Állampolgárság


arpix # 2013.08.06. 11:31

Tisztelt Jogi Fórum,

Örömmel jelentem hogy 2 év után megkaptam a magyar állampolgárságot, és a magyarországi anyakönyvezést.

Hogy ne nyissak új lapot, lenne pár kérdésem.

1. Budapestre kiöltözök 3 héten belül, mi az elsö lépésem ami a magyarországi dokumentumokat illeti?

Tehát mit csináljak elösször? Igazolvány? lakcimkártya? Útlevél?

2. Mivel szerbiában megvan a hajtási jogositványom, mi a törvény? újbol kell kocsira vizsgáznom hogy hajtási jogositványt kapjak magyarországon, vagy elismerik a szerb jogsit?

elöre nagyon szépen köszönom a válaszokat!

Tisztelettel Árpád

arpix # 2013.06.17. 06:51

Monalisa1 kösznöm a válaszaid!

arpix # 2013.06.16. 16:59

Köszi a feleletet "monalisa1.
és a segitséget. Minden papir át van adva csak az a gond hogy 1 év alatt sincs semmi visszajelzés.. ez az ami bosszant. Vagy mondják hogy te nem lehetsz államoplgár ezért és ezért, vagy ha lehetsz akkor meg legyél azonnal. Ez nem atomfizika hogy új képleteket kell megfejteni és új tételt kell megirni... itt csak valakinek elö kell venni és dolgozni! Csak az a gond hogy én nem tudom hogyan gyorsitsam meg. Vagy akkor mondják meg hogy te "hülye" ha adsz tegyem fel 500 eurót akkor meg lesz még ma... De nem igy... hogy várok.. mullik az idö és azt élet és sajna nem fiatalodok hanem öregszünk!
Különben is szégyen hogy nekem igy bekomplikálják, és Magyar vagyok. Soknak meg közük sincs a magyrsághoz megkapják 3-4 hó alatt! nincs szavam...

monalisa1 # 2013.06.16. 10:15

A szegedi Anyakönyvi Hivatal számítógépe egy pillanat alatt kijelzi az adatbázisból, hogy magyar állampolgár vagy-e vagy sem. Ha netán nem hát kérjed.

Lehet hogy állampolgársági vizsgát kell tenned, a gugli kiír ezzel kapcsolatban minden szükséges tudnivalót.

arpix # 2013.06.16. 06:42

Nagyon szépne köszönöm a választ @monalisa1.
Megrpóbálom felkeresni a hölgyet!

Még 1x köszönöm!

Maradok tisztelettel
Árpád

monalisa1 # 2013.06.14. 20:16

Írd be a gugliba a kormányoldal Szeged kifejezést, a megjelenő találatoknál keresd a Szegedi Járási Hivatalt, azon belül is a Hatósági Osztályt., próbáld felvenni a kapcsolatot dr. Orosiné dr. Polner Kinga
oszt.vezetőnővel. Tel: 62/561-626., e-mail: polner.kinga@szegedjaras.csmkh.hu

6724 Szeged, Huszár u. 1.

Valószínűleg le kell írnod mindent - röviden, és tértis levélben írásban beküldeni., az igazolások, dokumentumok másolatban. (Mondjuk az Anyakönyvi Hivatalban apukádról, rólad a sz.gép adatbázisában a magyar állampolgárság hivatalból igazolt lehet.)

Sajnos a hívatali ügyintézés időt igényel, de ha adódóan arra jársz - és előzetesen van időpontod -, személyesen előbbre juthatsz problémád megoldásához.

A kormányhivatal nyítvatartási ideje is megtalálható a honlapon.

Üdv.

arpix # 2013.06.12. 11:53

Tisztelet a Jogi fórumna és az olvasoknak!

Meg szeretném veletek osztani gondom és bánatom az állampolgárság kérvényezés kapcsolat ügyében. Nem tudok már kihez fordulni és reménykedem hogy van valakinek hasonló tapasztalata... és talán útba tudna igazitani...
vagy esetleg segitnei, minden tanács jól jön! :)

