bankkártya kiskorúnak

kalamalyka # 2009.01.16. 12:33

Üdvözlök Mindenkit!

Az alábbi kérdésemre szertnék választ kapni:

Jogában áll-e X Bank képviselőjének felkeresni egy gimnázium 4. osztályát és a még zömében kiskorú gyermekeknek előadást tartani arról, hogy milyen tuti dolog, ha van saját bankszámlájuk és bankkártyájuk, majd aláíratni velük egy "szerződést" a nélkül, hogy a gyermeknek alkalma lenne otthon megbeszélni, és postán értesíteni, hogy megérkezett a bankkártyája.
Adott esetben 17 éves lányunk "igénylete" ily módon, akinek keresete nincs, tanulmányait nappali tagozaton folytatja majd ez után is. Nem vagyunk begyepesedettek, igen,nagyon jó ötlet egy bankszámla....(gondolhatunk itt majdani diákmunkára is) ...de miért is nem szülői felügyelettel, segítséggel döntött a gyermek. Lehet, hogy ha itthon van alkalma legalább megbeszélni, akkor más Bank mellett döntöttünk volna....
Nem beszélve arról, hogy egy szmámlának, kártyának használati, előállítási, havi költségei vannak. Nekünk ehez nincs semmi szükségünk hozzájárulni???
Vagy csak nekem furcsa?????

Egyjogász # 2009.01.16. 12:43

Látni kellene, mi van pontosan a szerződésben.

A jogszabály szeritn a 14-18 év közötti, un. korlátozottan cselekvőképes kiskorú a törvényes képviselőjének közreműködése nélkül is megköthet olyan szerződéseket, amelyekkel kizárólag előnyt szerez.

Mivel banki szerződésekre ez nem kifejezetten jellemző, ill. mivel a kiskorú jövedelme hiányában az általad leírt díjakat nem kizárhatóan a szülőktől is követelhetik, én aggályosnak látom a dolgot.

Tegyetek egy panaszbejelentést a PSZÁF-nál, hogy szerintük ez nem aggályos-e. (De a bankok általában jó jogászokkal dolgoznak, szerintem biztos körbejárták jogilag a kérdést, lehet, hogy van valamilyen kiskapu, pl. azt mondják, hogy a kiskorúnak csak előnye származik a szerződésből...)

kalamalyka # 2009.01.16. 13:09

Köszönöm.

Semmiféle szerződés nincs a kezünkben, aláírták, visszaadták.
Lehet, hogy előny, de szerintem előnyösebb lett volna tájékozódni előtte, melyik banknál is szeretne..... nem ragozom tovább. Tetszett neki ez a felnőttes húzás, hát megigénylte, ahogy mindenki más.
Most nekünk kell gondolom a bankszámlájára befizetni a kártya kiállításáért a díjat és a havi számlafenntartás költségét??? Nem állunk úgy anyagilag, hogy rendszeresen pénzt tudjunk oda neki utalni, és máshonnan sem várható, így teljesen fölösleges költségek egyelőre.....
Ez előnyös a számára ???
Dehogy fordulunk sehová, csupán véleményt kértem és szerettem volna hallani. Ez legyen a legnagyobb gondunk az életünkben!
Csak érdekesnek tartottam.....

Egyjogász # 2009.01.16. 13:29

Van az OTP-nak is un. Junior bankkártyája, amellyel kifejezetten a 8 és 15 év közötti korosztályt célozzák meg, de ott benne van a feltételekben, hogy a számlanyitási dokumentumokat és a kártyát a számla tulajdonosának törvényes képviselője írja alá.

Szerintem ez nem lehet valami nagyon éles dolog, a bankok nem osztogatnak bankkártyát és hitelkeretet puszira, hanem előtte vizsgálják a hitelképességet.

Mi van, ha a lányod osztályába pl. olyan is igényelt bankkártyát, akinek magának nincs semmi jövedelme, a szüleinek meg nincs végrehajtás alá vonható vagyona, azaz a bank senkitől nem tudná behajtani a kihelyzett pénzét? (Nem is beszélve az alábbiakról, ilyen esetben a szülő szerintem jogosan támadhatná meg a kiskorú által aláírt szerződést..)

websas # 2009.01.16. 13:44

Semmi probléma nincs, mind 2 fiamnak volt, ugyanis az nem hitelkártya, hanem a szülő a számlára utalja/fizeti be az amúgy is adandó zsebpénzt.A bamkok többnyire a fiatalok számlái után nem számít fel költséget és a pénz kivét is ingyenes. Talán biztonságosabb is mint a gyermeknél tartott kp.

websas

kalamalyka # 2009.01.16. 19:15

Köszönöm a hozzászólásokat!

egy biztos: Nem kellett törvényes képviselő / szülő aláírása.

Kíváncsian várjuk a számlakivonatot :)

bigdady # 2009.01.16. 19:39

meylik bank?
Néz meg a honlapján mit írnak.