Igen, jogszerű.
A banknál.
Passzív dohányzás - Dohányzó szomszédok füstje beszürődik a lakásba.
Tisztelt Leendő Válaszadó!
Az alábbi problémám megoldásában kérnék segítséget. A nyugdíjam 50 %-át tiltják le, mert sajnos nem tudtam időben törleszteni a felvett kölcsönöket, betegség miatt, több műtét után a bal lábamat amputálni kellett, és sajnos nem volt lehetőségem a törlesztésre, anyagilag. Ezzel semmi bajom nem lenne, ha csak a 33% erejéig tiltanák le, mint ahogy a fizetéseknél szokták, mert természetesen vissza kell adni. A kérdésem az lenne, hogy valóban jogos az 50%-os letiltás, erre esetleg van valamilyen jogszabály? Sajnos ebben a helyzetben már a megélhetésem van veszélyben, mert így most 53.000,-Ft nyugdíjat kapok, ebből kell fizetnem a lakás rezsijét, a gyógyszereket, és esetleg enni is kéne. Szeretném megtudni, hogy a levonás mértékének csökkentését milyen módon lehet kérvényezni, illetve hol? A Nyugdíjfolyósítónál, a Banknál, vagy esetleg más szervnél?
A választ előre is köszönöm.
További kellemes hétvégét kívánok.
Senkise100
Tisztelt dr. Mohos Gábor!
Köszönöm a válaszát! Kb. erre gondoltam!
Köszönettel:
B.Gergely
"Időnként lehet hallani bőszült nikotinelleneseket szabad téren is felháborodni,és az egészségük védelmére hivatkozni, ha egy dohányos közelébe kerülnek, pedig csak a cigaretta szaga jut el az orrukba, nem pedig az egészségkárosodás"
Mert a cigaretta olyan intelligensen égne, hogy csak a szaga jut el a panaszkodóig, a káros anyagok meg csupán a dohányzó körül lennének?
Ugye ezt csak a vicc kedvéért írtad?
Kitérő: a BKV szerint ma már a nem megfelelően tiszta öltözet és szag alapján a hajléktalanokat elvileg le lehetne utasítani a tömegközlekedési eszközökről, a dohányosok viszont még mindig lazán felszállhatnak úgy, hogy három mély slukkot szívnak, és a füstöt a buszon/villamoson/... fújják ki, nem kis ideig boldogítva ezáltal az ott utazókat. Akár pl. a gyomorfekélyben szenvedőt, akinek ettől ég a gyomra. Órákig.
(Ez szerintem kultúra kérdése lenne, meg a másik ember tiszteletben tartása...)
Visszatérő: Ezzel szemben az Angel által vázolt kép ennél sokkal súlyosabb: ott már valóban egészségkárosításról lehet beszélni (panelbeli nyílászárókat mindenki ismeri), mivel szinte állandóan jön a füst - úgyhogy innentől kezdve reméltem, tényleg csak vicc volt, hogy csak a szagot kell elszenvedni!
Különben a helyzetet abszolút átélem, nálunk annyiban jobb a helyzet, hogy csak munkanapokon és 8-17 között kell elviselni, mivel irodai dolgozók és nem lakók alattunk a dohányosok. De ezt egyelőre elviselem: amint megérzem a cigiszagot, ablakokat azonnal zárom. Nem mondom, hogy nagy öröm, főleg nyáron gáz, de erre tényleg nehéz lenne normális megoldást találni. (Ettől függetlenül nem mondom, hogy az a normális, hogy én rohanjak körbe a lakásban és csukjak mindent, amikor már bent van a füst... Aztán megsaccolva, hogy kb. mikor végeztek, és mikorra szállt el a füst, igyekezzem kiszellőztetni, ami bent terjeng, még mielőtt újra rágyújtanak, és megfelelő ütemben csukjam az ablakokat...)
Ettől függetlenül NEM ez a kérdés érdekel, hanem az, amikor valaki a közösségi térnek számító lépcsőházban cigizik. Mondjuk azért, mert az orvosi rendelőként használt lakásban nem teheti, de kint az utcán meg hideg van. Vagy csak nincs kedve kimenni...
Tiltani lehet. A tiltás tűzrendészeti okból is indokolt. A kérdése nyilván arra irányult, hogy szabálysértési bírságot ki fog-e szabni a jegyző a tiltást megszegő személyre. Nem igazán hiszem.
