Jótállás, Garancia, Szavatosság


Majordomus # 2022.11.16. 21:53

Ha előre tájékoztatják akkor nem.
Én is vettem mikrót 10 ezer ft-ért mert hiányzott az üvegtányér.
Tettem bele egy másikat azóta is műkődik.

nanemaaa # 2022.11.16. 09:54

A vevő meg nem vár csodákat ha 40 %-al olcsóbban vesz meg egy árut. Csak működjön.

Dehogynem. Fel lesz háborodva, ha valami nem, vagy nem úgy működik. Becsapva fogja érezni magát. Mert addigra már rég elfelejti, hogy olcsóbban vette. És különben is, azt mondták, csak azért olcsó, mert sérült a csomagolása, vagy van rajta egy karc. ;)

Majordomus # 2022.11.15. 20:43

A vevő meg nem vár csodákat ha 40 %-al olcsóbban vesz meg egy árut. Csak működjön.

nanemaaa # 2022.11.15. 09:39

Az OUTLET-eknek komoly "szak"irodalma van már. A kishibásnak mondott termékek java nem igazán kis hibás. Az más kérdés, hogy sok esetben maga az eladó sem tudja, hogy ki, miért és hogyan buherálta már meg az adott terméket, hogy legalább látszatra működjön.

osztap # 2022.11.15. 08:42

Ptk. 6:553. § [A gyártó]
(1) E fejezet alkalmazásában gyártó a végtermék, a résztermék, az alapanyag előállítója, valamint aki a terméken elhelyezett nevével, védjegyével vagy egyéb megkülönböztető jelzés alkalmazásával önmagát a termék gyártójaként tünteti fel.
(2) Importtermék esetén a terméket gazdasági tevékenysége keretében az Európai Gazdasági Térség területére behozó személyt is gyártónak kell tekinteni. Ez a szabály nem érinti az importálónak a gyártóval szemben érvényesíthető visszkereseti igényét.
(3) Ha a termék gyártója nem állapítható meg, a termék minden forgalmazóját gyártónak kell tekinteni mindaddig, amíg a forgalmazó a gyártót vagy azt a forgalmazót, akitől a terméket beszerezte, a károsultnak meg nem nevezi. Ezt a szabályt importtermék esetén akkor is megfelelően alkalmazni kell, ha a termék gyártója feltüntetésre került, de az importálója nem állapítható meg.
(4) A forgalmazó ezt a nyilatkozatát a károsult írásbeli felhívásától számított harminc napon belül teheti meg.

Mivel a kérdező Olaszországban vette meg az árut, jó esélye van, hogy azt már mások behozták az EGT területére (hacsak pl. nem vámolás előtti árukat vettek). Így ő mutathat arra, akitől vette, és mentesülhet a termékfelelősség alól, nem?

drbjozsef # 2022.11.15. 08:22

KBS,

Igaz.
Ezt nem kerülhetik ki.
De ha valóban csomagolás vagy raktározás miatti kishibás terméket értékesítenek, amelyet egyébként ismernek, régóta forgalmazott, akkor ezzel túl sokat nem kockáztatnak talán.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.15. 07:48

(Doktor, külföldről behozott termék esetén a termékfelelősség az importálót terheli.)

Szomorú örökös # 2022.11.15. 07:15

drbjozsef

Valóban! Nem figyeltem, hogy a kérdező nem végfelhasználóknak szeretne árusítani.

drbjozsef # 2022.11.15. 07:12

Nem. Az outlet kifejezetten fogyasztóknak értékesít általában.
Vagy "nagyker" körülmények miatt olcsóbb (raktárban vásárolsz), vagy kishibás, esztétikai hibás terméket, de ezekre mind kell hogy kapj szavatosságot fogyasztóként.

Szomorú örökös # 2022.11.15. 05:49

Szerintem az ilyen boltokat hívják úgy, hogy OUTLET, nem? :-O

drbjozsef # 2022.11.15. 05:20

KBS,

Termékfelelősség? Ahhoz meg mi közük?
6:550.§A termékkárért a hibás termék gyártója felelősséggel tartozik.
Nem gyártanak ők semmit sem.

Termékszavatosság dettó nem, ha esetleg arra gondoltál :
6:168. § (1) Vállalkozás által fogyasztónak eladott ingó dolog (ezen alcím alkalmazásában: termék) hibája esetén a fogyasztó követelheti a gyártótól, hogy a termék hibáját javítsa ki ...

