kutya által okozott kár

lajcsó # 2014.05.19. 13:41

"Van törvény ami szabályozza hogy a szomszédnak mi a kötelessége ha a kutyàm az ő kerítésén àtjár hozzá?"
Etesse, itassa, simogassa? A szomszédodnak az elkóborolt kutyáddal kapcsolatosan nem kötelességei, hanem jogai vannak (veled szemben).

lajcsó # 2014.05.19. 13:37

"én vagyok a hibás amiért a kerítésén a kutyám át tud menni?
Bizony te. Nemrég olvastam valamelyik idei közlönyben, hogy a jegyző kötelezhet téged olyan kerítés vagy egyéb létesítmény építésére ami megakadályozza az állat elkóborlását.

monalisa1 # 2014.05.19. 10:46

A kutya mozgását alapból nem korlátozni (= kikötni) kell hanem olyan kerítésre van szükség amit nem tud alulról megbontani sem pedig azon átugrani.

Javítsátok ki ill. alakítsátok át a kerítést, inkább ez mint esetenként bírságot/kártérítést fizetni, netán a kutyád sintérrel történő eltávolíttatása.

Ha ember is át tud járni a kerítésen az már más téma, a szomszédnak saját érdekből muszáj rendeset csinálnia.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.19. 10:37

Az az én felelősségem ha a kutyám nem kóborol hanem az ő telkére és udvarára átjár?
Igen.

Arin21 # 2014.05.19. 06:25

Van törvény ami szabályozza hogy a szomszédnak mi a kötelessége ha a kutyàm az ő kerítésén àtjár hozzá? Az az én felelősségem ha a kutyám nem kóborol hanem az ő telkére és udvarára átjár?évek óta vita megy hogy kössem ki a kutyámat a tyúkjai miatt.én a saját részem rendszeresen ellenőrzöm.neki nem kötelessége megvédeni a saját állatait?felléphet kutyás gazda ellen így?én vagyok a hibás amiért a kerítésén a kutyám át tud menni?hiàba kap kàrtérítést az ügy érdekében nem működik együtt.nem látja be hogy a kerítése csak a telek elhatárolására alkalmas.állat és ember àttud rajt járni.mit lehet tenni?kinek van igaza?

monalisa1 # 2013.07.09. 20:45

Melyikőtöké az a hitvány, feltörhető kerítés. (Ha a kutya megcsínálta egyszer megteszi máskor is.) Nem az a megoldás, hogy portán belül megkötve legyen, hanem tisztességes kerítésre van szükség. Egy "semmi" kerítésen a tolvaj is könnyen átmászhat...
Leginkább ezt tartani szemelőtt.

Véleményem # 2013.07.09. 20:01

veszélyeztetés kutyával, talán szabálysértés...
nem hátrány ha ki hívja az ember a rendőrséget... lesz intézkedés, lesz talán nyoma, vissza tartó ereje és tanácsot is adnak ha esetleg máshova kell fordulni...

Judit25 # 2013.07.07. 09:53

Azzal a problémával fordulok Önökhöz,hogy a szomszéd kutyája feltépte a kerítést és minden kontrollt elveszítve megölte a szomszéd kismacskákat.
Mi ilyenkor a teendő?Hova lehet fordulni ezzel a problémával?
Már ki se merjem engedni a gyermekemet az udvarra,mert őt is megtámadhatja?

Válaszukat előre is köszönöm!

p.hajni # 2012.10.26. 22:59

Abban kérném a segítséget, hogy milyen lehetőségem van jogi felelősségre vonásra, ha a kutyámat sétáltatás közben egy udvarból kiszabadult kutya megölte az utcán. A támadás zajára előkerült a kutya tulajdonosa is, aki próbált segíteni és bosszankodott, hogy ez már nem az első eset, hogy a kutyája kiszabadul. Ki tudom fizettetni vele az állatorvosi díjat, amiért el kellett altatni a kutyámat a sérülések súlyossága végett? Ha az utcán rajtam és a támadó kutya tulajdonosán kívül nem volt más, magyarul nincs tanú, akkor reménytelen a helyzet?
Előre is köszönöm a segítséget. Eléggé fel vagyok dúlva és nem szeretném, ha ez más kutyasétáltatóval is előfordulna..