Üdvözletem!
Én viszont az én kérdésemet két napja tettem fel :) nem akartam új topikot nyitni...
Ehhez valami építő javaslatot tud mondani valaki? Mert érdekelne.
Köszönöm!
Köszi Mohos, nem vettem észre. Egyébként igazam van?
Bizonyára azóta is büdös neki a szomszéd felszűrődő cigifüstje...
Megoldás: ne ugyanazon időben legyen nyítva náluk is az erkély, az ablak.
Zákányi: Angel a kérdést 4 és fél évvel ezelőtt tette fel.
Kedves Angel!
"Ez a füstmennyiség bejön az ö lakásukba. " Ugye ezt csak a vicc kedvéért írtad? Időnként lehet hallani bőszült nikotinelleneseket szabad téren is felháborodni,és az egészségük védelmére hivatkozni, ha egy dohányos közelébe kerülnek, pedig csak a cigaretta szaga jut el az orrukba, nem pedig az egészségkárosodás. Sajnos az ember szomszédainak szabad büdösnek lenni akár otthon, akár a buszon vagy a villamoson. Bizonyára lehet birtokvédelmet kérni a jegyzőnél ugyanúgy, mint ha bármilyen más módon lennének zavaróak. Énszerintem a nemdohányzók védelmében hozott idézett törvény nem a cigiszagtól kívánja megvédeni őket, hanem - nagyon helyesen - a passzív dohányzásra kényszerítettségtől.
Ez esetben pedig azt gondolom, aki a saját erkélyén cigarettázik, annak az ehhez való joga semmivel sem alábbvaló, mint a szomszédjának a joga a nem büdös levegőhöz.
Dohányzás lépcsőházban
Tisztelt Szakértők!
Érdeklődni szeretnék, hogy jelenleg milyen jogi szabályozás van érvényben a többszintes lakóépületként szolgáló ingatlan lépcsőházában történő dohányzásra vonatkozóan? Van-e erre vonatkozóan tiltás, illetve engedélyezés?
Én pusztán a 1999. évi XLII. törvényt találtam meg, aminek a 2. § (4) bekezdése csupán explicit tartalmazza, hogy nem lehet a dohányzó tér ott, ahol nincs rendesen megoldva a szellőztetés, illetve nincs megfelelően leválasztva a dohányzó tér a nem dohányzótól. Márpedig egy lépcsőház általában ilyen.
Mivel implicit módon nem találtam megfelelő szabályozást, így azt is kérdezném, hogy ezzel együtt milyen lehetőségei vannak a lakóknak a lépcsőházbeli dohányzás korlátozására? Tiltó táblát elhelyezhetünk? Amennyiben tiltó tábla van, lehet-e tenni valamit az esetlegesen mégis dohányzókkal szemben?
Tudom, sok volt a kérdés, de így nagyjából körbejártam a témát, hogy milyen szempontokból érdekel a válasz.
Köszönettel:
B.Gergely
Itt nem (csak) a nemdohányzók védelméből kell kiindulni, hanem egyszerűen abból, hogy a szennyezzéssel birtokháborítást követnek el.
A jegyzőnél lehet birtokvédelmet kérni, bár gondolom, hogy ez lesz az első ilyen esete, de találhat elég analógiát.
Ugyanezt megszenvedjük mi is, sőt a fürdőszobánk és a WC-nk is aközös szellőzőaknából beáradó füst miatt gyakran bagószagú.
Egy barátom panellakásban lakik. A problémája a következö:
A ö szobájuk erkélyes szoba, és az alattuk lakók reggel 6:30-tól 0:30-ig kb. 20-30 percenként járnak ki dohányozni az erkélyre. Ez a füstmennyiség bejön az ö lakásukba. Ugy tudja, hogy a magyar jogszabályok alapján csak beltéri dohányzás szankcionálására vannak jogszabályok, de mivel egészségkárosításról van szó, s egy lehetetlen helyzetröl, tenni kéne valamit. Az alattuk lakó többszöri felszólítás és kérelem ellenére gúnyosan kijelentette, hogy legjobban tenné, ha elköltözne. Felelösségre lehet-e vonni öket emiatt, milyen jogokkal rendelkezik az, aki nem akar mások káros szokása miatt cigarettabüzös lakásban élni és tüdörákot kapni? Kérem segítsetek!
angel
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02