Munkajog segítség...

Kovács_Béla_Sándor # 2025.11.25. 16:06

Soha, a gazdaság semilyen állapota mellett nem szereti a munkáltató, ha a munkavállaló megtagadja a munkavégzést. Azt se, ha rongálja a munkaeszközt.

eulimen # 2025.11.25. 09:40

általánosságban:
abból látni igazán, hogy kezd földbeállni a gazdaság, ahogy az ilyen munkavállalói panaszok megszaporodnak a fórumon.
Az a munkavállaló, aki nem hajlik meg a munkáltató már-már törvénytelenbe hajló kérése előtt, a gyárkapun kívül fogja találni magát (úgyis lesz olyan indok, amivel elküldhető).
Ez most biztosan nem az az időszak, amikor a munkavállaló (egyébként jogos) pampogása értő munkaáltatói fülekre talál.

konkrétan:
ha fontos az állásod megtartása, akkor minden bizonnyal el fogod vállalni az anyagmozgatást. De akkor rendesen, normális hangnemben bizonyára tudod kérni a munkáltatódat/felettesedet, hogy biztosítsa számodra a munka- és védőruhát, védőitalt. Meg azt, hogy "papírozza le", hogy szerződéses munkaköröd mellett/helyett lásd el az anyagmozgatói munkakör feladatait is. Ha nem egyből ugatsz, lecövekelsz meg ellenállsz, hanem tárgyalsz, talán még valamennyire a javadra is tudod fordítani a helyzetet.
Ha azonban azt látja a munkáltatód, hogy mereven elzárkózól, azaz: nem vagy rugalmas a megváltozott munkapiaci helyzetet illetően, akkor igen könnyen a "halállistára" kerülhetsz.
És nem is meglepő, hogy a kiszorításod máris elkezdődött, a szaggatott kábelek miatti zrikálással.

meg azt hiszem munkabér levonást is
Ennek azért fuss neki még egyszer. Szinte biztos, hogy nem a munkabéredből vonták le.
Legfeljebb a mozgóbéredből (jutalomból). Azt meg ugye bármikor, bárkinek megtehetik.
Hogy a Videoton olyan cég-e, amelynek átlátható bónuszkritériumai vannak, vagy a felettes kénye-kedve szerint osztják, az már a te egyéni szociális problémád.

Mr.Cat # 2025.11.25. 09:01

Tisztelt úr/hölgy.
Szeretnék segítséget abban az ügyben hogy egy cégnél dolgozom egy gyárban, egy autóelekteonika gyárban a Videotonban.
A munkáltatóm olyan munkát adott nekem ami nem tartozik bele a munkaköri leirásomban és kiakart küldeni a nagy hidegbe a mínuszba, mert a kartonokat kikellett volna vigyem a nagy konténerbe kipakolni. Ez egyébként az anyagmozgatónak a feladata én összeszerelőként vagyok nyilvántartva. Tudni kell nagyon vékonyan voltam felöltözve munkaruhában mert ott csak úgy lehet az operátor. És az öltöző csak munkakezdés előtt és a végén nyitják ki még a kabátomért se mehettem volna fel. És elővettek engem amiatt amiért nem végeztem el a munkát amit kiszabott rám.
Másnap is volt valami. Célzott rá hogy a marógépben lévő védett kábelek miattam szakadtak el hogy én rongáltam meg, hol ott hozzájuk se értem és még a művezetőt is rámküldte amiért nem tudtam a karbantartás miatt dolgozni és én húztam a rövidebbet... Én kaptam lebaszást meg azt hiszem munkabér levonást is és szerintem ez nem volt jogos mert nem tudtam dolgozni a gépen a karbantartás miatt, mellesleg nem csináltam semmi olyat hogy a védett kábelek elszakadtak volna... Ez ügyben én mit tehetnék...? Előre is köszönöm az információt...