Nyugdíj


antijogász # 2022.01.03. 13:59

Tisztelt Fórumozók!
Az öregségi nyugdíj igénylésének (ONYR 01) mennyi az ügyintézési határideje? Ákr 50§ szerinti hatvan nap, vagy van valahol más előírás erre?
Konkrétabban: 65. születésnapom előtt hány nappal előbb fogadják be az igényt legkorábban?

drbjozsef # 2021.12.05. 11:35

Nagy Vincene,

1997. évi LXXXI. törvény
...
83.§(2) A jogosult halála esetén a fel nem vett nyugellátást a vele közös háztartásban együtt élt házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben, ezek hiányában az örökös veheti fel a halál napjától vagy a hagyatéki végzés jogerőssé válása napjától számított egy éven belül.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

A Posta vezetője hülye, és semmi köze ehhez. Ha te felvetted volna jogtalanul, akkor sincs ahhoz köze. De jogosan vetted volna fel, a nyugdíjat a tárgyhóra fizették, a februári nyugdíj még jár neked. Tegyél panaszt a Postánál.
Egyebekben pedig, ha még egy éven belül vagy, akkor kérheted a NYUFIG-tól, hogy a részedre fizessék ki :

"Az együtt élt családtag részéről az igényléshez elegendő egy erre a célra rendszeresített nyilatkozat kitöltése, amelyből megállapítható a rokoni kapcsolat, az egy háztartásban történt együttélés, továbbá tartalmazza az elhunyt adatait, az ellátás folyósítási törzsszámát."

Nagy Vincene # 2021.12.02. 17:39

Tisztelt Jogász Úr! Szeretném megkérdezni igaz lehet ezzel elkéstem, de az igazságot tudni akarnám. Az édesanyám 2019. február 14.-én meghalt. A nyugdíját postai uton kapta azonban ebben a hónapban a Posta vezetője meg sem kérdezett hanem utalta is vissza a nyugdíját. Azt mondta később hogy ez már nem jár neki. Azóta is foglalkoztat a dolog mert én át gondolom, hogy az a hónapi nyugdíja még jogos lett volna. Szeretn~m megkérdezni ha ez még jogos lett volna van e rá lehetőség hogy megkaphassam, mint a gyermeke a lánya.