Élettársi viszony - Élettársi viszony - miképpen igazolható?


majd # 2017.10.01. 22:13

Köszönöm a gyors válaszokat.

Heterók vagyunk, de nem akarunk házasodni: nem szeretnénk az öröklésbe ily módon beavatkozni. Maradjanak csak a gyerekek (nem közösek) az örökösök. (Se haszonélvezet, se köteles rész.) Ezért választanánk az élettársi kapcsolatot.

A neten kutakodva találtam, hogy az önkorinál / kormányablaknál lehet intézni a nyilvántartást. Aztán másutt meg, hogy közjegyzőnél. Továbbá, hogy ez utóbbinál nyilatkozni lehet arról is, hogy mióta áll fönn az életközösség, az előbbinél pedig a bejelentés időpontját tekintik kezdőpontnak. (A bejegyzett, ha nem tévedek az egyneműeknek van fenntartva.)

A társam a szüleinél van bejelentve, tehát tanúkkal való bizonyítás jöhetne szóba - nekem legalábbis nincs más ötletem. Ezt pedig nem érzem elég erősnek ahhoz, hogy özvegyi nyugdíjat lehessen rá alapozni. Tévednék?

nonolet # 2017.10.01. 11:42

majd

Meg kéne inkább házasodni... egyszerűbb az ilyesmi úgy.
Mármint, ha nem homo pár vagytok, ugyebár.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.10.01. 10:36

1 Az a különbség, hogy az utóbbi nem is létezik. (Talán a bejegyzett és a nyilvántartott élettársi kapcsolatra gondolsz.)
2-4. Az 1.-ből következően ezeknek a kérdéseknek nem sok értelme van.

Az egészet az özvegyi nyugdíjra való jogosultság megszerzése, illetve a majdani bizonyítás megkönnyítése érdekében tesszük
Ezzel kellett volna kezdeni. Arra a nyilvántartásba vétel szolgál. (De különnemű felek között nemigen szokott gondot okozni a bizonyítás e nélkül se.)

majd # 2017.10.01. 10:20

Ha valaki tud egyértelmű válaszokat, megköszönném (én nem találok, bár elég régen keresek).

  1. mi a különbség a közjegyző és a jegyző előtt tett élettársi nyilatkozatban. Mintha két külön eljárásról lenne szó, és két külön nyilvántartásról is?
  2. ha két különbözőről van szó: mindkettőben vagy csak a közjegyzőiben (ha egyáltalán) nyilatkozhatunk, hogy mióta áll fenn az életközösség?
  3. ha két különbözőről van szó, van-e a díjuk közt lényeges különbség / az önkorisnál is van díj? (a közjegyzői, ha jól számolok 25 eFt körül lehet.)
  4. Az egészet az özvegyi nyugdíjra való jogosultság megszerzése, illetve a majdani bizonyítás megkönnyítése érdekében tesszük, tehát az életközösség hosszának bizonyítása alapvető kérdés (nincs közös gyerek, tehát kell a 10 és).

Köszönöm a segítséget

nonolet # 2017.09.27. 07:10

mert ha jól tudjuk ilyen esetben FELESEGEMNEK írnia kelett volna egy ingatlanról lemondó nyilatkozatot annak fejeben hogy az uncsi ápolja

Miért is kellett volna?

Kié volt akkor az ingatlan?!!!

Az anyósé vagy feleségedé vagy kié/kiké?

pazs # 2017.09.27. 06:57

Neked. Amíg nem tudod, hogy kötött-e szerződést és ha igen, annak mi a tartalma, addig nem tudunk válaszolni a kérdéseidre.
Miért nem kérdezitek meg a (talán nem is létező) szerződés másik kötőjét?

rebi1110 # 2017.09.27. 05:11

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

EZT NEKM IRTA:
,,Majd szólj, ha tudsz bármi biztosat. Hadd ne találgassunk.
www.kbs-ugyved.hu ''

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.27. 05:08

Majd szólj, ha tudsz bármi biztosat. Hadd ne találgassunk.

rebi1110 # 2017.09.27. 04:55

Tisztelt Forumozok!
Segitseget szeretnek kerni.