Szerbiában élek édesanyám Vajdaságban született magyar 1945, édesapám pedig Magyarországon született magyar 1938. Jelenleg szerbiában élek és dolgozok.
Körül - belül 2 éve hogy kérvényeztem az egyszerüsitett magyar állampolgárságot.
Átadtam minden papirt a Szabadkai nagykövetségen 2011 Április végén., az úgyfélszolgáló minden papirt helyesnek talált és nem is volt gond!
2012 Február végén kaptam 1 éretsitést Budapeströl hogy én már magyar állampolgár vagyok és ha ezt bizonyitani akarom illetve anyakönyvezést szeretnék akkor adjam át a kért papirokat. Mivel az édesapám Magyarországi és nem a volt Magyarország területén született. Tehát én automatikusan magyar állampolgár vagyok....
2012 Áprilisában átadtam a újbol a kért papirokat a Szabadkai konzulra, persze az ügyfélszolgáló még 1x-2x új dokumentumokat követelt de ez álltalában minden le volt rendezve Május 2012 végéig, illetve az hiánypótlás.
Sajnos én már ha nem számolom 2011 -et akkor 1 éve várok a magyar állampolgárságra... és a konzul állandóan azt mondja hogy legyek türelmes... sajnos 1 év útán? nem tudok türelmes lenni. Sok okom van hogy már ne legyek türelmes amit itt most nem irok le. Öszintén megmondva az életem úgymondván "stand by" módban müködik mivel csak ezek a papirok kellenek 1 es dolgokra hogy a következö lépést meg tudjam hozni az életemben. Nagyon el vagyok keseredve és nem értem hogy ez miért megy ilyen lassan és én aki magyar vagyok, szüleim magyarok, és hátrányban vagyok??? miért????

Hogy tudnám ezt felgyorsitani? Kihez forduljak? Sajnos úgy jön ez az egész hogy mivel az édesapám "igazi" Magyarországi volt ezért én hátrányba vagyok....
Remélem értik és remélem hogy valakinek van tapasztalata.

Elöre nagyon szépen köszönök minden választ!

(Türelmem elfogyott)

üdv

Rexor # 2011.05.26. 13:26

Például elmész a Szerb Nagykövetségre.

Tibcsii # 2011.05.26. 12:56

Huhh.. Hát sokat segítettetek. Nagyon köszönöm.
Esetleg még abban tudnátok-e segíteni, hogy hogyan kezdjem el ennek a dolognak az intézését?

pazs # 2011.05.26. 06:58

Tibcsii, lehetsz szerb és magyar is, de az nem úgy lesz, hogy "kapok kettős állampolgárságot", hanem úgy, hogy a meglévő mellett egy másik állampolgárságot is szerzel. És ahogy orangeman is mondta, a szerb megszerzéséhez a szerb jog ad iránymutatást.

orangeman # 2011.05.25. 20:52

Tibcsi, a magyar törvények szerint lehetsz. A szerb törvényeket meg mi itt nem tudjuk.


For God and Ulster

Tibcsii # 2011.05.23. 13:43

Szóval akkor én nem lehetek kettős állampolgár. Vagy CSAK szerb, vagy CSAK magyar, igaz?

pazs # 2011.05.23. 12:29

Kettős állampolgárságot nem lehet kapni. Magyar állampolgár vagy, azt nem lehet csak úgy elveszíteni. Szerb állampolgárság szerzéséhez pedig a szerb jog ad támpontokat, a magyar jog nem.

Tibcsii # 2011.05.23. 11:43

Hello!

Én egy magyar állampolgár vagyok.
Az lenne a kérdésem, hogy magyarok is megkaphatják-e a szerb-magyar kettős állampolgárságot?
Ha igen, akkor ez hogy zajlik? Mennyibe kerül, menniy a kiállítási idő, stb...?

ObudaFan # 2007.01.09. 09:43

Minden bizonnyal kettő sállampolgár lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.08. 08:32

A magyar állampolgár gyermeke magyar állampolgár.

A többihez ismerni kellene az osztrák állampolgársági jogot valamint részleteket arról, hogy a szülőknek melyik államban van a lakóhelye, munkahelye, biztosítási jogviszonya stb.

Totti25 # 2007.01.07. 19:14

Hello!

A kérdésem a következő lenne: milyen állampolgárságot kap a gyermek, ha az édesapa magyar, az édesanya osztrák állampolgár és ausztriában fog születni a gyermek. Továbbá milyen eljárások szükségesek a családi pótlék és gyes igényléséhez? Alapvetően honnan fog járni?

Vikiki5 # 2006.10.22. 14:10

Szia Soka!

Remélem már sikerült megoldanod a problémádat, de én csak most olvastam, és a szerb törvényekhez nem tudok hozzászólni, de ha Magyarországon megszerezted az állampolgárságot, akkor az ha jól értelmezem az alkotmányt nem jelenthet számodra hátrányt, hogy kettős állampolgár vagy, hiszen a itt elsősorban magyar állampolgárként kell, hogy kezeljenek.

Soka # 2006.06.22. 16:02

Köszönöm a válaszokat!

