Csempeszessel vadolnak - Meddig tarthatjak elkobozva a fenykepezogepemet?


Szatmári Nóra (törölt felhasználó) # 2003.05.16. 15:29

Kedves Gyöngyi,

Ha repülögéppel utazol, akkor Ferihegyen van egy vámiroda, oda befáradsz, kérsz egy papirt, amire felirod a fényképezögép, notebook stb elnevezését + a gyari szamokat, azt lepecsételik, és amikor jössz vissza, és szivoskodnak bemutatod. Én mindig igy járok el, problémám még sosem volt.

Gyöngy # 2003.05.16. 09:06

Kedves Mindenki, mi történik akkor, ha az ITTHON vásárolt géppel utazom ki, és azzal jövök haza???? Akkor is ujra le kell vámoltatnom???? Nekem ez a kérdés pár hét múlva lesz érdekes... Üdv Gyöngyi


Gyöngy

Schleim # 2003.05.12. 15:09

Kedves Datte,

Koszonom, de en kifejezetten irtozom a torvenyserto megoldasoktol, barmennyire is furcsan hangzik ez az ugyem ismereteben. En nem is javasolnam senkinek, hogy ilyesmivel probalkozzon, nem eri meg. Nagyon, de nagyon rossz dolog atkerulni a 'sotet oldalra'.

Ez a tema nem arrol szol, hogy hogyan lehetett volna illegalisan behozni a fenykepezogepet.

Tulajdonkeppen mar csak arra nem tudom a pontos valaszt, hogy van-e valamilyen megkerdojelezhetetlen jogom a szemelyes jellegu fenykepeim visszaszerzesere.


[b:daa466003b]Schleim[/b:daa466003b]

datte # 2003.05.12. 08:41

Nos, én a probléma elkerüléséhez szeretnék hozzáfűzni valamit: Jó magyar szokás szerint könnyen elkerülhető az elkobzás kérdése, de még a vámolásé is, ha felkészülten, zsebünkben erre a célra félretett valutával érkezünk a nagyon kedves vámos tiszt elé (persze biztos itt sem mindegy melyikhez - legalábbis remélem). Tapasztalatból mondom, hogy igen bejáratott menete van az ilyen 'vámkezelésnek'. Csak hát, erről tudni kell. Engem is ismerősök láttak el információkkal, és szóról szóra úgy zajlott az esemény, ahogy ezt elmondták. Ez persze nincs a jogszabályban:)))Viszont ezen 'szabály' ismerete igencsak mentesíthet sok fejfájástól....
Egyébként a vámjogszabályok útiholmira vonatkozó kitételein annak idején -azt hiszem jogosan -felhábodtam, mert azt gondolom, hogy ha magyar ember a saját kis fizetéséből vesz magának külföldön tartózkodása során egy nyomorult digitális fényképezőt, azt miért kell még egyszer áfával sújtani? A vám, még rendben, elvileg. De kereskedelmi mennyiségről szó sincs, saját önös céljaimat szolgálja az az 1 db elektronikai cikk, amiből lehet, hogy akár 10 évig nem veszek újat. (bár lehet, hogy igen, de akkor is)Magyarországon így is, éppen az állam éhes szája miatt vannak horror árak szinte minden téren, míg más országok lakói többszörös fizetésből vásárolnak fele olyan árakon. Ennyit a fogyasztói társadalomról. És 'éljen' a korrupció, amit mellesleg gyűlölök, de még mindig kevésbé húzza a zsebem.


datte

Schleim # 2003.05.12. 07:44

Kösz, de nincsenek illúzióim a végeredménnyel kapcsolatban. Elöítéletek ellen nagyon nehéz küzdeni, a szándékaimra pedig semmiféle bizonyítékom nincs. Igaz, a vádnak sincs, de ez senkit nem fog érdekelni.

Mint nyilvánvaló, nem vagyok jogi szakember, de magyarul beszélek valamennyire. A nyilatkozat mint fogalom szerintem egy tudatos információközlést jelent. (Sajnos nincs kéznél értelmezö szótár.) Tehát véleményem szerint az ember nem tehet úgy nyilatkozatot, hogy közben nem tud róla, még akkor sem, ha ez jogszabályban van leírva. Na mindegy ez csak az én laikus álláspontom.


