Kamerás megfigyelés otthon...


derill # 2004.06.19. 13:06

Azt nem mondtam, hogy én egyetértek. Viszont a jogon tanitják. Sőt, már az álligon is tanultam.

A lényeg az, hogy a közhatalmi szervek csak azt tehetik, amit nekik jogszabály előir, az emberek (szándékosan nem állampolgárt irok), azt, amit nem tilt jogszabály.

Nem tiltja a káromkodást sem, azt sem, hogy emberek az aluljáróban részegen, saját vizeletükben fetrengjenek, mégis megteszik. Nem tiltja, hogy a buszmegállóban a tömegben büzrudat szivjanak, és felfüstöljék a többi szerencsétlen utast, és azt sem, hogy a közlekedésben bunkó módra viselkedjenek saját magukat embernek titulált személyek.

zt most jelen ügyre vonatkoztatva irtam le. Megteheti, hogy filmra veszi a telkét, mert jogszabály nem tiltja. Megteheti, hogy lefényképezi a város forgatagát, vagy felveszi kamerával. De visszaélésre nem használhatja, mint ahogy a dohányos sem használhatná visszaélésre azt, hogy nem tiltja a jogszabály az utcán való dohányzást.

(Nem tudom, hogy veletek fordult-e már elő, hogy mész az utcán, valaki megy előtted, Te épp levegőt veszel, az előtted lévő pedig épp akkor fujja ki a büzös füstöt, Te pedig telibekapod. Pedig elvileg jogom van tiszta levegőt szivni.)

Ugy gondolom mindenki joga csak addig terjed, amig más jogait nem sérti vele.

Azt gondolom, hogy a régi alapelv talán most is él: amit nem szeretnél, hogy veled tegyenek, azt Te se tedd másokkal. Persze ettől még vannak mazohisták, akik szeretnék, ha néha agyonvernék őket, ez nem indok arra, hogy másokat agyonverjenek. Tehát ahogy a Dred biró mondja:" Te legyél egy kicsit koszosabb, Te megy egy kicsit tisztább." Valahol a középuton.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

szajbertattila # 2004.06.18. 13:32

nem értek egyet egyébként azzal a hozzáállással sem az értelmezés során, hogy mindent megtehetek, amit a jogszabály nem tilt - nagyon egyszerű értelmezése ez bármely jogi problémának, nem kell hozzá semmi csak egy jó számítógép, amelyikkel rákeresel a "tilos" + "akármi" szóra - és ha nem dob ki semmit, akkor szabad a cselekvés:-))) a jogértelmezés nem iylen egyszerű - hálistennek

szajbertattila # 2004.06.18. 13:25

derill,

visszaélést valósít meg maga a felvétel készítése is, ha ahhoz nem járulok hozzá. Miből gondolod, hogy visszaélés csak a felvétel elkészülte után valósulhat meg - miért ne kifogásolhatnám, hogy ne készüljön pl. foto rólam, miért csak az ellen léphetek fel, hogy ne használják fel?mert ez követlezik az álláspontodból - holott pont a kép készítése az ami lehetőséget teremthet a visszaélésre - ha nincs kép, nem is lehet visszaélés.

a képmáshoz való jog - személyhez fűződő jog - a legteljesebb autonomiával - én döntöm el tehát hogy készül -e felvétel, ha igen ki készíthet, és milyen cálrahasználhatja fel. Ezért továbbra is állítom, hogy nemcsak a felhasználáshoz, hanem a készítéshez is kell engedély - ez adható szóban írásban, ráutaló magatartással (pl. ha látod, hogy valaki felvesz, és nem tiltakozol ellen - megadtad az engedélyt - de meg is tilthatnád a felvételt-rajtad múlik). Ebben egyöntetű a bírói gyakorlat és az elmélet is - és ez nem is lep meg engem.