Tortenet rovid leirasa:

Felesegem anyukája meghalt múlt héten es kb 5 hónappal ezelőtt megkérte az unokatesojat hogy költözöm hozza es írjanak egy olyan szerződést hogy annak fejeben hogy az unokateso ott alszik éjszaka az unokateso kapja meg a lakást. A felesegemnek ezt mondta az anyosom. Egy olyan szerződést akartak kötni amiről az anyosom nem volt hajlandó beszélni így nem tudjuk hogy létre jött e egyaltalan szerződés. Valami ÉLETTÁRSI SZERZŐDÉS félét akartak írni de 2 hónapja az anyósom azt mondta hogy egy darabig nem irjak meg mert előbb meg akarjak nézni hogy tudnak e együtt élni. Szerintünk ez csak egy elterelő duma volt mert anyosom tudta hogy ez nekünk nem tetszik és kértük hogy had lássuk előbb a szerződés tervezetet mert látni akarjuk hogy mi védi öt abban az esetben ha ápolásra szorul. Az anyosom erre azt mondta hogy ok majd elkuldi de egyebkent o nem fog apolasra szorulni. De a sz. tervezett soha nem lett elkuldve es az anyosom hallgatott rola mig el nem hunyt egy hete. Az a fajta szerződés, amit ö akart kotni, nekünk nem tetszett mert nem tartottuk korrektnek azt hogy valaki azért jusson egy ingatlanhoz mert ott aludt de az nem lett volna kikötve hogy ha ANYOSOM olyan allapitba kerül hogy gondozásra szorul akkor mi LETT VOLNA a kötelessége az uncsitesonak.

Az eltartÁsi szerződés nem igazán jöhetett szoba mert ha jól tudjuk ilyen esetben FELESEGEMNEK írnia kelett volna egy ingatlanról lemondó nyilatkozatot annak fejeben hogy az uncsi ápolja AZ anyosomat és a vele egyutt jaro anyagiakat is magára vállalja.

Tehát vagy az ÉLETTÁRSI VAGY AZ ÉLET JÁRADÉKI szerződés jöhetett létre ha egyáltalán van szerződés az anyósom és az ő uncsitesoja közt.
Miben kerjuk az Onok segitseget:

Tudnunk kell hogy kik között jöhetnek létre ilyen fajta szerződések mennyi időnek kel eltelnie hogy az uncsié lehessen az ingatlan, kel e külön vegrendeletet írni az ingatlan odaadásával kapcsolatban az anyosnak ilyen szerződések esetében és a legfontosabb hogy mi van az egyetlen élő leszármazott gyerekkel FELESEGEMMEL mihez van joga ha ilyen fajta szerződések megírására kerültek a két fél között .

VALASZUKAT ELORE IS KOSZONOM.
TISZTELETTEL

Bobi90 # 2017.05.02. 10:33

Kedves Fórumozók!

Egy kis segítséget kérnék. Élettársi kapcsolatról szóló nyilatkozatot szeretnénk közjegyző előtt hitelesíttetni. Sajnos laikus vagyok, illetve nem készítettem még ilyen nyilatkozatot. Van esetleg valakinek mintája, ami alapján el tudok indulni? Hogy tartalmilag minek kell benne szerepelnie?

Előre is köszönöm és szép napot mindenkinek! :)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.21. 17:47

Jobb lenne, ha még az élettárs életében kérné a bérlőtársi jogviszonyt.

Nagyneilona # 2016.07.21. 16:56

csoporttársam élettársi viszonyban van több éve. Közjegyző foglalta írásba, melyben az is benne van, hogy életvitelszerüen ezen lakásba élnek.
A lakás önkormányzati bérlakás, melyet élettársa bérel sok sok éve ( még előtte hogy élettársak lettek )
Élettársa elhalálozása után jogosult e ott maradni a lakásba? Vannak e jogai?
Köszönöm ha valaki válaszol

Nagyneilona # 2016.07.21. 16:44

Közjegyző előtti élettársi viszonyban jogusult e az önkormányzati bérlakásra ha elhalálozik a bérlő
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.21. 16:30

Ha a szülei nem élnek, akkor az öccse. Az élettárs nem törvényes örökös.

Logadia # 2016.07.21. 15:31

T. Ügyvéd Úr!
2002-ben közjegyzői okiratba foglaltuk a 2000. óta fennálló élettársi kapcsolatunkat,amely azóta is fennáll.
Élettársamnak nincs gyermeke,egy öccse van,nekem két gyermekem van. Élettársamnak az öccsével közös tulajdonú lakása van. Ki örökölheti az élettársam tulajdonrészét?
Köszönöm!

