Házhitel elévülése

csakitysimon # 2025.03.06. 09:34

Tisztelt Ügyvéd/nő!
Tanácsot szeretnék kérni.A volt nejemmel 1990-ben vettünk fel házhitelt egy takarékszövetkezetnél,ami már megszűnt. A ház fele az enyém.2003-ban elváltunk.Én akkor mindent otthagytam,a ház feléről is lemondtam.A nejem azóta időnként fenyeget,követelőzik agresszívan,az utcån is óbégatva,vagy rokonoktól visszahallva,hogy fizessem ki hitelt.Azóta én nem kaptam semmi hivatalos papírt,hogy a nejem intézkedett volna,de nem is tudok róla,mert albérletekbe költözködtem.Most egyik rokon véletlenül meghallotta,hogy a nejem lányáék nemrég beszélgettek,hogy lecsapna rám,ha lenne bankszámlám.Ha el akart volna érni Navval,vagy végrehajtóval,már megtalált volna,amig dolgoztam,vagy most nyugdíjból levonatni.A nejem pszichés beteg,elég agresszív,rosszindulatú,nyugodtan nem lehet megbeszélni vele semmit.A házon akkoriban elég sokat újítgattam,javítottam.A nejem mai napig a házban van.Nekem sajnos nincs már meg semmi a hitelpapírokból.Nem tudom a nejem mennyit fizetett eddig.Nemrěg nyitottam Revolutszámlát,ahova otthoni munkából szeretnék majd pénzt ráutaltatni.Kérdésem,hogy a nejem 22 évvel válás után követelheti-e még,hogy fizessem hitel felét,nem évült-e el 2003 óta,és ha lemondtam ház feléről?
Kell-e tartani,hogy esetleg lezárolják a Revolutszámlát,ha nejem. ,intézkednevagy elviszi pénzt végrehajtó?Hozzáfér-e Nav Revolutszámlához?Kell-e tartanom még tőle?Mit tegyek,ha esetleg intézkedne ellenem?Köszöm válaszukat előre is.

drbjozsef # 2025.03.06. 10:47

Kérdésem,hogy a nejem 22 évvel válás után követelheti-e még,hogy fizessem hitel felét,nem évült-e el 2003 óta,és ha lemondtam ház feléről?
Elsősorban nem a exnejed követelne tőled, hanem a bank. Gondolom, a hitel adósa voltál ugyanúgy, mint az exed, és ezt a válás után sem rendeztétek el a bankkal.
Ráadásul az (jogilag) biztos nem igaz, hogy a "ház feléről lemondtál", tekintve, hogy tulajdonjogról lemondani nem lehet. Eladtad neki? Elajándékoztad neki? Vagy még mindig a neveden van? (Hitel esetén az utóbbi lenne a valószínű, hiszen a tulajdonosváltozáshoz valószínűleg kellett volna a bank is)

Tételezzük fel, hogy a hitelt kifizette az exed, és most a rád eső részt követelné. Természetesen teheti, ha többet fizetett, mint neki kellett volna, hiszen azt a hitelt közösen kellett volna visszafizetnetek. Ebbe bele lehet számítani, hogy a tulajdonrészedet neki adtad (?). Ezt hívnák vagyonmegosztásnak, amit ti érvényesen nem csináltatok meg (ügyvédi ellenjegyzett szerződés).

És igen, akár arra is hivatkozhatsz, hogy ha már rég kifizette helyetted a hitelt, akkor időben kellett volna azt követelnie tőled, mert 5 év alatt az ilyen követelések is elévülhetnek. Hogy elévült-e azt nem tudhatjuk, de előfordulhat.

Ha nem fizette volna a hitelt, akkor minden bizonnyal már sokkal előbb megkeresett volna a bank, majd egy végrehajtó.

A Revolut egy normál banki liszensszel működő pénzintézet (Litván, tehát EU-s), igen, inkasszózható a számlája (kicsit bonyolultabban, mint egy magyar banknál, de nem lehetetlen).

Kell-e tartanom még tőle?Mit tegyek,ha esetleg intézkedne ellenem?
Honnan tudhatnánk, neked mitől kell tartanod? Ha intézkedik ellened, azt teheted, hogy vitatkozol vele, és te is intézkedsz.

csakitysimon # 2025.03.06. 11:42

És én mit tudok ellene intézkedni?

drbjozsef # 2025.03.06. 12:31

Hát ellenintézkedést tudsz tenni, az ellen, amit ő intézkedik. Honnan tudhatnánk mi, hogy mit intézkedhet?

drbjozsef # 2025.03.06. 12:35

Mindenesetre most, per pillanat, sok teendőd nincs.
Én a helyedben azért megpróbálnám kideríteni, hogy az a hitel vissza lett-e fizetve.
Ha a takszöv megszűnt, valami csak lett belőle ("a" Takarékszövetkezet most az MBH Bank része). Bár ilyen sok évre visszamenőleg nem biztos, hogy tudnak segíteni (az MBH olyan, mint egy fejetlen csirke. Még mozog, de nem nagyon életképes).

Esetleg kikérnék egy tulajdoni lapot az ingatlanról. Azon talán látszik valami.

csakitysimon # 2025.03.06. 12:37

Akkor mit tegyek,ha esetleg kér végrehajtást ellenem,vagy számlámat letiltatja?Ettől tartok.

drbjozsef # 2025.03.06. 13:15

Ő nem tiltathat a számládról, csakis a végrehajtó.

Ha követelése van, közölnie kell veled, legalább egy fizetési meghagyással, amit közjegyző bocsát ki, mert csak abból lesz olyan okirata, amit a végrehajtóval végre is tud hajtatni.
Szóval tudomást fogsz szerezni idejében a követelésről (már ha a lakcímeden élsz, és ott át is veszed a könyvelt leveleidet), és akkor még a végrehajtás előtt lesz időd ellentmondani neki, ha nem értesz vele egyet. Ez esetben bíróságra kell mennie az exednek, ott pedig majd mindketten előadhatjátok a magatok érveit, és dönt a bíró. Az már végrehajtható lesz.

Óbégatni óbégathat a világba, abból önmagából nem lesz semmi.

Szomorú örökös # 2025.03.06. 13:47

a Takarékszövetkezet most az MBH Bank része

A „Takarékbank” lett az MBH része. Olyan, hogy „Takarékszövetkezet” már ezer éve nem létezik.

gerbera317 # 2025.03.07. 07:38

@csakitysimon
Ennyi és ez alapján nem lehet megmondani, hogy mi történhetett, és mi történhet még. A házkölcsön valószínűleg nem lett visszafizetve (v.ö.: aki az utcán hangosan óbégatva kiabál meg másokat, arra nemigen jellemző, hogy a tartozásait és számláit rendesen fizeti, vagy bármilyen más kötelezettségét teljesíti). De ne legyen igazam.
Az sem biztos, hogy nem folyik ellened végrehajtás; habár, ha folyna, arról legalább a munkáltatódtól értesültél volna, letiltás miatt.
És az is megeshet, hogy semmi nincs visszafizetve a házkölcsönből, csak a bank látóköréből kiesett ez a kis kintlévőség, a takarékszövetkezet milliónyi átalakulása és fúziója miatt, de az MBH-nál fehér csontvázként még kieshet a szekrényből, és akkor a bank biztos, hogy rámozdul a dologra, legalább egy próba erejéig. Ennek elébe lehet menni azzal, hogy elkezdesz nyüzsögni, és most felhívod a feledékeny bank figyelmét a rendezetlen kintlévőségére.