perköltségek


Majordomus # 2023.03.13. 21:15

A perben is megjelölheted a költségeidet,pld. ügyvédi költség. Ezt a bíróság belefoglalja az itéletbe.
.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.03.13. 14:32

A perköltség viseléséről a bíróság hivatalból rendelkezik ugyan, de nem minden elemének az összegét tudja hivatalból. Így amiről nem tud hivatalból, annak a viseléséről csak kérelemre dönt.

drbjozsef # 2023.03.13. 06:37

Berencsi Peter,

Ha a bíróság a határozatában marasztalást ítél, akkor ebben az ítéletben ennek megfelelően rendelkeznie kell a perköltségek viseléséről is, mind összegében, mind határidejében.
Ez a határozat végrehajtható okirat, ha a kötelezett nem fizet, akkor végrehajtást indíthatsz. Majd a végrehajtó fogja a végrehajtási jogot bejegyeztetni az adós ingatlanára, ha más módon belátható időn belül nem behajtható a követelés (inkasszóval, vagy jövedelem letiltásából). Ha ez sem veszi rá az adóst a teljesítésre, akkor el is árverezheti az ingatlant.

Berencsi Peter # 2023.03.12. 21:40

Tisztelt Ügyvéd Úr! Amennyiben a bíróság határozatában megállapítja, hogy adós részemre x összeggel tartozik, akkor az addigi költségeimet egy új perben kell érvényesítenem, vagy a bíróság már az első ítéletében megítéli (összegszerűen vagy megfogalmazza). A tartozás össszegét nemfizetés esetén egyéb vagyon híján, az adós nevén lévő ingatlanra bonyodalmak nélkül ráterhelhetem?