Passzív dohányzás - Dohányzó szomszédok füstje beszürődik a lakásba.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.02.07. 07:39

Igen, jogszerű.
A banknál.

senkise100 # 2009.02.06. 16:15

Tisztelt Leendő Válaszadó!

Az alábbi problémám megoldásában kérnék segítséget. A nyugdíjam 50 %-át tiltják le, mert sajnos nem tudtam időben törleszteni a felvett kölcsönöket, betegség miatt, több műtét után a bal lábamat amputálni kellett, és sajnos nem volt lehetőségem a törlesztésre, anyagilag. Ezzel semmi bajom nem lenne, ha csak a 33% erejéig tiltanák le, mint ahogy a fizetéseknél szokták, mert természetesen vissza kell adni. A kérdésem az lenne, hogy valóban jogos az 50%-os letiltás, erre esetleg van valamilyen jogszabály? Sajnos ebben a helyzetben már a megélhetésem van veszélyben, mert így most 53.000,-Ft nyugdíjat kapok, ebből kell fizetnem a lakás rezsijét, a gyógyszereket, és esetleg enni is kéne. Szeretném megtudni, hogy a levonás mértékének csökkentését milyen módon lehet kérvényezni, illetve hol? A Nyugdíjfolyósítónál, a Banknál, vagy esetleg más szervnél?

A választ előre is köszönöm.

További kellemes hétvégét kívánok.

Senkise100

b1gergely # 2009.02.06. 12:15

Tisztelt dr. Mohos Gábor!

Köszönöm a válaszát! Kb. erre gondoltam!

Köszönettel:
B.Gergely

b1gergely # 2009.02.06. 12:14

"Időnként lehet hallani bőszült nikotinelleneseket szabad téren is felháborodni,és az egészségük védelmére hivatkozni, ha egy dohányos közelébe kerülnek, pedig csak a cigaretta szaga jut el az orrukba, nem pedig az egészségkárosodás"

Mert a cigaretta olyan intelligensen égne, hogy csak a szaga jut el a panaszkodóig, a káros anyagok meg csupán a dohányzó körül lennének?
Ugye ezt csak a vicc kedvéért írtad?

Kitérő: a BKV szerint ma már a nem megfelelően tiszta öltözet és szag alapján a hajléktalanokat elvileg le lehetne utasítani a tömegközlekedési eszközökről, a dohányosok viszont még mindig lazán felszállhatnak úgy, hogy három mély slukkot szívnak, és a füstöt a buszon/villamoson/... fújják ki, nem kis ideig boldogítva ezáltal az ott utazókat. Akár pl. a gyomorfekélyben szenvedőt, akinek ettől ég a gyomra. Órákig.
(Ez szerintem kultúra kérdése lenne, meg a másik ember tiszteletben tartása...)

Visszatérő: Ezzel szemben az Angel által vázolt kép ennél sokkal súlyosabb: ott már valóban egészségkárosításról lehet beszélni (panelbeli nyílászárókat mindenki ismeri), mivel szinte állandóan jön a füst - úgyhogy innentől kezdve reméltem, tényleg csak vicc volt, hogy csak a szagot kell elszenvedni!
Különben a helyzetet abszolút átélem, nálunk annyiban jobb a helyzet, hogy csak munkanapokon és 8-17 között kell elviselni, mivel irodai dolgozók és nem lakók alattunk a dohányosok. De ezt egyelőre elviselem: amint megérzem a cigiszagot, ablakokat azonnal zárom. Nem mondom, hogy nagy öröm, főleg nyáron gáz, de erre tényleg nehéz lenne normális megoldást találni. (Ettől függetlenül nem mondom, hogy az a normális, hogy én rohanjak körbe a lakásban és csukjak mindent, amikor már bent van a füst... Aztán megsaccolva, hogy kb. mikor végeztek, és mikorra szállt el a füst, igyekezzem kiszellőztetni, ami bent terjeng, még mielőtt újra rágyújtanak, és megfelelő ütemben csukjam az ablakokat...)

Ettől függetlenül NEM ez a kérdés érdekel, hanem az, amikor valaki a közösségi térnek számító lépcsőházban cigizik. Mondjuk azért, mert az orvosi rendelőként használt lakásban nem teheti, de kint az utcán meg hideg van. Vagy csak nincs kedve kimenni...

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.02.06. 12:08

Tiltani lehet. A tiltás tűzrendészeti okból is indokolt. A kérdése nyilván arra irányult, hogy szabálysértési bírságot ki fog-e szabni a jegyző a tiltást megszegő személyre. Nem igazán hiszem.

b1gergely # 2009.02.06. 11:48

Üdvözletem!