K.Katalin80 # 2015.09.30. 11:39

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A közjegyző előtt hitelesített élettársi kapcsolat nyilatkozattétel ugyanolyan jogokkal bír mint a házasság? Tehát amennyiben "válásra" kerül sor, abban az esetben, úgy jár el a bíróság mintha házasság állt volna fent? Pl.: amennyiben az élettársi kapcsolat alatt az egyik félnek ingatlan került a tulajdonába (ajándékba kapta) abban az esetben "váláskor" fele-fele arányban részesülnek az ingatlanból, vagy erre külön kell megállapodást kötni?
Köszönettel,
Katalin

Holland Lovas # 2015.03.16. 17:43

Üdv!

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy hogyan döntsem el, éllettársi kapcsolatban élek-e (illetve hogy a bíróság hogyan ítélne).

Van egy komoly barátnőm (28 évesek vagyunk), akivel egy ideje kvázi egy lakásban lakunk. Ruháinak, "cuccainak" egy részét elhozta a lakásba, ugyanakkor neki a szülei lakásában is vannak ruhái, bútorai (és ott is alszik mondjuk hetente 1-2-szer). A lakás, amiben élünk, az én szüleim tulajdona, évekkel ezelőtt vették, ők fizetik a törlesztőrészleteket és a rezsit is. Így a háztartás fenntartása a mi részünkről annyiból áll, hogy élelmiszereket és alapvető háztartási fogyóeszközöket mindketten veszünk, de pl minden elektromos eszközt és bútort vagy az én szüleim vesznek vagy pedig én (mivel miénk a lakás).

Szóval nem annyira egyszerűen a dolog, mint mondjuk 20 éves házastársak esetén, ezért is nehéz eldöntenem, hogy ez a kapcsolat jogilag milyen minőségű...

Előre is köszönöm!

matthiasi # 2015.01.19. 08:19

Régen kitalálták már az igazolásra a módszert, csak bé kellene tartani a szabályokat.

szirenit # 2015.01.14. 10:04

Köszönöm szépen a hozzászólásokat.
Igen, kimaradt mert mindent nem tudok felsorolni hogy most szét megyünk mert megromlott a kapcsolatunk.
Elégedetlen velem, elégedetlen a helyzettel, mondván hogy ő nem halad semmire anyagilag.
5 évíg közös kasszán voltunk, utólsó egy évben külön kasszázunk, a rezsit és az étkezést közösen fizetjük.
Ez is azért van mert ő "haladni" akar csak nem tud félre tenni pénzt hogy lakást vásárolhasson magának, az enyémből meg hadd ne vegyen már..
A belső felújítás még közös kasszás időnkben történt, igen ő felügyelte közösen fizettük de a bevétel bizonyítottan több volt részemről már akkor is.
Az lenne még fontos hogy az élettársi viszony ha most még sem szünik meg mert tegyük fel kibékülünk és továbbra is együtt maradnánk az jelentheti-e azt hogy későbbiekben az ingatlanból jár neki pénz összeg, vagy örökölhet-e utánam, tegyük fel halálozásom esetén?
Vagy benne maradhat a házban mert hát élettársak voltunk?
Előre is köszönöm.
Judit

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.14. 09:46

Pardon?

lizizizi # 2015.01.14. 09:25

Bori. Érdeklődni szeretnék. Ha valaki 25 éve él együtt valakivel. Ebből 20 évet házasságban. Közben elváltak törvényese, utánna újra összeköltöztek. Most is jelenleg együtt élnek de nem kötöttek újra házasságot. A hölgynek nincs gyermeke. A férjek 2 és 2 unoka. Ha van végrendelet, a feleség halál esetén haszonélvezeti jogot élvez, igy is hogy elvannak válva. És a férj módositotta közben hogy beleírta hogy elvannak válva de igy is jár neki a haszonélvezet. Támadható-e a feleség. Mivel beteg, rokkant. Élettársi kapcsolatot elég a családsegítőnek és a szomszédoknak igazolnia?. És jár -e özvegyi nyugdij igy is: Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.14. 05:57

(A bérelszámolást általában nem a személyzeti osztály végzi.)

Sherlock # 2015.01.13. 21:36

S ahhoz miért nem elég a nyilatkozat? :)

lajcsó # 2015.01.13. 21:34

„a munkahelynek az élettársi kapcsolatotokhoz mi köze..."
Adóbevallásra (azon belül adókedvezményre) tippelek.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.13. 16:43

Munkahelyen személyzeti osztályon szükséges.
Szívem szerint kérdezném, hogy a munkahelynek az élettársi kapcsolatotokhoz mi köze... De inkább csak azt mondom, hogy ha a személyzetis kéri, akkor tőle kell megkérdezni, milyet fogad el.