[b:daa466003b]Schleim[/b:daa466003b]

Nick Name # 2003.05.10. 18:50

Na most én tényleg nem kábítani akarom Schleim barátunkat, inkább felkészíteni a realításokra.

Szerinted van olyan bíró - első + másodfokon - aki elfogadja, hogy gondatlanságból tévedt be a zöld folyosóra?


Nick Name

Béres-Deák Attila # 2003.05.09. 18:54

A gondatlan bűnelkövetés, meg a jog nem tudása között nincs összefüggés.


attika

Nick Name # 2003.05.09. 18:13

Attika, én nem kábítani akarom Schleim barátunkat, hanem felkészíteni a várható fejleményekre. Te is tudod, hogy a jog nem tudása nem gondatlanság.


Nick Name

Béres-Deák Attila # 2003.05.08. 18:51

Ez így igaz. De egy nagyon fontos körülmény a csempészet bűncselekménye tekintetében a szándékos elkövetés. A gondatlan elkövetés ugyanis csak szabálysértés.Egyébként hozzá kell tenni, hogy sportot űznek belőle, hogy fiatalokat a digitális fényképezőgépekkel vegzálnak. A félreértés oka ott van, hogy a fényképezőgép vámments útiholmiként van feltüntetve. ( Igaz ez csak a külföldiekre vonatkozik.) Tényleg hasznos lenne, ha valami táblával felhívnák a figyelmet. kinek érdeke, hogy embereket olyan vegzának tegyenek ki, amit egy életre megjegyez. Arra is volt már példa, hogy ilyen eljárás miatt valaki cukor beteg lett.


attika

Nick Name # 2003.05.08. 17:29

1995. évi C. tv. 52. § /5/ bek.:

A 'zöld folyosó' igénybevétele szóbeli árunyilatkozatnak minősül. Így sajna, ha Schleim barátunk később, felszólításra vette elő a gépet, akkor az már késő.

Egyébként az elkobzás alá eső érték megfizetése alól is lehetséges részbeni mentesítés, ezt is érdemes kérni.
 


Nick Name

Schleim # 2003.05.07. 19:40

Tételes vámvizsgálat volt, ha jól emlékszem a kifejezésre. Ennek során szedtem elö a gépet, a blokkot, a garanciajegyet, stb. Teljesen együttmüködtem. Ha nem állítanak meg, nyilván átmentem volna, tehát hibáztam. Ebben sok körülmény közrejátszott (erős hányingerrel járó rosszullét, fáradtság, a megszokás és az is, hogy a gépet már rengeteget használtam és akkor egyáltalán nem is jutott eszembe), de nem szándékosan mentem rossz helyen.

Egyébként ez életem legkellemetlenebb élménye volt, az út során átvirrasztott éjszaka ellenére az eset után még két éjszakán keresztül egyáltalán nem tudtam aludni. (Sőt azóta is sokszor okoz álmatlanságot.) Ezerszer lepörgettem már magam előtt az eseményeket, a párbeszédet a vámossal és a mai napig nem értem, hogy miért kellett ennek idáig fajulnia. Azaz egyrészt értem, hiszen az államnak bevételt jelent az is ha egy becsületes embert kifoszthat és így még a bünbak is én vagyok. De ez így nagyon nincs jól.


[b:daa466003b]Schleim[/b:daa466003b]

Béres-Deák Attila # 2003.05.07. 15:40

Ha így igaz akkor van esélyed.Amennyiben önként mutattad be akkor a vámosoknak lett vplna kötelessége a vámeljárást lefolytatni.
Az elkobzott cuccokat árverés útján értékesítik.Elvileg Te is visszavásárolhatod.


attika

Schleim # 2003.05.07. 15:21

Szóval a Zöld folyosó benne van a jogszabályban??? Ezt nem találtam meg eddig. Biztos rossz helyen néztem.