Én viszont az én kérdésemet két napja tettem fel :) nem akartam új topikot nyitni...

Ehhez valami építő javaslatot tud mondani valaki? Mert érdekelne.

Köszönöm!

dr Zákányi Csaba # 2009.02.04. 21:39

Köszi Mohos, nem vettem észre. Egyébként igazam van?

monalisa1 # 2009.02.04. 16:25

Bizonyára azóta is büdös neki a szomszéd felszűrődő cigifüstje...

Megoldás: ne ugyanazon időben legyen nyítva náluk is az erkély, az ablak.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.02.04. 15:24

Zákányi: Angel a kérdést 4 és fél évvel ezelőtt tette fel.

dr Zákányi Csaba # 2009.02.04. 15:14

Kedves Angel!
"Ez a füstmennyiség bejön az ö lakásukba. " Ugye ezt csak a vicc kedvéért írtad? Időnként lehet hallani bőszült nikotinelleneseket szabad téren is felháborodni,és az egészségük védelmére hivatkozni, ha egy dohányos közelébe kerülnek, pedig csak a cigaretta szaga jut el az orrukba, nem pedig az egészségkárosodás. Sajnos az ember szomszédainak szabad büdösnek lenni akár otthon, akár a buszon vagy a villamoson. Bizonyára lehet birtokvédelmet kérni a jegyzőnél ugyanúgy, mint ha bármilyen más módon lennének zavaróak. Énszerintem a nemdohányzók védelmében hozott idézett törvény nem a cigiszagtól kívánja megvédeni őket, hanem - nagyon helyesen - a passzív dohányzásra kényszerítettségtől.
Ez esetben pedig azt gondolom, aki a saját erkélyén cigarettázik, annak az ehhez való joga semmivel sem alábbvaló, mint a szomszédjának a joga a nem büdös levegőhöz.

b1gergely # 2009.02.04. 13:15

Dohányzás lépcsőházban

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődni szeretnék, hogy jelenleg milyen jogi szabályozás van érvényben a többszintes lakóépületként szolgáló ingatlan lépcsőházában történő dohányzásra vonatkozóan? Van-e erre vonatkozóan tiltás, illetve engedélyezés?
Én pusztán a 1999. évi XLII. törvényt találtam meg, aminek a 2. § (4) bekezdése csupán explicit tartalmazza, hogy nem lehet a dohányzó tér ott, ahol nincs rendesen megoldva a szellőztetés, illetve nincs megfelelően leválasztva a dohányzó tér a nem dohányzótól. Márpedig egy lépcsőház általában ilyen.

Mivel implicit módon nem találtam megfelelő szabályozást, így azt is kérdezném, hogy ezzel együtt milyen lehetőségei vannak a lakóknak a lépcsőházbeli dohányzás korlátozására? Tiltó táblát elhelyezhetünk? Amennyiben tiltó tábla van, lehet-e tenni valamit az esetlegesen mégis dohányzókkal szemben?

Tudom, sok volt a kérdés, de így nagyjából körbejártam a témát, hogy milyen szempontokból érdekel a válasz.

Köszönettel:
B.Gergely

the big cat # 2003.07.28. 10:54

Itt nem (csak) a nemdohányzók védelméből kell kiindulni, hanem egyszerűen abból, hogy a szennyezzéssel birtokháborítást követnek el.

A jegyzőnél lehet birtokvédelmet kérni, bár gondolom, hogy ez lesz az első ilyen esete, de találhat elég analógiát.

Ugyanezt megszenvedjük mi is, sőt a fürdőszobánk és a WC-nk is  aközös szellőzőaknából beáradó füst miatt gyakran bagószagú.

angel # 2003.07.28. 10:40

Egy barátom panellakásban lakik. A problémája a következö:
A ö szobájuk erkélyes szoba, és az alattuk lakók reggel 6:30-tól 0:30-ig kb. 20-30 percenként járnak ki dohányozni az erkélyre. Ez a füstmennyiség bejön az ö lakásukba. Ugy tudja, hogy a magyar jogszabályok alapján csak beltéri dohányzás szankcionálására vannak jogszabályok, de mivel egészségkárosításról van szó, s egy lehetetlen helyzetröl, tenni kéne valamit. Az alattuk lakó többszöri felszólítás és kérelem ellenére gúnyosan kijelentette, hogy legjobban tenné, ha elköltözne. Felelösségre lehet-e vonni öket emiatt, milyen jogokkal rendelkezik az, aki nem akar mások káros szokása miatt cigarettabüzös lakásban élni és tüdörákot kapni? Kérem segítsetek!

angel