derill # 2004.06.18. 06:19

Snake19: Igen. Itt lép életbe az, hogy Te közterületet csak jogszabály felhatalmazása alapján figyeltethetsz meg (ha önkormányzat biz meg valakit terek figyelésével, azt is jogszabályban: helyi rendeletben fogja előirni), vagy ha mégis a házad környékét szeretnéd, akkor jól láthatóan ki kell tenned azt a bizonyos táblát, és még akkor sem biztos. Ugyanis attól függ, milyen közterületről van szó, és mennyit figyel belőle a kamera. Ha közvetlenül a kapud előtti térséget figyelteted, akkor semmi gond. De ha az egész utcát, abba már beleköthetnek - akár a szomszédok is, mivel semmi közöd ahhoz, hogy kik járnak vagy nem járnak a szomszédokhoz, illetve kik járnak az utcán. Itt jön az, hogy attól, hogy sokan csinálják, még nem biztos, hogy jogszerü. Nyilván ebben az esetben is vizsgálni fogja a biróság, hogy visszaélésre használtad-e vagy sem. Tehát ha az egész utcát figyelteted a kamerával, azt biztos, hogy visszaélésnek fogja értékelni, ha viszont kizárólag a kapudat, az utcafronti keritésedet, akkor nem. Ugy kell beállitanod a kamerát, hogy kizárólag a Te területed legyen rajta, tehát még a járda sem, hisz azon is járnak idegenek. Ha nem igy állitod be, akkor számolhatsz azzal, hogy esetleg eljárás indul ellened.

Tehát ha Te kiirod a táblára, hogy kamerával figyelt terület, és közben az egész utcát veszed, az attól még szabályellenes.

Ezek ugyanigy nem pontosan definiált szabályok, hanem a jogszabálynak azon rendelkezésének érvényesitése, miszerint visszaélésre nem használható. Tehát azt fogják vizsgálni, hogy mire használtad.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2004.06.18. 06:03

Még mindig nem értek veled egyet, mégpedig azért, mert a jogszabály pontosan kimondja, hogy mit nem lehet: visszaélni a készült fotóval. A biróság pedig azt vizsgálja, hogy visszaélés történt-e.
Az pedig önmagában nem visszaélés, hogy elkészül egy fotó. Tehát fotó készülhet.

Itt nem arról van szó, hogy mit hányan csinálják- hisz azzal én is egyetértek, hogy attól még, hogy sokan csinálják, nem biztos, hogy az a szabályos - , de ez jelen esetben nem ütközik jogszabályba, tehát én bármikor bármiről fotót csinálhatok, ezt ugyanis nem tiltja jogszabály.

Az alapelv, hogy én mindent megtehetek, amit jogszabály nem tilt. A példákat nem is annak alátámasztására hoztam, hogy ezzel igazoljam amit leirtam, hanem azért, hogy ezen elgondolkozzatok. Ha neked lenne igazad, akkor soha egyetlen riportfilm, egyetlen utifilm nem készülhetne. Ugyanis azok sem közszereplések.

Tehát csak visszaélésre nem használhatom fel a fényképet, és a biróság is azt vizsgálná, hogy visszaéltem-e vele.

Itt is látszik, hogy nem a jogszabállyal van probléma, hiszen abból a legjobb jó (vagy rossz) akarattal sem lehet kiolvasni azt, hogy nem fényképezhetek le valamit, hanem azzal, hogy néhányan szélsőségesen akarják értelmezni, ami miatt eltolódik a dolog a jogsértés irányába, hiszen ha igy értelmezhetnék ahogy irod, akkor azonnal a jogkövető állampolgárok jogai sérülnének. (Egyébként ezért tanitják a jogon olyan mélységig a jogszabályértelmezést, de sokan ebből csak azt látják, hogy egy csomó jogszabályt be kell magolni, holott ez nem erről szól. És itt kell hozzá az érzék: el tudjam határolni a helyes jogértelmezést a kiskapumegoldás keresésétől: azaz hogyan tudná a jogsértő a jogkövető ellen forditani a jogszabályt. )

Emiatt van az, hogy már minden bünözőnek jogai vannak, csak nekünk nem. És nem a jogszabály a hibás, hanem az a szemlélet, amely megpróbálja mindenre ráhuzni.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

szajbertattila # 2004.06.17. 19:05

olyan jogszabályt nem érdemes keresni, hogy amely konkrétan úgy szólna, hogy ha a tulajdonos a kertjében kamerát akar felszerelni, köteles telefirkálni a telket - olyan viszont van, hogy fényképp másró - főszabályként - csak a hozzájárulásával készíthető ...

az biztos, hogy ha másról engedélye nélkül készül felvétel (közszereplést kivéve ) - az sérti a személyhez fűződő jogait - a jogsértés tehát megvalósul. Az más kérdés, hogy a jogában megsértett tesz-e ezelennen valamit, fellép -e, és ha igen, akkor miket követelhet, és az ,ennyire hatékony, mi mást lehetne ellen kitalálni - az mennyire lenne hatéákény... Attól azonban, hogy valamit sokan csinálnak, és kevesen lépnek fel ellene - a magatartás nem lesz jogszerű ... adott egy jogszabályhely, meg annak a gyakorlata - szerintem ehhez kell viszonyítani.

