországon vásároljon és eladjon autókat?
  • Szükség van-e képviseletre? És ha igen, akkor mivel jár ez?(Telephelyet semmiképpen nem akar, mert akkor már a magyar törvények vonatkoznak rá, fióktelepet kell alapítani, bejegyeztetni, adószám, beszámoló, stb.- mintha új céget alapítana.)
  • Mi a helyzet az illetékekkel, és hogyan jegyzik be a külföldi céget a forgalmiba - 15 napon belül -, ha az kereskedelmi céllal vásárolja és adja el a gépkocsikat?
  • És ha csak max. képviselete van Magyarországon, akkor nyilván számlát is a székhelye szerinti ország szabályai szerint kell hogy adjon, és ahogy eddig is, ott fog adózni, igaz?

A válaszokat köszönöm.

Tisztelettel:
J. Beata