Jogszerűtlen beêpités


Zöldövezeti11 # 2022.12.19. 07:32

másnak sohasem csinálnám”.
Naja.
Másnak ingyen bármit megcsinálhatunk. Takaríthatunk, ablakot tisztíthatunk,az asztalt legyalulhatjuk stb. kivétel a veszélyes üzem,pl.a gáz és villany.

Szomorú örökös # 2022.12.19. 04:52

Mellesleg megjegyeztem, hogy jogosultsággal nem rendelkező egyén gázhoz nem nyúlhat.

Én mindig saját magam cseréltem tűzhelyet, főzőlapot, mindent. A gázkonvektor őrláng fúvókáját is mindig ki tudtam tisztítani. Mi több, régebben még az átfolyós vízmelegítőmet is én javítottam, igaz soha nem volt vele olyan gond, amihez szerelő kellett volna. A szappanos víz nem hazudik általában. Sok pénz maradt így szerintem a zsebemben. De megjegyzem, ez kizárólag a saját eszközeimre volt igaz, másnak sohasem csinálnám. Azonban a kondenzációs gázkazánhoz már a világ minden kincséért se nyúlnék, főleg hogy még két évig garanciás. :-)

Majordomus # 2022.12.18. 22:40

a számlát....

Zöldövezeti11 # 2022.12.18. 12:10

Talán inkább a jogszerűtlen vállalkozás cím lenne a helyes felvezető cím !
Tehát az eset így fest :

" Üdvözlet a tagoknak !

Az eset a következő : van egy részleges felújítás előtti lakás. Főleg festés, az is csak javítás, pár bútorkorpusz előlapjának és pultlapok cseréje.

A panaszos, egy kétgyerekes anyuka talált egy kitűnőmodorú mindenhez is értő ezermestert.Mindent vállalt, pl. a konyhai pultlapok cserjét is, meg villanykapcsolók ,dugasz alj cserék.

A probléma akkor kezdődött amikor szétszedte a beépített gáz -és villanytűzhely bekötését. Felül gáz alul villany. Nos a visszakötést már nem vállalta.Még hogy nem vállalta...támadólag lépett fel, hogy minden szabálytalan. Még szerencse, hogy a villanyra értette. De agázrészt is lebontotta. most vasárnap azzal jön, hogy nincs tömítés.

Hasonló a vízoldal is ott meg azzal, hogy rövidek az új bekötőcsövek.

Azt a megrendelő nem tudhatja, hogy mi a protokoll. Nagyjából én a következőtanácsot adtam neki. A gáznál az elzáró csap után cserélni kell a flexi csövet tőmítéssel együtt .

Mellesleg megjegyeztem, hogy jogosultsággal nem rendelkező egyén gázhoz nem nyúlhat. Sőt talán igaz ez a vízoldali részre is.

Bontani könnyű, helyreállítani már nem.

Ilyeneket makogott az illető, hogy előre nem látható volt.

Ja a pénze már nagyon kellene így vasárnap kora d.u.

Durva lenne az ha én mint kibic mellesleg megjegyezném, hogy gázhoz nyúlni, főleg idegen helyen gondatlan veszélyeztetés, sőt akár bűncselekmény is.

Most akkor ezt kinek kell tudnia ? Egy naiv megrendelőnek, vagy egy jó modorú ezermester mindenesnek ? "
Időző jel azért mert más szakmai fórumon is szerepel.
Érdekesség , hogy az illetőnek nem volt semmije. Sem szerszám sem anyag.
.Mindent a megrendelő vett meg.Sajnos én csak a közepén cseppentem bele a dologba.

Vélemények ?
u.i Kérdeztem a megrendelőt még az elején: „mit hoz a mester a meztelen fenekén és a jó modorán kívül”. Akadékoskodó rossz ember voltam akkor.

nanemaaa # 2022.12.13. 08:29

És az eljárás illetékmentes.
Bár az anyagi károdat a hatóság nem fogja megtéríteni. Ehhez pert kell indítanod.

Egy nap alatt felépült egy egész garázs épület? Alappal, fallal, tetővel? Este lefeküdtél és reggelre hirtelen ott termett? :O
Igaz, volt már rá példa, hogy valaki 6 nap alatt a világot teremtette meg.

drbjozsef # 2022.12.13. 06:28

saf,

Az építéshatóság most a Kormányhivatal megfelelő osztálya. Ott tehetsz bejelentést.

Szomorú örökös # 2022.12.13. 06:15

saf

Ezek után másnap beépítették a garázst is ami ellentmond a HESZ nek . Milyen formátumban tudom ezt jelezni az ép ügyi hatóságnak?

Írsz egy levelet - esetleg fotókat is mellékelhetsz CD-n hozzá - hogy szerinted építésügyi szabálytalanság történt a telken.
Elviekben illetékköteles, de anno nekem hivatalból is megvizsgálták a helyszínt, mert kötelességük volt akkoriban eljárni illeték nélkül is.

Még a használatbavételi okirat kiállitása előtt kellene lépnem!

Attól, hogy használatbavételi engedély készül, még nem akadály, hogy a helyi építési osztály vizsgálja a történetet. Leginkább azért, mert a garázs beépítése eltér - gondolom jelentőssen - az engedélyhez beadott dokumentumoktól. Legjobb esetben visszaállítják az engedélyben szereplő állapotra velük. Azonban annak a lehetősége is fennállhat, hogy nem tudsz mindent és esetleg beleszaladsz egy felesleges tortúrába, ami aztán akár a szomszédi jó viszony rovására is mehet.

saf # 2022.12.12. 21:37

Sziasztok
Olyan kérdésben kérnék segítséget hogy : Adott egy osztatlan közös tulajdonú ingatlan ahol egy újépítésű épület " már majdnem kész" ,hatósági bizonyítvány igény beadva . Ezek után másnap beépítették a garázst is ami ellentmond a HESZ nek . Milyen formátumban tudom ezt jelezni az ép ügyi hatóságnak? Ügyvéd által készitett beadvány szükséges vagy van valami forma nyomtatvány és intézhetem személyesen is? Kérlek segítsetek, a beépitéssel anyagi károm keletkezett. Még a használatbavételi okirat kiállitása előtt kellene lépnem! Köszönöm