Snake19 # 2004.06.17. 15:00

Ahaaa, értem. Megnyugtattál.
A témához kapcsolódik, érdekelne a véleményetek! Itt ahol lakom, nagy divat tehetősebb magánemberek körében az utcára kamerát szerelni, úgy, hogy az a ház kapuját és annak környezetét figyeli. (tehát az utcát, ami ugyebár közterület) Ilyenkor mi van? Amennyire én tudom, itt már teljesen más jogszabályok lépnek életbe, mert közterület. Mi a véleményetek?


Snake19

derill # 2004.06.17. 14:31

Persze hogy van Ptk. 75-85-ig. De a jogszabályoknak épp az a lényegük, hogy többféleképpen lehet értelmezni. A 80. § szerint csak a visszaélés jelenti a személyiségi jogok megsértését. Azt meg már nem mondták meg, mi az a visszaélés.

Tehát Te feljelented ha vandálkodik, és bizonyitékként beirod a felvételt. A rendőrség megnézi, és emiatt ő maximum a személyiségi jogainak sérelme miatt - beleegyezése nélkül hoztad ugymond nyilvánosságra - feljelenthet. A biróság pedig biztos, hogy nem fog elmarasztalni, ha csak a rendőrségnek és a biróságnak mutatod meg, de a szomszédoknak nem, és nem adatod le a TV-ben a vandálkodást.
A lényege, hogy nem mindegy mire használod. Ha a saját jogaid védelme érdekében hatóságoknál használod fel, az biztos, hogy nem minősül visszaélésnek.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Snake19 # 2004.06.17. 12:33

Na igen, ez elgondolgodtató, a leg korrektebb tényleg az lenne, ha kiírnám, de lássuk be, ez valóban nevetséges lenne. Derillnek is igaza van, manapság nem is gondoljuk hány felvétel készül rólunk a tudtunk nélkül. A fő kérdés most inkább az, ha mondjuk szomszéd fejszével a kezében megjelenik a kertemben és észnélkül kezdi kivágni a fákat, a kamera ezt fölveszi. Ha én ezzel a felvétellel elsétálok rendőrbácsiékhoz, akkor az hátrány nekem, vagy előny...? Bár nem lepődnék meg, ha még engem sittelnének le, hogy nem hagytam nyugodtan vandálkodni egy idegen embert a kertemben. Szóval a kérdés továbra is nyitott. Erre amúgy van jogszabály?


Snake19

derill # 2004.06.17. 10:04

Hm. Ez is elgondolkodtató. Na meg az is, hogy amikor megyek az autómmal (nem megyek mert nincs jogsim) és felvesz a nyilvános kamera..... na meg a köztéri rendőrségi kamerák is felvesznek, turisták is felvételeket készitenek, meg fényképeznek is, néha meg a tv is az utcán készit felvételeket, akkor mi a helyzet. Leadják a hiradóban pl., a turista meg hazaviszi, és lehet, hogy ottani kisfilmet csinál belőle, de nem rohannak oda minden emberhez, aki véletlenül bekerült a dologba, aláirást gyüjteni (pedig lehet, hogy épp a szeretőmmel csókolóztam az utcán, és ezért buktam le:)))). Pedig az aztán igazán nyilvánosságra hozatal. Tehát maradjunk annál, hogy én, a saját célomra akkor, arról, és olyan felvételt csinálok, amilyet akarok. Ha valaki kiteszi a lábát a saját lakásából, főleg, ha beteszi a lábát más lakásába, akkor ezzel számolnia kell, főleg, ha utcára megy ki. Nyilvánosságra viszont nem hozhatom.

Ha felvétel készül, és valaki ezt észreveszi, hogy róla is készült, kifejezetten tiltakozhat a felvétel készitése ellen. De ha nem tiltakozik, vagy ha tiltakozik ugyan, de az ő jogsértése miatt került a felvételre, akkor más a helyzet. Pl. ha berohan a szinpadra felvételkészités alatt, hiába tiltakozik, hogy miért vették fel őt is. Max. kitakarják az arcát, attól viszont még a közeli környezete csodásan azonositani fogja.

Természetesen persze ki lehet irni. De nem hinném, hogy kötelességem lenne a telkemet telefirkálni ilyenek miatt.