Megjegyzem egy év múlva a fényképezögép a töredékét fogja érni az elkobzáskori értékének. De gondolom ettöl még a teljes összeget akarják majd legombolni rólam. Ez esetben nincs kétségem, hogy engedélyezni is fogják. :-(

Erröl jut eszembe, mi történik a végleg elkobzott fényképezögépekkel? Eladják?


[b:daa466003b]Schleim[/b:daa466003b]

Nick Name # 2003.05.07. 15:02

NEM mentesít. Bocs.


Nick Name

Nick Name # 2003.05.07. 15:01

A zöld folyosó igénybevétele a jogszabály szerint nemleges vámnyilatkozatnak számít. A jogszabály nem ismerete meg mentesít, ezt Te is biztos tudod.

A bíróságon, a tárgyaláson tudod kérni az elkobzás alá eső érték fizetését. Hiszen ez az egyik olyan fő kéréds, amiről majd a bíróságnak a tárgyaláson, az érdemi ítéletben dönteni kell.


Nick Name

Schleim # 2003.05.07. 14:28

Ja, tulajdonképp nem az ártatlanságomat akartam itt bizonygatni...

Szóval a gép értékének kifizetése nélkül nincs is jogom a saját fényképeimhez hozzájutni?

Milyen fórumon kell kérnem az elkobzás alá esö érték kifizetésének lehetöségét? A bírósághoz kell fordulnom? Nem mintha most hirtelen le tudnám perkálni a pénzt. :-(


[b:daa466003b]Schleim[/b:daa466003b]

Schleim # 2003.05.07. 14:16

Tudom, hogy hibás vagyok, de azért szerintem nem ennyire sima az ügy. A vád kerek perec kijelenti, hogy én egyértelmüen nyilatkoztam miszerint nincs nálam 30 ezer Forintot meghaladó értékü vámáru. Ez nem igaz.

A vád azt is állítja, hogy én el akartam vonni a fényképezögépet a vámeljárás alól és a vámosok találták meg nálam, akárcsak a vásárlást igazoló számlát.

Ezzel szemben (életemben elöször hoztam be bármi vámárut és fogalmam sem volt mit kell csinálni) a legnagyobb jóhiszemben saját magam szedtem elö a gépet, bevallottam, hogy külföldi tartózkodásom során vettem és elö is vettem a blokkot az övtáskámból. Azt hittem, hogy majd megmondják mennyi vámot kell fizetnem, és hidegzuhanyként ért az elkobzás.

Mivel Ferihegyen magyarul csak annyi van kiírva, hogy 'Zöld folyosó' (ezt azóta megnéztem), nem tudom miböl kellett volna tudnom, hogy ha arra megyek, akkor büncselekményt követek el. Miért nem írják ki például az értékhatárt vagy valamilyen az elvámolnivalóra utaló szöveget? Egyszerü, mert akkor kevesebben sétálnának be a csapdába.


[b:daa466003b]Schleim[/b:daa466003b]

Nick Name # 2003.05.07. 13:49

Nem akarlak elkeseríteni, de én egy éven TÚLI időt mondtam. És bár iratok nélkül nem nagyon szabad véleményt mondani, de ha a zöld folyoót használtad, akkor eléggé egyértelmű és köznapi az eset.

Szerintem kérd azt - pont a pótolhatatlan személyes emlékekre hivatkozva - hogy a gép elkobzása helyett elkobzás alá eső érték fizetésére kötelezzenek. Ez általában szokott menni.


Nick Name

Schleim # 2003.05.06. 20:18

Kösz. Most nézem a papírt, vádindítvány van ráírva és a szövegben valóban a 'vádolom' kifejezés szerepel.

Ez a várható egy év elég elkeserít. Nem gondoltam volna, hogy állítólagos jogbiztonság mellett lehetséges egy ember értékes tulajdonát mindenféle tárgyalás nélkül ilyen hosszú idöre elkobozni. Különösen ha a cselekmény súlyát tekintjük.