Majordomus # 2022.11.14. 20:54

Járható út (igaz nem tudom hogyan) mert nálunk például van sérült áruk értékesitése hirdetve.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.11.14. 16:30

(A termékfelelősséget semmiképpen nem tudjátok kizárni.)

drbjozsef # 2022.11.14. 15:20

SzegediMarika,

Nem vagyok jogász, de bármelyik ügyvéd szerkeszt nektek ilyen adásvételi okiratot.
De ha ez nem egy bonyolult adásvétel, elég akár csak annyit írni a szerződésbe, hogy "A Ptk.XXIV. fejezete szerinti kellékszavatosságot a szerződő felek közös megegyezéssel teljes egészében kizárják, az eladó a termék esetleges hibáiért felelősséget nem vállal, a vevő ennek tudatában vásárolja meg azt."

SzegediMarika # 2022.11.14. 14:04

Kedves József,

Lenne rá mód, hogy megírd nekünk ezt a megállapodást? Természetesen ezt már díjazásért.

Próbáltam privát üzenetet írni, de most realizáltam, hogy itt a felület nem ad lehetőséget.

SzegediMarika # 2022.11.14. 13:54

Kedves József,

Köszönöm szépen a hozzászólást. Parányi kis cégként nem lesz erőforrásunk, hogy végfelhasználókat szolgáljunk ki. Igyekszünk kiskereskedőknek értékesíteni, természetesen a korrektség jegyében, tájékoztatva őket minden részletről. Nyertes, nyertes helyzetet és hosszútávú üzleti kapcsolatokat szeretnénk felépíteni és fenntartani. Ugyanakkor azért magunkat is le szeretnénk védeni.

Köszönöm a tanácsot.

Üdvözlettel:

Marika

drbjozsef # 2022.11.14. 12:12

SzegediMarika,

Ptk. 6:157. §
(1) A kötelezett hibásan teljesít, ha a szolgáltatás a teljesítés időpontjában nem felel meg a szerződésben vagy jogszabályban megállapított minőségi követelményeknek. Nem teljesít hibásan a kötelezett, ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy a hibát a szerződéskötés időpontjában ismernie kellett.
(2) Fogyasztó és vállalkozás közötti szerződésben semmis az a kikötés, amely e fejezetnek a kellékszavatosságra és a jótállásra vonatkozó rendelkezéseitől a fogyasztó hátrányára tér el.

Szerintem két dolgot is tehettek.

Az egyik csak részmegoldás, de a fogyasztónak való értékesítésre is vonatkozik. Ez az (1) pont. Alaposan megvizsgáljátok a terméket eladás előtt, kipróbáljátok, és ami nem megfelelő rajta - beleértve az esztétikai hibákat, meg minden mást is -, és ezt beleírjátok a szerződésbe. Az ismert hibákért nem feleltek.
Viszont ez azért részmegoldás, mert minden másért használt termékként eladáskor 1 év, új termékként értékesítéskor 2 év szavatosságot vállalnotok kell, HA a vevő fogyasztó. Azokra a hibákra, amelyeket nem ismertek. De ez így lenne bármilyen más termék eladásáakor is.

A másik csak akkor működik, ha NEM fogyasztónak, tehát mondjuk másik cégnek értékesítitek a terméket. Ez a (2) pont. Mivel ez nem fogyasztói szerződés lesz, ezért a szerződésben teljes egészben kizárhatjátok a szavatosság érvényesítését, közös megegyezéssel tetszőlegesen térhettek el a szavatosság szabályaitól. Ha van, aki megveszi így is, akkor semmilyen felelősségetek nem lesz a szavatosság körébe tartozó hibákra. Érdemes a félreértések elkerülésére jelezni hogy a termék honnan származik, miért olcsóbb, stb., tehát semmilyen releváns információt nem eltagadni. Ha tényleg olyan kedvező az az ár, akkor lesz így is vevő. Talán.

SzegediMarika # 2022.11.14. 10:19

Kedves Szakértők!

Egy parányi kis cég vagyunk és keressük a túlélést, a lehetőségeket.

Egy olaszországi aukción vásároltunk csomagolássérült, visszaküldött, a raktározás vagy a szállítás során sérült árukat. Ezeket szeretnénk értékesíteni kiskereskedők felé. Mivel a termékekre semmiféle garanciát, jótállást vagy szavatosságot nem tudunk érvényesíteni az eladónál, ezért mi sem szeretnénk ezt vállalni a kiskerek felé.

Természetesen szeretnénk korrektül eljárni, ezért egy kedvező eladási ár fog társulni a leendő partnereink felé a tőlünk származó megrendeléseik után, de nem tudunk jótállást, garanciát vagy szavatosságot vállalni, hiszen nincs kire hárítani.

Hogyan valósítható ez meg?

Köszönettel várom a szíves válaszaikat, javaslataikat.

Üdvözlettel:

Szegedi Marika