De azért bárki meggyőzhet az ellenkezőjéről, ha megirja a jogszabályhelyet. Köszönöm:)))


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

szajbertattila # 2004.06.17. 09:55

ténykérdés, hogy nemcsak a felvétel nyilvánosságra hozatalához, hanem a felvétel készítéséhez is engedélyt kell kérni - engedély nélkül - főszabály szerint - nem készíthető felvétel, és még a jogosan - engedéllyel készített - feévétel is csak engedéllyel használható fel, és csak olyan módon, ahogyan az az negdélyben szerepel ...
úgyhogy szerintem is ki kell írni, hogy kamerával megfigyelt terület - és ha valaki bejön - akkor ráutaló magatartással megadta az engedélyt. HA pedig nem jön be - távoltatotta ez a mondat - tehát már csak ezért is megérte. Ha meg bejön - akkor ott a bizonyíték, egyértelmű a helyzet, nem lehet azon vitatkozni, hogy jogszerű -e e felvétel vagy nem. Ha pedig még azt is kiírod, hogy azért készíted, hogy esetleges jogsértés igazolására bizonyítékként felhasználd - akkor szerintem a felhasznállshoz is megvan az engedély ...

ennyit megér egy udvarias mondat

the big cat # 2004.06.17. 09:30

És itt ugye a kamera nem tud különbséget tenni jogszerűen és jogszerűtlenül ott tartozkodók között, tehát a kiírás elsősorban ajogszerűen ott tartózkodókat védi. Továbbá más jogsértése senkit sem hatalmaz föl jogsértésre.

the big cat # 2004.06.17. 09:28

Azért kell kiírni, mert a képmás személyes adat, annak kezelésére a képfelvételt engedéyl nélkül készítő nem jogosult. tehát nemcsak nyilvánosságra nem hozhatja, de fel sem veheti, és nem archiválhatja engedéyl nélkül. Ha kiírja, akkor aki belép tudomásul veszi, hogy róla felvétel készül.

Snake19 # 2004.06.17. 07:48

Kedves derill
Így már világos. Szóval itt inkább az a kulcs, hogy "az ő engedélye nélkül nem lehet nyilvánosságra hozni". Azt hiszem mindenre választ kaptam, köszönöm!


Snake19

derill # 2004.06.16. 15:31

Na igen. Szerintem sem köteles senki kiirni a saját telkére, hogy kamerával figyeli. Mint ahogy nem köteles nekiállni ordibálni, hogy vigyázat felveszem amit látok, ha kimegy a kertbe, vagy csak az ablakból nekiáll felvenni mondjuk a téli hóesést. Ja, hogy a szomszéd is beleesett a dologba? Talán maradt volna a saját portáján.

A jogi része csak az, hogy a felvételt az ő engedélye nélkül nem lehet nyilvánosságra hozni. De a szabálysértési vagy büntetőeljárásban történő felhasználás véleményem szerint nem jelent nyilvánosságrahozatalt, hanem inkább bizonyitási eljárást - ez értelmezés kérdése.

És akkor ott a Ptk. 4. Ha nem ugy jártam el, ahogy az adott helyzetben elvárható, attól még hivatkozhatok a másik fél felróható magatartására. Talán egyszer eljutunk oda, hogy nem csak a jogsértőknek lesznek mindenekfelett álló jogai, hanem a jogkövető állampolgároknak is:)))


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Snake19 # 2004.06.15. 12:09

Értem. De miért vagyok köteles kiírni, hogy kamerával megfigyelt terület? Elég hülyén mutatna egy kertesház kapuján :-) Köszönöm a hozzászólást.


Snake19

the big cat # 2004.06.15. 03:14

Véleményem szerint igen, jogszerű, ha a kamera látószögébe csak a te kereted esik, és ha kiírod, hogy kamerával mefigyelt terület.

Snake19 # 2004.06.14. 12:12

Nos, nem hétköznapi dologban szeretnék tanácsot kérni.
Van egy kertesházam, de csak alkalom szerűen tartószkodom ott. A szomszédom sajnos a távollétemben átjár a portámra és rendszeresen kárt okoz a dísznövényeimben ami az ő portájától kb 1 méterre van ültetve, a kerítését még csak nem is érinti.
Ha kamerás megfigyelőrendszert működtetek a saját portámon belüli részen, az jogszerű-e, illetve felhasználhatom-e bizonyítékként, a felvételeket tárolhatom-e? (A telepítés számomra nem jelentene költséget.)
A válaszokat előre is köszönöm!


Snake19