ellopott diákigazolvány + MÁV

murako # 2003.10.14. 15:26

Tanácsot szeretnék kérni!

2003.08.08 - án ellopták a diákigazolványom a táskámmal
együtt. A fürdo"ben be is lett jelentve. Még aznap elmentem a rendo"rségre, de elzavartak,hogy 10 000 Ft érték alatt nem foglalkoznak ilyenekkel.So"t a rendo"r nagyon kedvesen azt mondta, hogy
bizonyítsam, hogy ellopták! Szóval rendo"rségi jeygzo"könyv nem készült.

Az iskolámban csak aug. 27-én volt ügyelet, ahol újat igényeltem, majd 28-án be is fizettem a csekket.

Ám a tolvaj utazgatott a diákommal és szép kis büntetést szedett össze nekem. Kiskunhalasról kaptam egy felszólítást, hogy fizessem ki. A Csekk aug 22-re van keltezve, szóval az igénylés elo"tt történt.

Én nem szertnék más helyett fizetni! Mit tudok tenni?

Kérdések:
Ki lehet állítani számlát csak a diákigazolványommal? (Ugyanis a személyim az megvan!)

Miért lehet, hogy 14 év felett a diákom azonosíthat a személyi helyett??

Hogyan tudják bizonyítani, hogy én Kiskunhalason voltam?
  • > És hogyan tudom én azt, hogy nem???

Kérem!
Ha valaki tud segíteni, az írjon!

Köszönöm:
Muráti Ákos

Law1 # 2003.10.15. 06:36

Kedves Murako!

Csak semmi pánik, NEM KELL fizetned egy fillért sem. Az egyenleg megoldása egyszerű: egyrészt a diákigazolvány csak a személyi igazolvánnyal együtt érvényes, vagyis az ellenőrnek/kalauznak meg kellett volna arról bizonyosodnia, hogy tényleg azt a személyt bünteti meg, aki a személyigazolványon látható. Az más kérdés, hogy a kallerek 90%-a nem törődik vele, mert a "szerencsétlen" diák elsírja, hogy nincs itt a személyigazolványa. Ilyen esetben a kaller kötelessége kihívni a zsarukat, akik megállapítják a személyazonosságot. Persze ezt egy kaller sem vállalja fel, mert rohadt sok meló. Így tehát egyszerűen kipostázzák a felszólítást és abban bíznak, hogy a berezelt diák szépen befizeti a csekket, hisz fő a békesség.

Ha jól emlékszem a diákon nem szerepel a diák édesanyának neve, amit viszont meg kell adni, amikor a kaller fel veszi a személyes adataidat. Kétlem, hogy a tolvaj tudja édesanyád nevét. Innentől kezdve bizonyítsa a MÁV, hogy téged kaptak el.

Amúgy is a MÁV követel pénzt és nem Te, tehát őket terheli a bizonyítás kötelessége.

Tehát el ne kövesd azt a hibát, hogy befizeted a pénzt csak azért, mert a kaller nem volt hajlandó alaposan elvégezni a munkáját.

Üdv

murako # 2003.10.15. 10:43

Köszönöm a segítséged LAW1!

Ezek szerint a MÁV mulasztott. Akkor erre hivatkozhatunk?

A másik ami eszembe jutott az, hogy írásszakértővel megvizsgáltathatjuk az aláírást is a büntetésen.

Közben rájöttem, hogy 22-én Alsó-Páhokon voltam és panzióban laktunk. Persze autóval mentünk, úgyhogy a panziós is tud igazolni, hogy ott voltam.

murako # 2003.10.15. 10:55

Ja, meg van egy rendőr unokatesóm, aki azt mondta, hogy átvágott minket az ügyeletes a rendőrségen, mert fel kellett volna venni a jegyzőkönyvet.

Nem azért, mert több volt 10 000 Ft-nál(nadrág,ing, Adidas táska,1000 Ft,diák > 10 000 Ft szerintem), hanem mert a diák az egy okirat. Szóval állítólag az ügyeletes is hibázott.

Bár szívem szerint nem bolygatnám a rendőrséget.

Szerinted mit tegyek? Írjam le az egészet és küldjem el a rendőrségre?

--------
Valaki azt modta, hogy 9-10 ezer forintért nem is visznek bíróságra ügyet, mert nem éri meg.

Írjak a MÁV-nak is??

Law1 # 2003.10.15. 12:27

Relax, nem lesz itt semmi gond. Miután a MÁV követel NEKIK kell bizonyítani, vagyis nem neked kell elsősorban bizonyítani, hogy voltál aznap egy dorozsmai panzióban, hanem a MÁV-nak kell elsősorban bizonyítania, hogy Te voltál az a személy, akit a kaller a Te diákigazolványoddal elkapott. Mivel állítólag nem te voltál, ezért ez nem is fog a MÁV-nak sikerülni. Innentől kezdve nincs miért aggódni.

Üdv

murako # 2003.10.15. 17:00

Köszönök mindent!

Mostmár megnyugodtam.