Legislator # 2006.06.16. 15:54

Nem tudom, milyen alapon követelnek ekkora összeget azért, hogy lemondhass az állampolgárságodról. A volt Belügyminisztérium Állampolgársági Főosztályát kellene megkeresni, hogy segítsenek, ők hivatalból tájékozódnak a szerb jog iránt. (Vigyázat! Most Szerbia egy új állam, nem kizárt, hogy megint kavarnak valamit).


Sunshine after the rain.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.06.10. 13:37

Ehhez bizony a hatályos szerb állampolgársági törvényt kellene ismerni.

monalisa1 # 2006.06.10. 11:01

Csak mint laikus:

  • nem tudom elhinni, hogy ha valaki a jelen kettős állampolgársága közül az egyikről le akar mondani, az "anyaállam" őt bármiben is korlátoznatná., gondolom a szerb alkotmány is csak kimondja, hogy szabad akaratú egy szerb ember (...), tehát tetszése szerint dönthe arról is, hogy BÁRMELY okból kéri az állampolgárságból való elbocsájtását.,
  • a 300 ezere forinthoz és a bürokratikus ügymenet 3-4 évéhez nem tudok hozzászólni - valamennyit bizonyára kell fizetni -, de mind az összeg mind az időintervallum azért túlzottnak látszik.,
  • ami a szerb állam esetleges tájékoztatási kötelezettségét illeti - mégha lenne is esetlegesen ilyen előírás -, gondolj csak arra, hogy a közelmúlt nemzetháborújában mennyi ember veszett el ill. tünt el, és azóta is ki merre él a világon szerteszét, tehát KÉPTELENSÉG elvárni azt, hogy mindenkit felkutassanak és tudasság: ön még továbbra is a mi honfitársunk!...

Vélem a Bp.-i nagykövetségen egy olyan szerb ügyintézőbe botlottál, aki "nem szereti" ha valaki magyar IS akar lenni, sőt eleve CSAK ezen utóbbi.

Ami a tervezett egyetemi tanulmányokat illeti, ezt is tisztázni kellene, mert elég diszkriminatívnak tűnik, hogy egy esetleges kettős állampolgárság okán ne vennének fel a tanulók közé. (Köztudomású, hogy jelenleg is sok országból érkezett fiatal tanul a magyar felsőoktatás keretében.) Legfeljebb - és elsősorban - arról lehet szó, hogy egy kizárólagos magyar állampolgárnak díjmentes lehet az oktatás, ezzel szemben a kettős államporság már tandíjfizetés kötelezettséggel járhat.

És befejezésül: én a helyedben NEM mondanék le egy már meglévő kettős állampolgársaágról - mégha jelen idő szerint "odaát" a magyarokat nem nagyon szívelik.

Soka # 2006.06.09. 10:14

Üdv!

A Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaságban születtem. A háború előtt Magyarországra költöztem, s megkaptam a magyar állampolgárságot. Így kettős állampolgár lettem egészen addig, amíg Milosevity nem hozott egy olyan döntést, miszerint aki nem rendelkezik Jugoszláviában (vagy Szerbiában vagy mi is lett a neve addigra) állandó lakhellyel, annak eltörlik a szerb állampolgárságát. Így történt velem is. Ezután olyan pályára készültem, amelynél a kettős állampolgárság kizáró ok. Az egyetem, amelyre jelentkeztem levélben értesített, hogy hitelt érdemlően bizonyítsam, hogy eredeti (szerb) állampolgárságom már megszűnt. Ezért elmentem szülővárosomba igazolást kérni, hogy már nem vagyok benne a szerb nyilvántartásban. De benne voltam. Az új szerb kormány visszavonta Milosevity fentebb említett rendeletét, s ismét kettős állampolgár lettem. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy soha nem kaptam semmilyen értesítést arról, hogy ismét szerb állampolgár (is) lettem. Kettős államplgárként viszont nem kezdhetem meg a tanulmányaimat.
A helyzeten sokat ront, hogy a szerb nagykövetséggel való telefonbeszélgetésből kiderült, hogy a szerb állam semmilyen körülmények között nem hajlandó lemondani államplgárairól, azaz 300.000 Forintnak megfelelő összegű pénzért elindíthatom az eljárást, melyben szerb államplgárságom megszüntetését kérem, majd az elbírálás után (mely 3-4 évig tart) szinte teljesen biztos, hogy nem engedik el a szerb állampolgárságom.
A kérdéseim a következőek:

  1. Hogyan szabadulhatok meg a szerb állampolgárságomtól?
  2. Jogában áll a szerb kormánynak úgy döntést hoznia az állampolgárságomról, hogy nem is értesít róla? (Kicsit olyan érzés, mintha dobálóznának az emberrel...kicsit állampolgár, aztán kicsit nem, aztán megint...)