árverezéssel kapcsolatos kérdés


SandMan # 2004.06.11. 16:36

Nagy vonalakban vázolnám a helyzetet:

Adott egy lakás, 2 tulajdonossal, volt férj-feleség, évekkel ezelőtt elváltak, 50/50%-ban osztoznak a lakáson. A lakást a válás óta a volt feleség használja, a 2 gyerekükkel együtt. A lakást szocpol támogatással vették, válás óta a volt feleség fizeti a törlesztést. Van egy aláírt adásvételi szerződés az ügyvédnél ami szerint férj eladja a részét a feleségnek, a kialkudott összeg már ki is lett fizetve neki. Amíg a kölcsön miatti jelzálog a lakáson van addig a földhivatal nem ruházza át a feleségre a másik részt.

Na most jön a bonyodalom:
A volt férj ismeretlen nagyságrendű (de kb 1-2m forintos) adótartozása miatt el akarja árvereztetni a lakást, addig amíg a nevén van a fele, mert már nincs sok vissza a kölcsönből.
Küldött az APEHnek egy levelet amiben felajánlotta a lakást árverezésre.

A kérdésem az lenne hogy ezt így megteheti-e? Lehet így árverezni hogy a fele nem is az övé? A lakáson nincsen a szocpolon kívül bejegyzett jelzálog vagy ilyesmi. Egyáltalán mit lehet tenni ilyen esetben? Ügyvéddel legkorábban hétfőn tudunk beszélni, minden segítséget megköszönök.

the big cat # 2004.06.12. 04:35

A felét elárvereztetheti, de ki venne ( a lakásmaffián kívül) egy fél lakást, amin ráadásul a feleségnek a válás óta lakáshasználati joga van, gondolom.

A feleség az árverésen is megszerezhané a a lakás felét, talán olcsóbban is mint amit a férjnek fizetett, csakhát már kifizette ugye, de tulajdonjoga mégsincs, mert olyasmira kötött adásvételit, amire nem köthetett volna. namost így fizetni, valakinek, aki a pénzt eltapsolja....

the big cat # 2004.06.12. 06:22

Plusz ugye a hitel miatt jelzálog és elidegenítési tilalom van rajta, szóval az APEh nemigen kapna egy fillért se egy esteleges árverés esetén, mivel először a bank vinné a pénzt.

SandMan # 2004.06.12. 12:00

Kösz a gyors választ.

Milyen gyorsan folyik egy ilyen árverés? Hogy megy ez pontosan?
Ha hitelből fennmaradt összeget most kifizetnénk egyben amilyen gyorsan csak lehet, el tudjuk kerülni ezt az egészet?

SandMan # 2004.06.12. 12:11

Kösz a gyors választ.

Milyen gyorsan folyik egy ilyen árverés? Hogy megy ez pontosan?
Ha hitelből fennmaradt összeget most kifizetnénk egyben amilyen gyorsan csak lehet, el tudjuk kerülni ezt az egészet?

gabus # 2004.06.21. 10:41

Igen