Lejárt okmányokkal kereskedés kérdése


waalakee # 2020.01.18. 12:03

Sziasztok!

Az alábbi kérdéskörben kérnék segítséget:

Meglepve tapasztaltuk, hogy párom elhunyt nagymamájának a régi útlevelét kínálják eladásra egy FB-os adás-vételi csoportban.

Én eddig úgy tudtam, hogy a személyi okmányok adás-vétele még ilyen esetben is tilos. Ez változott esetleg, vagy csak bizonyos esetekre vonatkozik (pl aktuálisan érvényes típusú iratok)?

Illetve, ha tilos (főleg, hogy minden személyes adat látszik az elhunytról a hirdetés képein), akkor mire lehet hivatkozni? Jelenleg rendőrségi feljelentésen gondolkozunk.

Minden információt előre is köszönök!

gerbera317 # 2020.01.18. 19:21

Vannak, akik ilyeneket gyűjtenek, megmentve ezeket az okmányokat az utókornak. Képzeld el, milyen lenne, ha az Aranybullát megsemmisítették azzal, hogy az már "lejárt".

waalakee # 2020.01.19. 08:33

Én értem, hogy valaki ilyet gyűjt és az Aranybulla sem ugyanaz a kategória.

A kérdésem arra vonatkozott, hogy mennyire törvényes az ilyen okmányokkal történő kereskedés?

Mert, hogy a teljes rokonság felháborodott rajta (kivéve egy családtagot, akitől valószínűleg kikerült az irat, de ő az úgynevezett fekete bárány és pár éve nyomtalanul eltűnt).

De függetlenül attól, hogy hogyan került az eladóhoz, szabad-e ilyesmivel kereskedni? És ráadásul a hirdetésben egyetlen adatot sem takart ki az eladó.

(Magánvélemény: remélem, hogy mindenki, aki ilyesmivel kereskedik, egyszer a saját szülei okmányait látja viszont ugyanilyen módon...)

gerbera317 # 2020.01.19. 13:45

Senkit nem érdekelnek azok az adatok. A halott pedig nem jogképes. Ez nagyjából azt jelenti, hogy nem illetik meg jogok. Személyiségi jogok sem. A kegyeleti jogok pedig másról szólnak.
Ha úgy gondolod, hogy bűncselekmény történt, hogy feljelentheted a fekete bárányt.

waalakee # 2020.01.21. 10:48

Értem. Köszi szépen az infót!

A fekete bárány nem feljelentéssel lesz intézve (nem tetlegességgel :) ). Valószínűleg ez volt az utolsó alkalom, hogy bárki a családból bármiben segített neki. Elég sok volt eddig is a rovásán. Most már szerintem szóba sem állunk vele. Mintha ő is halott lenne.