Bár már az is elkeserít, hogy a vádindítvány tényként állít olyanokat, amelyek a vélhetöleg standard jegyzökönyben szerepelnek és a valóságnak nem felelnek meg. Nyilvánvalóan semmivel sem tudom alátámasztani majd védekezésemet, hiszen az én állításom áll szemben két pénzügyör vallomásával akik persze ennyi idö után nem is emlékezhetnek semmire így marad a jegyzökönyv.

Annyi egyébként tényleg az én hülyeségem volt, hogy a zöld folyosón mentem, de ezt megszokásból tettem, ráadásul egy repülön átvirrasztott éjszaka után, erös hányingertöl gyötörve. Azóta jobban megnéztem a kiírásokat, magyarul kizárólag a 'Zöld folyosó' feliratot találtam, amire viszont a törvény tudtommal nem tesz utalást. Nincs kitéve semmiféle tájékoztató felirat a vámmentesség összeghatáráról sem.

A fényképekkel kapcsolatban vannak bármiféle jogaim? Ezek számomra meglehetösen pótolhatatlan emlékek.

Köszönök minden segítséget,


[b:daa466003b]Schleim[/b:daa466003b]

Nick Name # 2003.05.06. 16:53

Mivel javasolt büntetésekről beszélsz, vélhetően nem vádemelési indítványt, hanem magát a vádat kaptad meg. Ez azt jelenti, hogy az ügyed már bírósági szakaszban van. Úgyhogy panasszal nem tudsz fordulni senkihez, hiszen az Általad feltett kérdésekről fog maga a bírósági eljárás szólni.

Konkrét törvényi határidő a tárgyalás kitűzésére nincs, a bíróság leterheltségétől függ. Ha pl. budapesti vagy, akár egy éven túli időre is számíthatsz.


Nick Name

Béres-Deák Attila # 2003.05.06. 15:13

Keress meg magánban!


attika

Schleim # 2003.05.06. 14:57

Udv mindenkinek,

Eloszor rossz forumba tettem ezt a temat, most beirom ide is. Elnezest az ekezetek hianya miatt.

Tulajdonkeppen a kerdesem szempontjabol lenyegtelen, de le kell irnom, hogy alaptalanul csempeszessel vadolnak es Ferihegyen elkoboztak a kulfoldon vasarolt fenykepezogepemet. Ugyanis a valoszinuleg 'egyen' jegyzokonyv allitasaval ellentetben nem tettem valotlan nyilatkozatot es nem probaltam a vameljaras elol a gepet elvonni.

A kerdes tehat az lenne, hogy az ugyesztol kapott vademelesi inditvany kezhezvetele utan mennyi idon belul kell 'valaminek tortennie'? Ugyanis mar 3 honapja semmit sem hallottam az ugyrol. Akarmeddig megtarthatjak az en torvenyes tulajdonomat kepezo, 100%-ig az adozott jovedelmembol vasarolt fenykepezogepet?

Kulon felhaborito a dologban a vademelesi inditvanyban javasolt buntetesek aranytalansaga, amelyben az allam merhetetlen mohosagat velem felfedezni. Az allitolagos bun kabe 8 ezer Ft koruli vam elbliccelesenek kiserlete. Az en karom - ha a gepet elkobozzak - 100 ezer Ft, ezen kivul meg buntetest es a nyomozas koltsegeit is kellene fizetnem. (Korunk hosei, a vallalkozok zome szinte naponta kovet el 8 ezer Ft-nal nagyobb AFA visszaeleseket.)

Mindehhez meg hozzajon a nem csekely erkolcsi karom, a megalaztatas, ami a bunugyi nyilvantartasba vetellel jar.

Ja, megegy kerdes. A fenykepezogep elkobzott memoriakartyajan egy csomo magantermeszetu felvetel is van. Ezek tolem valo elvetele es plane mas szemely rendelkezesere bocsatasa sulyosan serti a szemelyisegjogaimat. Van-e valami jogi alapom a felvetelek visszakovetelesere?

Egyaltalan kihez lehet fordulni panaszaimmal? A birosaghoz vagy az ugyeszhez?

Koszonettel,


[b:daa466003b]Schleim[/b:daa466003b]